Papa Franjo drži katehezu u garaži rimskog kondominijuma – Vatican News
Papa

Papa Franjo drži katehezu u garaži rimskog kondominijuma – Vatican News

Za svoje treće imenovanje ‘Škole molitve’ koja se priprema za Jubilej 2025., papa Franjo susreće ništa ne sluteći skupinu od oko 30 obitelji u garaži rimskog kondominijuma iz župe na zapadnom rubu grada, i priznaje da, iako su borbe normalne, pokušati se iskupiti.

Salvatore Cernuzio

Ovog puta mjesto događaja nije bila župna dvorana ili kazalište, već etažirana garaža sa šljunčanim podom, zidovima od opeke, drvećem i bršljanom posvuda uokolo, s kapcima koji skrivaju parkirane automobile i stanare koji vire s balkona.

U središtu je bio naslonjač ispred kojeg je sjedilo tridesetak obitelji, parova s ​​djecom, mladih i župljana iz obližnje crkve svete Brigite Švedske, od kojih su neki stigli nakon što je susret već započeo, u papučama ili kućna odjeća.

Među njima je bila i gospođa koja je sjurila niz stepenice pokušavajući popraviti frizuru. “O moj Bože, kakvo iznenađenje, mogao si mi ranije reći!”

I tako je dobio potpuno novo okruženje za treću sesiju “Škole molitve”, niz Papinih susreta u Rimu tijekom Godine molitve kao priprema za Jubilarnu godinu 2025.

Obitelji nakon djece i tinejdžera

Nakon susreta s djecom i tinejdžerima na drugim susretima ‘Škole molitve’, danas poslijepodne, 6. lipnja, papa Franjo se želio susresti s obiteljima u četvrti Palmarola u rimskoj četvrti Borgata Ottavia, na krajnjem zapadnom rubu grada.

Bili su tu novopečeni roditelji, bake i djedovi, župna skupina mladih, dojenčad i djeca s dudama, skupina žena iz Senegala, pravoslavac i predsjednik okruga.

Ukratko, dočekalo ga je raznoliko čovječanstvo koje je u posljednjem trenutku bilo obaviješteno o ovom posebnom satu poslijepodnevne vjeronauke.

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu 'Škole molitve'

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu ‘Škole molitve’

Dolazak i iznenađenje

Fiat 500L ušao je oko 17 sati na rampu zgrade u ulici Via Palmarola, čiji su zidovi još u izgradnji. Uslijedila je početna tišina, nekoliko razrogačenih pogleda i nekoliko pametnih telefona spremnih za snimanje prizora, kada je papa Franjo pozdravio: “Dobra večer svima”, nakon čega je uslijedio pljesak i uobičajeni “Viva il Papa!”

Putovanje kroz gomilu bilo je kratko, obilježeno dijeljenjem bombona, nekoliko brzih selfija i gospođom koja je istupila naprijed i upitala: “Biste li se možda pomolili za moju majku?” na što ju je papa blagoslovio.

Sjedeći u naslonjaču, Papa je zatim započeo sesiju pitanja i odgovora sa prisutnima.

Prvo je izgledao zabavljen neobičnim okruženjem: “Zid… biljke… rajčice…”, zatim je pozdravio grupu ispred sebe: “Vi ste obitelji, mladi ljudi, manje mladi, stariji, uvijek obitelj.”

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu 'Škole molitve'

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu ‘Škole molitve’

Nisu obeshrabreni “olujama”

Papa je govorio o obitelji, njezinim izazovima i poteškoćama, njezinim ljepotama i potencijalima za Crkvu i društvo, kako u onom što je u šali nazvao “propovijedi”, tako iu 45-minutnoj sesiji pitanja i odgovora koja je uslijedila.

“Branimo obitelj, koja je bitna za odgoj djece”, poručio je, priznajući stanovitu neizbježnost svađa, rasprava, a ponekad i rastanaka, koje je nazvao “olujama”, koje ne bi trebale obeshrabriti.

“Ako se roditelji svađaju, to je normalno, ali trebali bi se pomiriti prije kraja dana jer je hladni rat sljedeći dan užasan”, ponovio je nekoliko puta, naglašavajući tri ključne riječi, tako jednostavne, a opet, kao što je ponavljao cijelo vrijeme njegov pontifikat, toliko bitan za funkcioniranje veze: “Oprostite, molim vas i… hvala.”

Čak i najjednostavnija zahvala čini razliku, primijetio je Papa.

“Hvala vam što ste skuhali ovu dobru večeru…” A kada riječi nedostaju, pozvao je one koji su ga slušali da učine malu gestu kako bi ponovno otkrili mir i sljedeći dan počeli iznova.

“Djeca nas gledaju”

Ovi mali svakodnevni koraci posebno su važni za djecu.

“Djeca nas gledaju”, rekao je Papa, citirajući film Vittorija De Sice iz 1944., te podsjetio da dok gledaju svoje roditelje, pate kad se ne slažu.

Papa je preporučio da razdvojeni roditelji ne govore loše jedni o drugima, već da odgajaju svoju djecu o poštovanju.

Zadatak mladima: naprijed povijest

Četvero mladih iz župe upitalo je zatim Papu kako danas povećati vjeru.

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu 'Škole molitve'

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu ‘Škole molitve’

“Jedini način je kroz svjedočanstvo”, odgovorio je dajući mladima precizan mandat.

“Imate odgovornost za nastavak povijesti”, rekao je, što zahtijeva da nikada ne ostanete dolje kad padnete.

“Jedna od lijepih stvari kod mladih ljudi,” sugerirao je, “je to što se vraćaju. Svi padamo u životu, ali važno je ne ostati dolje ako se poskliznete.”

“Otac koji vodi…”

Jedan je čovjek izrazio želju da na tom području ima veću crkvu koja bi služila kao mjesto okupljanja svih stanovnika susjedstva.

Bilo je riječi i o Crkvi kao zajednici ljudi, a ne samo o bogomoljama kojih je u ovom dijelu Rima mnogo manje nego u ostalim dijelovima grada.

Jedna gospođa, koja je upozorila “mogla bih zaplakati”, izrazila je zahvalnost papi.

„Sa Svjetskog dana djeteta, iz vaših govora, ono što dopire do nas je otac koji vodi veliku zajednicu u malim stvarima, u istinskim stvarima. Vidjeti vas ovdje pred zidom od cigle je nešto najdirljivije”, rekla je i dodala: “Sutra nam je župna fešta, unutra uvijek pada kiša, nemamo ni asfalta, ali nema veze. svejedno ćemo to učiniti.

“A vaša prisutnost ovdje,” nastavila je, “čini da se osjećamo kao dio naše zajednice.”

Papa Franjo na trećem susretu 'Škole molitve'

Papa Franjo na trećem susretu ‘Škole molitve’

Stariji, mudrost. Djeca, obećanje

Uz smijeh i pljesak, papa Franjo se nadovezao na ovu posljednju točku: “Crkva se počinje oblikovati u zajednici.”

Još jednom je apelirao da se ne zapostavljaju starije osobe i da se brine o djeci.

„Župa u kojoj se djeca ne slušaju, a stariji se ignoriraju“, ustrajao je, „nije prava kršćanska zajednica. Ne zaboravite, stariji su uspomena, a djeca obećanje.”

“Ne zaboravite starije koji su uspomena Božjeg naroda”, ponovno je potvrdio Papa.

“Istina je da su stariji ponekad dosadni, bolje rečeno mi. Uvijek pričamo o istim stvarima: o ratu itd… ali imamo veliku nježnost”, rekao je dodavši kako “djeca razumiju jezik nježnosti”.

Voljeti jedni druge kao obitelj

Govoreći o djeci, dva oca, od kojih je jedan blizanac, pitala su Papu kako zadržati vjeru u ovim teškim vremenima i kako odgajati djecu u blizini Crkve, čak i nakon krizme, “sakramenta oproštaja”.

“Svjedočanstvo” je opet odgovor. Ponajprije onaj rođen u obitelji: „Prvi savjet je da se volite kao roditelji“, rekao je Papa, „jer djeca trebaju osjetiti da se mama i tata vole. Ako se morate svađati, nemojte to činiti pred djecom, pošaljite ih u krevet i svađajte se koliko god želite.”

Papa Franjo održava treći susret 'Škole molitve' sa skupinom koja ništa ne sumnja

Papa Franjo održava treći susret ‘Škole molitve’ sa skupinom koja ništa ne sumnja

Obrazovanje uz slobodu

Jednako je važan dijalog s vašom djecom. “Nikad nemojte prestati razgovarati s njima. Obrazovanje se odvija kroz dijalog,” bez da ih se “nikad ne ostavlja na miru”, bez skandaliziranja ili pritiska na njih, ali također na kraju ostavljajući ih slobodnima, rekao je, sugerirajući da je to najbolji pristup.

“Učinite im da shvate da mogu razgovarati o svemu. O svemu”, istaknuo je Papa.

“Životne lekcije se uče kod kuće,” podsjetio je, “a ne od drugih koji bi mogli naučiti tko zna što.”

Pozdravi i darovi

Susret je završio tako što je Papa pozdravio sve nazočne, podijelio zagrljaje i krunice, pristao na razne zahtjeve za fotografiranje, pa čak i razgovarao s “bakom Marijom” putem Skypea na telefon njezina unuka.

“Zdravo, molite za mene!” rekao joj je papa Franjo.

Kao dar tim obiteljima, Papa je ostavio sliku Djevice Marije koja drži malog Isusa, da je “čuvaju u zgradi”, kao opipljivu uspomenu na susret koji nitko od stanara nije mogao ni zamisliti.

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu 'Škole molitve'

Papa Franjo iznenadio Rimljane na trećem susretu ‘Škole molitve’

Deborah Castellano Lubov pridonijela je ovom članku.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo zalaže se za uključenost i dostojanstvo osoba s invaliditetom

Katoličke vijesti

S Peterom, uvijek

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Isus iz Nazareta nam je pokazao svoje lice – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti