Katolička crkva u Turskoj posvećena Presvetom Srcu Isusovu
Europa

Katolička crkva u Turskoj posvećena Presvetom Srcu Isusovu

ACI MENA, 10. lipnja 2024. / 15.15 sati

U petak, 7. lipnja, na blagdan Srca Isusova, Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali sv. Ivana u Izmiru.

Monsinjor Marek Solczyński, apostolski nuncij u Turskoj, predvodio je ceremoniju i bio je okružen gotovo svim biskupima četiriju katoličkih zajednica u zemlji — latinske, armenske, sirijske i kaldejske. Također je bio prisutan i otac James Buxton iz Anglikanske crkve u Izmiru.

U petak, 7. lipnja 2024., Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali svetog Ivana u Izmiru.  Monsinjor Marek Solczyński, apostolski nuncij u Turskoj, predvodio je ceremoniju i bio je okružen gotovo svim biskupima četiriju katoličkih zajednica u zemlji.  Zasluge: Nathalie Ritzmann
U petak, 7. lipnja 2024., Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali svetog Ivana u Izmiru. Monsinjor Marek Solczyński, apostolski nuncij u Turskoj, predvodio je ceremoniju i bio je okružen gotovo svim biskupima četiriju katoličkih zajednica u zemlji. Zasluge: Nathalie Ritzmann

Otac Alessandro Amprino, kancelar Izmirske nadbiskupije, imao je ideju za posvetu. On će predstavljati Tursku katoličku crkvu u Quitu, Ekvador, od 8. do 15. rujna na 53. međunarodnom euharistijskom kongresu, čija će tema biti: „Bratstvo za ozdravljenje svijeta: svi ste vi braća i sestre (Mt 23: 8).”

Ekvador je bio prva zemlja koja je 1874. godine, prije 150 godina, bila posvećena Presvetom Srcu Isusovu.

Amprino je objasnio da je, kada je vidio entuzijazam i trenutne duhovne plodove ove posvete u Ekvadoru, njegovo srce bilo ispunjeno željom da pruži istu priliku Crkvi u Turskoj. Predložio ju je CET-u (Turska biskupska konferencija) kao inicijativu za nacionalnu euharistijsku godinu Katoličke crkve u Turskoj, koja se ove godine organizira zajedno s Kongresom u Quitu.

U petak, 7. lipnja 2024., na dan svetkovine Srca Isusova, Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali sv. Ivana u Izmiru.  Zasluge: Nathalie Ritzmann
U petak, 7. lipnja 2024., na dan svetkovine Srca Isusova, Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali sv. Ivana u Izmiru. Zasluge: Nathalie Ritzmann

Na nacionalnoj razini održat će se tri događaja, po jedan za svaku biskupiju: duhovne vježbe za redovnike u Iskenderunu, posveta Presvetom Srcu Isusovu u katedrali sv. Ivana Apostola u Izmiru (koja se upravo održala) i završetak nacionalne euharistijske godine u Istanbulu.

Što se tiče izbora katedrale u Izmiru nazvane po svetom Ivanu, upravo je sveti Ivan apostol položio glavu na Isusovo srce tijekom Posljednje večere.

Homiliju je održao monsinjor Martin Kmetec, nadbiskup izmirskih rimokatolika, čiji je mandat predsjednika CET-a obnovljen prethodnog dana.

Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali svetog Ivana u Izmiru 7. lipnja 2024. Propovijed je održao monsinjor Martin Kmetec, nadbiskup izmirskih rimokatolika, čiji je mandat predsjednika CET-a obnovljen prethodni dan.  Zasluge: Nathalie Ritzmann
Katolička crkva u Turskoj posvećena je Presvetom Srcu Isusovu u katedrali svetog Ivana u Izmiru 7. lipnja 2024. Propovijed je održao monsinjor Martin Kmetec, nadbiskup izmirskih rimokatolika, čiji je mandat predsjednika CET-a obnovljen prethodni dan. Zasluge: Nathalie Ritzmann

Nakon pričesti svi su kleknuli pred oltar kako bi se klanjali euharistiji koja je tamo bila izložena. Otpjevana je himna “Pange Lingua”, nakon koje je uslijedilo tiho klanjanje. Zatim su se molile litanije Srca Isusova.

Potom je nuncij u glasu sa svim okupljenim pročitao molitvu posvete Presvetom Srcu Isusovu, a slavlje je završilo euharistijskim blagoslovom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Meksički predsjednički kandidati potpisuju inicijativu Katoličke crkve ‘Obveza za mir’

Katoličke vijesti

Papa Franjo sugerira da su blagoslovi za homoseksualne zajednice mogući

Katoličke vijesti

Moguće čudo u Lourdesu: Gotovo slijepa žena progleda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti