Stepinčevo proslavljeno u selu Škropeti
Porečka i Pulska biskupija

Stepinčevo proslavljeno u selu Škropeti

Stepinčevo proslavljeno u selu Škropeti

U crkvi bl. Alojzija Stepinca u selu Škropeti, u Župi Motovunski Novaki u Pazinskom dekanatu blagdan naslovnika te filijalne crkve proslavljen je svečanom misom poldanicom, u nedjelju, 11. veljače, pod predsjedanjem preč. Željka Zeca, ravnatelja dijecezanskog Caritasa, te uz koncelebraciju župnika vlč. Rudija Korace.

Na početku homilije, propovjednik je potaknuo vjernike na promišljanje o vrijednosti u svjetlu blagdana velikog mučenika Alojzija Stepinca, „Kao prvi čovjek Crkve u Hrvata u teškim vremenima 20. stoljeća nije se mogao izmaći, jer je bio čovjek u hrvatskom narodu, kojeg je volio, a potom jer je bio čovjek Crkve. Vrlo je dobro vidio koje se zlo čini s početka rata što je zahvatilo i naše krajeve. Nije pokleknuo unatoč podmetanjima. Ovaj čovjek zaslužuje pažnju, poštovanje i trajno razmišljanje nad njegovim postupcima i nad njegovim  životom u našem hrvatskom narodu, u našoj Crkvi, a na njegovom primjeru nadahnjuju se i mnogi drugi, rekao je propovjednik.

U nastavku homilije osvrnuo se na misna čitanja, osobito na Knjigu mudrosti (3,1-9), te ukazao na činjenicu, da promišljajući nad tim redcima, možemo zamisliti kao da kroz njih prolazi sam Stepinac, te naglasio posljednje riječi „koji su vjerni bit će u ljubavi s njim, jer izabranici njegovi stječu milost i milosrđe“. Pojasnio je, kako u očima ljudskim oni nestaju, ali nije zadnja onih koji trpe, kao ni onih radi kojih trpe, već je zadnja Onoga gore, i „vjerni će biti u ljubavi s njim“.

Također, i drugo čitanje iz Poslanice Timoteju nam ukazuje kako su i Pavao i Timotej, a i Stepinac i toliki drugi krenuli za Kristom istim žarom. „Alojzije se nije susprezao prihvatiti progonstvo i mučeništvo, jer se uvijek spominjao Isusovih riječi ‘Oče neka bude volja Tvoja.’ Da, valja nam se prikloniti Božjoj volji, a Krist nam je prvi učitelj. Nema ustezanja, jer Bog je na tvojoj strani. Naš Alojzije, mučenik, svojom ustrajnošću posijao je u svoj narod tu svijest i ojačao vjeru svih nas“ rekao je propovjednik, te nastavio „mi danas nemamo teškoća kakvih je on imao. No, ipak su veliki izazovi pred nama: ostati na strani savjesti, na strani vjere, jer su uvijek prisutne sile koje razbijaju duh Crkve i duh naše vjere. Danas je toliko protivština, napetosti prema obiteljima, prema razumijevanju sustava stvorenog od Boga, prema odgoju i drugim pitanjima, u konačnici i prema životu, bolesnima kojih se danas posebno spominjemo na Dan bolesnika.“

Na kraju homilije je propovjednik u duhu svjedočkog života bl. Alojzija rekao „to je jasna poruka nama, da ostanemo čvrsti u savezu koji smo s Bogom sklopili na krštenju, i koji živimo kroz druge sakramente kako bi ustrajali u vjeri na život vječni“.

Crkva bl. Alojzija Stepinca u selu Škorpeti građena je od 1999. do 2010. godine. Kamen temeljac blagoslovio je sveti papa Ivan Pavao II. 1998. godine u Mariji Bistrici, a posvetio ju je biskup Ivan Milovan 7. svibnja 2010. godine. Ovo područje središnje Istre obiluje uspješnim obiteljskim poduzetničkim primjerima, koji su svoju slogu pokazali i velikim udjelom u izgradnji ove crkve.  Pokazatelj je to i velikog štovanja koje u tom kraju postoji prema bl. Alojziju Stepincu, ali općenito i dubokog vjerskog opredjeljenja na koje su ti marni i radišni ljudi napose ponosni.  Prvi pokušaj pokretanja izgradnje postojao je još davne 1955. godine, no zbog sveopće društveno-političke klime tada nije ostvarena. U toj filijalnoj crkvi župe Motovunski Novaki, mise se održavaju redovito nekoliko puta tjedno, a  koristi se povremeno i za razne biskupijske susrete.

Txt: G. Krizman

Foto: Milivoj Sinčić/ Župa Motovunski Novaki

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Najave za Cvjetnicu i Veliki tjedan u našim katedralama

Katoličke vijesti

Vodnjan: Biskup Štironja krstio peto dijete obitelji Radmanić

Katoličke vijesti

Svećenici Sisačke biskupije hodočastili Putovima bl. Miroslava Bulešića

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti