Oporbene stranke okupile su se protiv Meloni
Europa

Oporbene stranke okupile su se protiv Meloni

Vlada talijanske premijerke Meloni nastoji revidirati talijanski politički sustav uvođenjem dviju velikih reformi, uključujući izravan izbor premijera i prijenos ovlasti na talijanske regionalne vlasti.

“Dosta s podjelama!”, rekla je Elly Schlein, čelnica talijanske Demokratske stranke okupljenima kad je izašla na pozornicu u utorak u središtu Rima. Prosvjed su organizirale oporbene stranke protiv Melonijevih ambicioznih reformi nove vlade. Međutim, ono što je počelo kao jednokratni prosvjed moglo bi definirati novu političku strategiju protiv Melonijeve vlade.

Melonijeva desna koalicija progurala je dvije ključne reforme koje, ako budu usvojene, predstavljaju ambicioznu reviziju talijanskog ustava. Jedan je izravni izbor talijanskog premijera – ambiciozan projekt koji je dosad bio testiran samo u Izraelu – koji je u utorak dobio odobrenje Senata.

Drugi je davanje veće političke moći talijanskim regijama – čija je konsolidacija rezultirala tučnjavom u talijanskom parlamentu.

U rijetkom prikazu jedinstva glavne talijanske oporbene stranke udružile su snage protiv reformi. Giuseppe Conte, vođa pokreta 5 zvijezda, nazvao je jedinstveni prosvjed “najboljim odgovorom” vladajućoj većini, napavši oba prijedloga.

Devolucija vlasti postavlja pitanja

Reforma, kojom bi se ovlasti prenijele na regionalne vlasti, postala je zakon u srijedu. Bio je to jedan od vodećih prijedloga Lige s Matteom Salvinijem koji je pokušavao povratiti podršku u nekim od svojih sjevernih uporišta.

Zakon ne samo da je uzrokovao a tučnjava u parlamentu, ali je izazvao šire kritike da će produbiti jaz između bogatog sjevera i siromašnijeg juga zemlje.

No, oni koji su u utorak organizirali prosvjede smatraju da je takozvana “Majka svih reformi”, kako ju je nazvala Meloni, zabrinjavajuća od ostalih. Izravni izbor premijera već je dobio odobrenje Senata i započeo je neizvjestan put prema tome da postane zakonom.

“Reforma o izravnom izboru talijanskog premijera je neprihvatljiva”, rekla je žena u gomili. Nekoliko prosvjednika izrazilo je potporu talijanskim oporbenim strankama.

Melonijeva vlada brani svoje predložene ustavne promjene kao sredstvo za postizanje stabilnosti vlade, jačanje uloge premijera i dopuštanje Talijanima više utjecaja na to tko upravlja njihovom zemljom.

Nekoliko zastupnika sumnja da će reforma donijeti željene rezultate, a drugi upozoravaju na rizik od smanjene uloge i talijanskog parlamenta i talijanskog predsjednika.

Izravni izbor premijera je neobičan – samo je Izrael pokušao i nije uspio uvesti takav sustav 1990-ih.

Mijenjanje talijanskog ustava dugotrajan je proces u kojem oba doma parlamenta moraju dvaput odobriti promjenu – s dvotrećinskom većinom koja je potrebna za posljednja dva glasanja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Američki biskupi glasaju za poduzimanje prvih koraka za proglašenje Adele Brise sveticom

Katoličke vijesti

Kakav je stav Katoličke crkve o IVF-u?

Katoličke vijesti

‘Bog se krije u ljudskoj bijedi’: Papa Franjo ističe dostojanstvo migranata, zatvorenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti