EPP neće tražiti službeni dogovor s Meloni, kaže glavni tajnik
Europa

EPP neće tražiti službeni dogovor s Meloni, kaže glavni tajnik

Zeleni dogovor je “previše ideološki vođen” i treba ga ponovno promisliti kako bi se naglasio “kut natjecanja”, kaže Thanasis Bakolas.

Europska pučka stranka desnog centra neće nastojati postići službeni dogovor s Giorgiom Meloni i njezinom grupom ekstremno desničarskih europskih konzervativaca i reformista (ECR), niti da ponovno izabere Ursulu von der Leyen niti da podupre vladajuću većinu u sljedećem mandata, rekao je jedan dan glavni tajnik EPP-a nakon izbora.

Ankete su pokazale da EPP osvaja sa 186 mjesta, daleko ispred 135 koje je osvojila skupina socijalista i demokrata (S&D) i 79 od liberalne Renew Europe.

“EPP će nastojati formirati većinu u Europskom parlamentu s prijateljima i saveznicima s kojima smo prije surađivali sa socijalistima, s liberalima, nadamo se možda i sa Zelenima. A brojke postoje za takvu većinu, i to je dobro “, rekao je Thanasis Bakolas za Euronews u ponedjeljak poslijepodne.

Ali, dodao je Bakolas, kada je riječ o “važnijim zakonima, gledat ćemo na europarlamentarce koji su voljni slušati i glasovati za nas”. Ta će suradnja ovisiti o tome jesu li zastupnici dalje desno proeuropski, za vladavinu prava i za Ukrajinu, rekao je, ponavljajući glavne kriterije koje je von der Leyen uspostavila tijekom svoje kampanje.

“Zastupnici Giorgie Meloni u Europskom parlamentu možda bi htjeli glasati za nas. I mislim da bi to bilo sjajno. Ali ne vidim nikakav institucionalni ili formaliziraniji (dogovor) izvan toga”, dodao je.

Upitan može li to približavanje, makar i od slučaja do slučaja, pomoći u normalizaciji politike koja gleda unatrag, Bakolas je pohvalio Meloniin pristup europskoj politici.

Talijanska premijerka je “čelnica koju jako vole i poštuju u (Europskom) Vijeću, ne samo među čelnicima EPP-a nego i među drugim čelnicima. Ona je vrlo konstruktivna. I dobro radi u Vijeću i to je važno za Europu jer je iz velike zemlje, iz Italije, tako da je to činjenica,” rekao je Bakolas.

“U ovom trenutku Giorgia Meloni je vrlo konstruktivan akter na europskoj sceni.”

Mogući savez EPP-ECR dominirao je izbornim ciklusom i potaknuo kontinuirana nagađanja o budućem smjeru Europskog parlamenta. Von der Leyen je nekoliko puta upitana bi li prihvatila ili odbila Melonine glasove, dajući svaki put eksplicitniji odgovor da bi ih ona zapravo zagrlila.

Ali kad su privremeni rezultati postali službeni u nedjelju navečer, von der Leyen je iznenada promijenila melodiju i pružila ruku socijalistima i liberalima da izgrade snažnu centrističku većinu za sljedećih pet godina – bez spominjanja Giorgie Meloni.

“Centar se drži”, rekla je von der Leyen.

Aktualna predsjednica također je odbila reći hoće li Zeleni, koji su pali sa 71 na 53 zastupnika u Europskom parlamentu, biti dio ove proeuropske većine, jednostavno napomenuvši da će joj prioritet biti S&D i Renew te da su vrata ostala “otvorena” za druge.

Bakolas je u intervjuu za Euronews govorio o Zelenima kao mogućim partnerima za veliku koaliciju koja može “ići dugoročno i koja može rasti”.

“Cordon sanitaire će izdržati”, predvidio je.

‘Zeleni dogovor nije mrtav’

27 čelnika trebalo bi se sastati 17. i 27. lipnja kako bi razgovarali o raspodjeli najviših poslova, gdje će se na stol staviti kandidatura von der Leyen za reizbor. Nakon što je još pet godina nominirana za čelnicu Europske komisije, morat će se suočiti s potvrdnim saslušanjem u Europskom parlamentu. Tamo će joj trebati najmanje 361 glas za. Još 2019. prošla je test za samo devet glasova.

Iako se čini da je potpora čelnika gotovo zajamčena, put u Saboru bit će “zamršen i težak”, priznao je Bakolas. Ambiciozni Green Deal Von der Leyen udaljio je neke od njezinih suradnika iz EPP-a, ponajprije Les Républicains iz Francuskekoji su je osudili zbog prihvaćanja “politike smanjenja rasta koju promovira ljevica”.

“Potrebno je raditi politički kako bismo motivirali naše zastupnike u Europskom parlamentu da slijede liniju koju žele čelnici. I stvarno je važno, po mom mišljenju, da Parlament djeluje na strateški i vrlo politički način jer je to jedini način na koji možemo održati centrističku koaliciju”, rekao je Bakolas.

“Mi smo velika zabava, mi smo veliki šator”, dodao je. “Moramo proći kroz korake.”

Sve više antagonistička retorika EPP-a protiv Green Deala, sadržana u žestokoj borbi za rušenje Zakon o obnovi prirode, razbjesnio je naprednjake, koji tvrde da konzervativci žele pauzirati – ili čak poništiti – napore uložene u postizanje klimatske neutralnosti. Neke od eksplozivnih tvrdnji koje je EPP koristio za osporavanje Zakona o obnovi prirode nevladine su organizacije opisale kao dezinformacije.

“Kao politička stranka, želimo da Green Deal uspije i u konačnici to je ono što ljudi žele”, rekao je Bakolas. “Mi nismo poricatelji klime.”

“Ali mislim da je došlo do kolektivnog neuspjeha u određenom smislu, kada je u pitanju Green Deal jer je bio previše ideološki vođen. A mi u EPP-u također imamo odgovornost jer smo dopustili da bude ideološki vođen”, dodao je.

Po njegovom mišljenju, dio koji je nedostajao bio je “kut natjecanja”.

Njegovi komentari o ekološkoj “ideologiji” sličili su argumentima koje su Meloni i njezini saveznici iz ekstremne desnice upotrijebili kako bi osudili Green Deal. U svom manifestu, manifest ECR-a obećava da će višestruku inicijativu okrenuti “naglavce”.

“Namjera nam je zaštititi građane, poljoprivrednike i tvrtke od negativnih utjecaja trenutne pretjerano ideološke zelene klimatske politike”, stoji u manifestu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poglavar Ukrajinske katoličke crkve govori o ratu, papi i istospolnim blagoslovima

Katoličke vijesti

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za zvanja naglašava bratstvo, nadu

Katoličke vijesti

Svećenik kaže da ‘trans’ osobe kojima je služio imaju duboke rane

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti