Tajništvo COMECE-a: Izbori su pokazali da većina daje podršku europskom projektu
Biskupska konferencija BiH

Tajništvo COMECE-a: Izbori su pokazali da većina daje podršku europskom projektu

Tajništvo Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) komentiralo je u ponedjeljak 10. lipnja preliminarne rezultate izbora za Europski parlament, ističući da se u Europskom parlamentu održala proeuropska većina, ali su upozorili na slabu izlaznost, piše IKA.

„S više od 370 milijuna građana pozvanih na birališta u 27 različitih zemalja, ovi izbori, koji poštuju različite glasačke tradicije država članica, bili su odlična vježba demokracije. Preliminarni rezultati pokazuju da se u Europskom parlamentu održava proeuropska većina. Većina onih koji su glasovali izrazila je podršku europskom projektu i snažnu želju za više Europe. To je dobra vijest i jedna od ključnih točaka koju su biskupi COMECE-a istaknuli u mjesecima prije izbora“, poručili su.

Istaknuli su da je izlaznost na izbore na razini Europske unije bila oko 50 %, što je slično prethodnim izbornim ciklusima. Dali su osvrt na nisku izlaznost. „To još uvijek nije dovoljno, to ukazuje na stalnu nezainteresiranost i nedostatak predanosti među građanima Europske unije. Niska izlaznost, u kombinaciji sa snažnim porastom nacionalističkih i euroskeptičnih stranaka, posebno u zemljama osnivačicama Europske unije, pokazuje snažno nezadovoljstvo učinkom EU-a.“

Rezultati izbora za Europski parlament potiču sve, posebno novoizabrane zastupnike u Europskom parlamentu i buduće povjerenike Europske komisije, da rade na smanjenju percipiranoga jaza između Europske unije te njezinih građana i da se pruže odgovore na njihove stvarne brige, zaključili su iz Tajništva Vijeća biskupskih konferencija Europske unije. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fra Velimir Zirdum proslavio svoj 90. rođendan

Katoličke vijesti

Banjolučki biskup u posjetu FMC Svjetlo riječi

Katoličke vijesti

VIDEO: Visoko: Božić i za ne-katolike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti