Potpuno digitaliziran arhiv Aloisa Hudala
Biskupska konferencija BiH

Potpuno digitaliziran arhiv Aloisa Hudala

Jedan od najvažnijih rimskih arhiva za razdoblje Trećeg Reicha i kasnije sada je potpuno digitaliziran. Kako javlja uredništvo portala Vatican News dovršen je rad na arhivu Aloisa Hudala u Rimu, koji je započeo 2022. godine, prenosi IKA.

Alois Hudal (1885.-1963.), rodom iz Graza, bio je rektor svećeničkog zavoda Santa Maria dell’Anima u Rimu tijekom Drugog svjetskog rata i u godinama nakon njega. Njegov arhiv sastoji se od oko 100 kutija s privatnom i poslovnom korespondencijom u razdoblju od gotovo pola stoljeća.

Biskup Hudal je jedna od najživopisnijih rimskih ličnosti iz doba Trećeg Reicha i poslije. Knjigom „Die Grundlagen des Nationalsozialismus“ („Temelji nacionalsocijalizma“, 1937.) pokušao je izgraditi ideološki most između Katoličke Crkve i nacionalsocijalizma. Tijekom Drugog svjetskog rata skrivao je Židove i savezničke vojnike. Pokušao je spriječiti deportaciju više od tisuću Židova iz Rima u logore istrebljenja. Nakon rata pomagao je u bijegu nacista i ratnih zločinaca.

Digitalizaciju arhive Aloisa Hudala pismeno su dogovorili u travnju 2022. Zachary Levine iz Memorijalnog muzeja Holokausta u Washingtonu i sadašnji rektor zavoda Santa Maria dell’Anima, austrijski svećenik Michael Max. Tijekom prošlotjednog putovanja u Washington, rektor Max je ponovio priznanje krivnje nedjela svog prethodnika Hudala i zatražio oprost.

U intervjuu za Vatican News rektor je istaknuo da se sada između Memorijalnog muzeja Holokausta i svećeničkog zavoda u Rimu razvio prijateljski odnos i povjerenje. Sada je važno intenzivno koristiti istraživačke mogućnosti koje otvara digitalizacija. U listopadu je planiran još jedan posjet izaslanstva iz Washingtona Rimu. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Služeći drugima radimo za opće dobro

Katoličke vijesti

Susret Uprava dviju franjevačkih provincija u BiH

Katoličke vijesti

Održan cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u Šamačkom dekanatu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti