Svjetski dan zaštite okoliša u Jajcu obilježen svečanim otvorenjem izložbe fotografija „creAction“
Biskupska konferencija BiH

Svjetski dan zaštite okoliša u Jajcu obilježen svečanim otvorenjem izložbe fotografija „creAction“

Zahvaljujući gostoprimstvu i pokroviteljstvu Fikreta Čančara, direktora JU „Dom kulture Jajce“, u Jajcu je u predvečerje Svjetskog dana zaštite okoliša, 4. lipnja u večernjim satima svečano otvorena putujuća izložba „creAction“.

Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO u okviru svog projekta Pokret za ekološko obraćenje. Izložba „creAction“, autora Amera Tikveše,predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva. Zahvaljujući vokalno-instrumentalnom triju Luke, Lucije i Magdalene Saraf samo otvorenje izložbe označila je izvedba te pjesma od čijeg se nastanka naredne godina navršava ravno 800 godina.

U svom obraćanju okupljenim gosp. Čančar naglasio je da bi upravo sakralnost vode, „temeljno uvjerenje zajedničko abrahamsko/ibrahimovskim religijama, moglo biti sjajno polazište za poticanje religija na odvažnije i konkretnije sudjelovanje u zaštiti okoliša kao Božjeg dara u našem društvu čime bi i sam dijalog religija u bh. kontekstu dobio i na kredibilitetu i na važnosti“.

Aludirajući na naslov izložbe, Edina Hajder, pastorica Evanđeoske crkve u Jajcu, pozvala je okupljene da svakodnevno daju svoj obol akciji zaštite „Božje kreacije kao veličanstvenog Božjeg umjetničkog djela čije razaranje predstavlja, uz sve ostalo, i ekološki grijeh – nasrtaj na samoga Boga“.

Oslanjajući se na dokumentarac „Čovjek koji je sadio drveće“, fra Mišo Sirovina, vikar župe sv. Ante Padovanskog u Sivši, okupljene je pozvao na ustrajnost „prožetu nadom na zahtjevnom putu zaštite okoliša jer je i najveće pustinje, nastale ljudskim sebičnim i arogantnim djelovanjem, moguće iznova strpljivošću i ljubavlju preobraziti u vrtove pune života ako se u ljudsko srce ponovno naseli ponizna i zahvalna svijest o stvorenom svijetu kao božanskom misteriju i daru a ne pukom resursu“.

Robert Oroz, jedan od autora fotografija i ujedno jedan od osnivača Ekološko-humanitarne udruge Gotuša iz Fojnice, kazao je da su njegove fotografije poglavito nastale na mjestima konkretnih bh. borbi za zaštitu okoliša što je, kako je pojasnio, izložbi „creAction“ omogućilo da posreduje uvid u kojoj je mjeri bh. prirodno blago ugroženo i koliko bi brzo moglo nestati ukoliko zajednički ne stanemo u njegovu obranu.

Na koncu se okupljenima obratio i Edin Hozan, načelnik općine Jajce, izražavajući svoje osobno zadovoljstvo i zahvalnost za ugošćavanje izložbe „creAction“ u Jajcu. Govoreći o naprecima općine Jajce u području zaštite okoliša, istaknuo je da „upravo ekološke katastrofe i prijetnje poučavaju u kojoj su mjeri državne i sve druge ljudskom rukom sačinjene granice relativne i da bez zajedničkog solidarnog djelovanja preko tih i takvih granica zasigurno nećemo uspjeti ni obuzdati klimatsku krizu, ni sačuvati okoliš, bilo da je riječ o globalnom, regionalnom ili lokalnom planu“.

Moderator otvorenja i ujedno idejni začetnik izložbe „creAction“ Alen Kristić, voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje, izrazio je nadu da će ova izložba kao umjetničko-religijski glas opomene, ali i nade sve njezine posjetiteljice i posjetitelje potaknuti na svakodnevnu i odvažnu akciju u službi zaštite Božje kreacije. U tu je svrhu planirano da izložba „creAction“, čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, nakon njezinog zatvaranja u Jajcu 14. lipnja, u rujnu bude ugošćena u Fojnici Zenici.

Jajačko otvorenje izložbe creAction okončano je duhovnom pjesmom „Moj je put na tvome sada putu“, koju je izveo već spomenuti vokalno-instrumentalni trio, nakon čega je uslijedilo druženje nazočnih zahvaljujući širokogrudnom gostoprimstvu osoblja JU „Dom kulture Jajce. (kta/d.k.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svjetski dan bolesnika: Papa se molio za Mjanmar, Palestinu i Izrael

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Prije muzejskih eksponata spomenici trebaju biti životne lekcije

Katoličke vijesti

Uspješno okončana II. zimska škola Franjevačke klasične gimnazije Visoko

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti