Program Papina posjeta rimskom Kapitoliju
Biskupska konferencija BiH

Program Papina posjeta rimskom Kapitoliju

Papa Franjo će u ponedjeljak, 10. lipnja 2024. posjetiti rimski Campidoglio (Kapitolij), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa u posjet Campidogliu kreće u 8.40 sati automobilom iz Doma Svete Marte a dolazak na Campidoglio je predviđen u 9 sati gdje će Svetog Oca dočekati Roberto Gualtieri, gradonačelnik grada Rima.

U 9.15 sati je na programu privatni sastanak u Uredu gradonačelnika, a u 9.50 sati u dvorani Giulio Cesare susret s vijećnicima i drugim predstavnicima vlasti kojima će se Papa obratiti prigodnim govorom.

Nakon tih susreta Sveti Otac će pozdraviti rimske građane okupljene na Piazzi del Campidoglio. Ne očekuje se Papin govor, već će Sveti Otac samo uputiti pozdrav okupljenima.

Papin pohod Campidogliu trebao bi prema programu trajati do 11 sati kad će se Papa oprostiti od rimskog gradonačelnika i vratiti u Dom Svete Marte.

Papa Franjo je prethodno posjetio Kapitolij u ožujku 2019. te je tom prigodom, nakon razgovora s tadašnjom gradonačelnicom, uputio apel građanima: „Rim, oplođen krvlju mučenika, mora iz svoje kulture, oblikovane vjerom u Krista, crpiti resurse kreativnosti i milosrđa potrebne za prevladavanje strahova koji prijete blokiranjem inicijativa i mogućih putova. To bi moglo potaknuti grad na procvat, ujedinjavanje i stvaranje prilika za razvoj, kako građanskog tako i kulturnog, kao i gospodarskog i društvenog. Rim, grad mostova, nikad zidova!”

Posljednji susret Svetog Oca s aktualnim gradonačelnikom Gualtierijem bio je početkom godine. Na društvenim mrežama rimski gradonačelnik je objavio kako je tijekom tog „duboko nadahnjujućeg“ sastanka, Papi govorio o „napretku rada mnogih projekata koje smo postavili za Jubilej, za prihvat i skrb najkrhkijih ljudi“. Rim, dodao je tada, voli svoga biskupa, koga najbolje predstavlja njegov poziv na solidarnost, bratstvo i mir”. (kta/ika/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen Majčin dan u župi Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju

Katoličke vijesti

Proslava sakramenta krizme u župi sv. Franje Asiškog na Dobrinji

Katoličke vijesti

Preminuo bugarski patrijarh Neofit – prijatelj ekumenizma

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti