Kontroverzni kip Marije koja rađa obezglavljen unutar austrijske katedrale
Svijet

Kontroverzni kip Marije koja rađa obezglavljen unutar austrijske katedrale

Katedrala Svete Marije u Linzu dospjela je na naslovnice diljem svijeta jer su nepoznati vandali 1. srpnja odrubili glavu kontroverznoj Marijinoj skulpturi izloženoj u crkvi.

Skulptura koja prikazuje Djevicu Mariju kako rađa Isusa, a dizajnirala ju je austrijska umjetnica Esther Strauss, trebala je biti izložena u katedrali tri tjedna. Djelo je izazvalo kritike nekih katolika koji su rekli da je bogohulno.

“Netolerancija, zaostalost i nedostatak prosvijećenosti u Katoličkoj crkvi je zastrašujuća”, komentirala je za austrijski medij ORF Theresa Limberger, koja je 200 sati klesala kip prema Straussovom konceptu.

Kontroverza je, međutim, bila očekivana

“Postoji knjiga gostiju koja ljudima daje priliku da zapišu svoja razmišljanja o tome. Definitivno je bilo puno verbalno agresivnih i uznemirujućih bilješki”, rekla je Martina Resch, suinicijatorica projekta, za ORF.

Umjetnica je također očekivala negativne povratne informacije. “Bila sam spremna na verbalne izjave. Međutim, nisam očekivala da će posao uz koji sam provela toliko vremena biti uništen”, rekla je Theresa Limberger.

Skulptura je bila izložena u najvećoj austrijskoj katedrali u sklopu projekta umjetničke instalacije DonnaStage o ženskim ulogama, obiteljskim slikama i rodnoj ravnopravnosti, objavila je biskupija Linz u priopćenju. Dodaje se da je incident, koji se dogodio 1. srpnja, prijavljen policiji.

Kardinal Gerhard Müller, bivši prefekt onoga što je sada Dikasterij za nauk vjere, komentirao je za njemačku novinsku stranicu kath.net da “ako slikovni prikaz rođenja Isusa izazove sablazni među vjernicima i izazove podjele u crkvi, promašen je cilj kršćanske, a osobito sakralne umjetnosti.”

Alexander Tschugguel, austrijski tradicionalistički katolik odgovoran za takozvani vandalski čin “Pachamama” tijekom vatikanske Amazonske sinode 2019., u objavi na društvenim mrežama od 3. srpnja pohvalio je kardinala Müllera zbog komentara o incidentu: “Sretan sam što je kardinal Müller opet brani Crkvu, a posebno Gospu!” napisao je.

Skulptura je prikazivala Mariju kako sjedi na stijeni i rađa. Biskupija je u priopćenju rekla da se radi o Jaslicama u katedrali.

Biskupski vikar za obrazovanje, umjetnost i kulturu u biskupiji Linz, otac Johann Hintermaier, osudio je odrubljivanje glave kipu.

“Bili smo svjesni da ovom instalacijom izazivamo i raspravu. Ako smo povrijedili vjerske osjećaje ljudi, žao nam je, ali oštro osuđujem ovaj nasilni čin destrukcije, odbijanje dijaloga i nasrtaj na slobodu umjetnosti.“, rekao je svećenik u biskupijskom priopćenju.

U priopćenju se navodi da je Strauss također osudio napad. “Većinu portreta Djevice Marije izradili su muškarci i stoga su često služili patrijarhalnim interesima”, rekao je, dodavši da “Mariji vraća svoje tijelo” u njezina umjetnička djela.

Resch, koji je teolog na Katoličkom privatnom sveučilištu u Linzu, rekao je u biskupijskom priopćenju da je Straussova skulptura “vrlo poetično djelo koje prikazuje prirodno rođenje Isusa. Marija je prikazana u svojoj ranjivosti, ali i u svojoj snazi.”

Rekao je da je iz teološke perspektive “djelo snažna potvrda Božjeg utjelovljenja”. U izjavi se dodaje da je duboko pogođen “brutalnošću prema ženskoj figuri”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prekomjerno oporezivanje Kenijaca: Zabrinjavajuće, kaže Kenijska konferencija katoličkih biskupa

Katoličke vijesti

Pro-life znanstvenici osporavaju studiju koja tvrdi da su tablete za pobačaj ‘sigurne’ i ‘učinkovite’

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Vjera omogućuje kršćanima da ‘drugačije’ prožive prijelaz u novu godinu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti