Prijeti izopćenje za odmetničku skupinu klarisa u Španjolskoj
Europa

Prijeti izopćenje za odmetničku skupinu klarisa u Španjolskoj

Osoblje ACI Prensa, 10. lipnja 2024. / 17:30

Crkveni sud nadbiskupije Burgosa u Španjolskoj službeno je optužio klarise iz samostana Belorado za raskol, pokrenuvši postupak koji bi uskoro mogao rezultirati izopćenjem redovnica odmetnica.

Same optužene časne sestre objavile su na društveni mediji dopis zaprimljen od suda u tom smislu. U pismu, upućenom sestri Maríji Sión de la Trinidad, navodi se da će se spomenuta poglavarica pojaviti pred sudom kako bi svjedočila o raskolničkim stavovima koje su časne sestre objavile prošlog mjeseca. Pismo upozorava katoličke redovnike da, ako zadrže te pozicije, mogu biti osuđeni za zločin šizme, kažnjiv ekskomunikacijom u skladu sa Zakonikom kanonskog prava.

U dopisu suda precizira se da su obje časne tzv Katolički manifest i navodni pismo raskolapotpisana od sestre Isabel de la Trinidad, kao i njihova pisma u kojima traže skrbništvo i prihvaćanje od strane ekskomuniciranog lažnog biskupa Pablo de Rojas „činiti zločin raskola, tipiziran u Zakoniku kanonskog prava u skladu s Kanonom 751, kazna za koju je predviđena u Kanonu 1364 § 1 a koja za sobom povlači isključenje iz posvećenog života.”

Canon 751 definira raskol kao “odbijanje podložnosti vrhovnom papi ili zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve”.

Nadbiskupija Burgosa odredila je rok od 10 kalendarskih dana od primitka dekreta za pojavljivanje pred sudom. Ukoliko navedena sestra ne bude u pratnji odvjetnika, isti će joj biti dodijeljen po službenoj dužnosti kako bi “ostvarila pravo na obranu izražavajući svoj stav” o onome što se dogodilo.

Ako se ona ne pojavi u tom roku, “bit će izdan odgovarajući dekret, u skladu sa zakonom”, kojim će se utvrditi kazna povezana sa zločinom raskola, koji je ekskomunikacija “latae sentenciae.”

Grupa klarisa odgovorila je putem svog računa na društvenim mrežama na Instagramu, navodeći da su “naš katolički manifest i naše naknadne izjave jasni i da su automatski trebali imati posljedicu našeg isključenja iz opsega primjene kanonskog prava”. Osim toga, optužuju nadbiskupa Burgosa, Maria Icetu, da je “uzurpirao” njihovo pravno zastupanje “pristupom upravljanju imovinom i kontrolom bankovnih računa, kojima smo prestali imati pristup 4. lipnja.”

Nazočnost nadbiskupovih izaslanika u Beloradu

Dana 29. svibnja Sveta Stolica imenovala je Icetu papinskim povjerenikom.

Prema Nadbiskupija u Burgosu6. lipnja tri osobe koje je poslao papinski povjerenik posjetile su samostan Santa Clara de Belorado “kako bi uspostavile neku liniju dijaloga i dijaloga s časnim sestrama, osobito sa starijima”.

Izaslanstvo je uključivalo sestru Carmen Ruiz, tajnicu Federacije klarisa Nuestra Señora de Aránzazu, Rodriga Sáiza u predstavniku Papinskog povjerenika i Carlosa Azconu, bilježnika crkvenog suda, „odgovornog za prijenos odgovarajućih obavijesti ovog suda u vezi s otvaranje kanonskog procesa koji odgovara izjavi o napuštanju Katoličke crkve” i bilježnica María Rosa Garrido.

Rezimirajući posjet, nadbiskupija izvijestio je da je bivša opatica zajednice, sestra Isabel de la Trinidad, dala do znanja preko sestre Belén i sestre Sión da, osim Garrida, “ostali ‘nisu dobro primljeni’ u samostanu i da bi trebali otići.”

Za nadbiskupiju, i pritužba koju su klarise podnijele protiv Icete, kao i njezina ratifikacija na sudovima, uz odgovor na posjet od 6. lipnja, „mogu se protumačiti kao geste neprijateljstva koje očituju ništavnu namjeru zajednice. uspostaviti bilo kakav dijalog s osobom koju odredi Sveta Stolica i njezin tim. Unatoč tome, papinski povjerenik ostaje pri svojoj želji za izgradnjom mostova i pronalaskom odgovarajućih načina za postizanje rješenja.

Redovnice su sa svoje strane ustvrdile: “Zaista nam je teško sve ove događaje svrstati u znakove strpljenja i dijaloga.”

Budući da su dekreti predani osobno 6. lipnja, krajnji rok za sestru Sión da se pojavi da svjedoči na sudu je nedjelja, 16. lipnja.

Ne suočavaju se sve časne sestre s ekskomunikacijom

U samostanu Belorado ostalo je 15 časnih sestara nakon odlaska sestre Amparo, koja je prošlog mjeseca odlučila otići “kako ne bi pripadala toj sekti”.

15. svibnja 10 sestara branilo je svoj stav na televiziji. Pet ih nije javno progovorilo. To su oni stariji, koje nadbiskupija smatra izvan sedevakantističkog manifesta i raskolničke deklaracije.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bidenova administracija pooštrava sustav azila kako bi zaustavila prijetnje nacionalnoj sigurnosti

Katoličke vijesti

Papa Franjo u rujnu putuje u Luksemburg i Belgiju

Katoličke vijesti

Molitva svetog novinara prije smrti za slobodu katoličkog tiska

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti