Kardinal Zuppi: Tema mira nije na izbor, potreban je ozbiljan dijalog
Biskupska konferencija BiH

Kardinal Zuppi: Tema mira nije na izbor, potreban je ozbiljan dijalog

Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Zuppi pozvao je tijekom konferencije „In dialogo: per costruire giustizia sociale e ambientale“ („U dijalogu: graditi socijalnu i ekološku pravdu“), koja se održala u ponedjeljak 22. travnja u Bologni, na „ozbiljan dijalog“, izvijestio je Vatican News, prenosi IKA.

„Tema mira nije na izbor. Mislili smo da je mir zajamčen, ali smo otkrili da nije tako. Prijelaz na tu svijest mora se pretvoriti u ozbiljan dijalog koji mora dati odgovore u svijetu koji ne može a da nas ne zabrine“, rekao je kardinal Matteo Zuppi, podsjećajući da je „Europa rođena iz tragedije rata i ako nema instrumente mira onda ona izdaje samu sebe i nešto joj nedostaje. Nadam se da će znati odabrati kulturu mira kako bi njegovala vlastitu povijest i donijela nezamjenjivu viziju mira.“

Susret u Bologni, koji su promovirale razne organizacije uključene u društvena pitanja (Forum disuguaglianze e diversità, Caritas Italiana, Ufficio nazionale per i Problemi sociali e il lavoro della CEI), a koji je emitiran i na daljinu, bio je javni trenutak promišljanja i rasprave s fokusom na središnja društvena, kulturna, gospodarska i politička pitanja. S jedne strane, istaknut je eksponencijalni rast nejednakosti u njezinim brojnim oblicima i, s druge strane, sve više zabrinjavajuće ubrzanje klimatske krize.

Stoga je kardinal Zuppi u govoru istaknuo da je neizostavno „spajanje socijalne i ekološke pravde“. „Danas se – primijetio je – mučimo zbog nedostatka dijaloga, mogućnosti da se upotpunjujemo, da zajedno razmišljamo. Nepravda i nejednakosti rasle su tijekom godina i to bi nas trebalo alarmirati“, rekao je kardinal Zuppi.

Prema riječima predsjednika CEI-ja, godinama se pitanje nepravde i nejednakosti nije rješavalo i „mi smo prihvatili da je društveni lift pokvaren“. Umjesto toga, moramo „shvatiti nejednakosti i njihove uzroke koji ovise o činjenici da smo prihvatili da neki mehanizmi nisu ispravljeni“, zaključio je kardinal Zuppi. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Nikaragvi zabranjene procesije za Veliki petak

Katoličke vijesti

Papa Franjo uputio čestitku mons. Stojanovu povodom njegove 25. obljetnice biskupskog ređenja

Katoličke vijesti

Sarajevo: Dodjela hrane za javne kuhinje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti