Predstavljena knjiga ‘Ni tamjan, ni dogmatika’ – kapitalno djelo don Šuljića
Biskupska konferencija BiH

Predstavljena knjiga ‘Ni tamjan, ni dogmatika’ – kapitalno djelo don Šuljića

Na Trećem festivalu knjige u Matici hrvatskoj 9. je lipnja predstavljena nova knjiga don Antona Šuljića, Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda, u izdanju Kršćanske sadašnjosti. O knjizi je s autorom razgovarala moderatorica Festivala, Zrinka Turalija.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika na gotovo 500 stranica okuplja tekstove autora koji se uglavnom odnose na odnos vjere i javnosti, odnosno don Anton Šuljić svojim recenzijama, ogledima i kritikama u toj javnosti progovara o relevantnim društvenim i crkvenim temama, odnosu medija i Crkve i nizu drugih. Moderatorica Festivala, Zrinka Turalija, ovo je djelo nazvala kapitalnim, s obzirom na opseg i brojnost primjera kojima autor prikazuje odnos vjere i javnosti, stvarnih tema koje će zanimati širok krug čitatelja.

„Knjiga donosi moje tekstove tijekom dugog niza godina, čak trideset. Jedan veliki esej posvetio sam našoj Crkvi u suvremenom društvu i zapravo je većim dijelom riječ o tome kako je sekularizacija utjecala na Crkvu, odnosno gdje se sekularizacija pojavljuje. Ona se ne pojavljuje u teokratskim društvima, sekularizacija se pojavljuje unutar kršćanstva, ona je dijete kršćanstva, kao i modernitet. Moderniteta nema gdje nema kršćanstva, sekularizacije nema gdje nema kršćanstva. Pokazala su i sva istraživanja da sekularizacija pomaže i samoj Crkvi. Ne sekularizam, sekularizam je zapravo ideologija koja je isključujuća. To je sada prisutno u Europi, pa i u Zagrebu, u svemu onome kada sekularizam isključuje sve ono što je vjersko“, kazao je na predstavljanju don Šuljić.

Okupljeni su od autora mogli čuti i neke tematske okosnice kojima se knjiga bavi: „Pišem o književnosti i književnicima, arhitekturi, likovnosti, o odnosu vjere i duhovnosti. Mogu reći da je ova knjiga jedan izbor mojih tekstova iz područja duhovnosti, teologije i vjere o odnosu prema javnosti. Vjera u sebi ima jako puno momenata u kojima se može povezati sa svijetom koji očekuje ili treba očekivati neku zauzetu riječ, da se čuje glas vjernika, glas Crkve“, pojasnio je autor. Osvrnuo se i na sam naslov knjige Ni tamjan ni dogmatika. Tamjan je nešto što spada u obred – u knjizi nije riječ o tome, a nije ni o dogmatici.

Zrinka Turalija naglasila je da knjiga obiluje i predavanjima don Antona iz kojih se mnogo toga može doznati, osobito o odnosu vjere i kulture, pa i pontifikatima papa i nizu istaknutih pojedinaca iz kulturnog i javnog života: Josipu Turčinoviću, Ivanu Golubu, Ivanu Grubišiću, fra Mirku Mataušiću, don Živku Kustiću i nizu drugih moralnih i vjerskih autoriteta o kojima neki nisu mnogo pisali. Na predstavljanju je don Anton prepričao neke zanimljivosti o pojedincima o kojima piše, pa tako i o fra Bonaventuri Dudi za kojega je naglasio da je „zamirisao mirisom neba“, poput svetaca, o čemu je govorio i još mnogo ranije, za života fra Bonaventure.

Također, u razgovoru s moderatoricom osvrnuo se i na neke goruće teme kao, primjerice, stav prema pobačaju, kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, beatifikaciju kardinala Kuharića.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika posebna je po tome što održava upravo odnos prema javnosti s obzirom na don Antonovu uključenost u javni život i institucije u kojima je radio, od izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost u kojoj je bio zamjenik glavnog urednika, Informativne katoličke agencije (IKA-e), Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije… „Moja je relacija uvijek bila prema javnosti, radio sam na fakultetu, u novinarstvu, izdavaštvu i uvijek sam imao tu relaciju prema javnosti. Iz toga je zapravo iznikla ova knjiga, i druga koja će također uskoro biti objavljena, Kroz odškrinuta vrata postmoderne“, kazao je.

Na samom kraju predstavljanja don Anton Šuljić pročitao je jednu od svojih pjesama, Lucidara ot žitia, objavljenu u knjizi Ni tamjan, ni dogmatika, posebnu po tome što je, uz desetak ostalih, napisana na staroslavenskom.

Knjiga Ni tamjan, ni dogmatika može se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti. (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Reisu-l-ulema Kavazović katolicima čestitao Uskrs

Katoličke vijesti

Papa Franjo primio predsjednika HKLD-a Roka Čivljaka

Katoličke vijesti

Proslavljen nebeski zaštitnik Viteza | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti