Priznanje FMC „Svjetlo riječi” u sklopu jubileja „Projekta doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova”
Biskupska konferencija BiH

Priznanje FMC „Svjetlo riječi” u sklopu jubileja „Projekta doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova”

Fondacija Kemal Bakaršić je, u Sarajevu je 26. aprila u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina, obilježila jubilej desete godišnjice realiziranja “Projekta doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova”, piše portal Svjetlo riječi.

Ovom prilikom dodijeljena su i priznanja bh. izdavačima – učesnicima projekta za ustrajnu podršku u njegovoj realizaciji, a među dobitnicima priznanja je i Franjevački medijski centar Svjetlo riječi.

Priznanja je uručio prof. dr. Srebren Dizdar – član upravnog odbora Fondacije, dok su Dragan S. Marković – predsjednik upravnog odbora Fondacije i akademkinja Marina Katnić Bakaršić – članica upravnog odbora Fondacije, prisutne podsjetili na ciljeve rada Fondacije koja je osnovana u čast istaknutog stručnjaka s područja bibliotekarstva i informacijskih znanosti profesora Kemala Bakaršića.

Sjetivši se riječi koje je prof. Kemal za svoga života često izgovarao kao omiljeni citat: „Volio bih da mi svakog dana s neba padaju pune košare knjiga” (Gaston Bachelard), prof. Marina je naglasila kako Projekt doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova metaforički upravo ostvaruje ono što je bila velika profesorova želja.

Uz dodjelu priznanja i predstavljanje rada Fondacije, prisutnima je prezentiran i idejni projekt izrade portala „Proslijedi knjigu” koji bi trebao povezati biblioteke diljem Bosne i Hercegovine s ciljem suradnje i razmjene knjiga. Projekt je predstavila mr. sc. Irena Pejić s nadom da će portal u svojim kasnijim fazama razvoja postati interaktivan i uključiti i bh. javnost te omogućiti svim građanima da na jednostavan i transparentan način poklone knjige koje su višak u njihovim kućnim bibliotekama.

Kroz Projekt doprinosa radu bh. biblioteka kroz obnavljanje njihovih bibliotečkih fondova, do danas je obnovljen knjižni fond 41 biblioteke u Bosni i Hercegovini. Imajući na umu da je primarni cilj djelovanja Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi upravo to da riječju širi svjetlo, ovaj projekt prepoznajemo kao vrijednu platformu koja nam pruža mogućnost da svoju misiju ispunjavamo u njenom najdoslovnijem i najljepšem smislu. (kta/svjetlorijeci.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Program Susreta hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Katoličke vijesti

Biskupi na Siciliji upozoravaju na opasnost infiltriranja mafije u crkvene skupine

Katoličke vijesti

Prva korizmena nedjelja u Orašju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti