Banja Luka: Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskoga vijeća Banjolučke biskupije
Biskupska konferencija BiH

Banja Luka: Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskoga vijeća Banjolučke biskupije

Pod predsjedanjem banjolučkoga biskupa mons. Željka Majića, u srijedu, 5 lipnja 2024., u prostorijama biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci održana je konstituirajuća sjednica Prezbiterskog vijeća Banjolučke biskupije, izviestili su iz Banjolučke biskupije.

Naime, nakon što su na poziv mjesnoga biskupa dekani organizirali i proveli izbore zastupnika, stekli su se uvjeti za održavanje konstitutivne sjednice Prezbiterskog vijeća. Sukladno Zakoniku i Statutu, članovima Vijeća postali su i svećenici po službi i biskupovu imenovanju tako da Prezbitersko vijeće broji ukupno 19 vijećnika. Konstitutivnoj sjednici odazvalo se 17 vijećnika. Dvojica izostalih poslali uredne ispričnice.

U prvom dijelu sjednice vijećnicima je predstavljen nacrt novoga Statuta te su izabrani članovi poslovodnog odbora čija je zadaća pomagati biskupu u pripremi dnevnoga reda budućih sjednica ali i aktivno djelovanje na području koje je definirano Statutom Vijeća.

U drugom dijelu sjednice vijećnici su upoznali biskupa i vijećnike sa stanjem u dekanatima, odnosno ustanovama i uredima koje u Vijeću predstavljaju te iznosili konkretne prijedloge onoga što bi bilo nužno i moguće u Biskupiji činiti.

Biskup je zahvalio vijećnicima na izvješćima, zapažanjima i prijedlozima te izrazio nadu da će biti ono što je Zakonik i predvidio kada je naložio da se u svakoj biskupiji osnuje Prezbitersko vijeće. A to znači da će biti svojevrsni biskupov senat čija je zadaća pomagati biskupu u upravljanju biskupijom prema pravnoj odredbi da bi se što više unaprijedila pastoralna dobrobit njemu i njima povjerenoga dijela Božjega naroda. (usp. kan. 495 § 1)

Slijedeća sjednica zakazana je uoči početka pastoralno-vjeronaučne godine kada će se utvrditi pastoralni kalendar te posebna pažnja posvetiti prouci života i djela svećenika ubijenih in odium fidei kako u Drugom svjetskom tako i Domovinskom ratu. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagoslovljene postaje Križnoga puta u dvorištu samostana sv. Franje u Bijelome Polju

Katoličke vijesti

Teolog Paul Zulehner: Usredotočiti se na kvalitetu Crkve

Katoličke vijesti

Intervju Glasa Koncila s novoimenovanim požeškim biskupom Ivom Martinovićem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti