Papina poruka za Svjetski dan bolesnika: Iscijelite odnose kako biste izliječili bolesne – Vatican News
Papa

Papina poruka za Svjetski dan bolesnika: Iscijelite odnose kako biste izliječili bolesne – Vatican News

Papa Franjo objavljuje svoju poruku za 32. Svjetski dan bolesnika i poziva na ‘terapijski savez’ između oboljelih i njihovih njegovatelja, članova obitelji i Boga.

Autor: Devin Watkins

“Nije dobro da čovjek bude sam – liječiti bolesne liječeći odnose”, tema je poruke pape Franje za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika 2024. godine, 11. veljače.

U svojoj poruci, objavljenoj u subotu, Papa istražuje temeljnu važnost i iscjeljujuću snagu naših odnosa s drugima i s Bogom.

Oslanjajući se na Božje riječi o Adamu u biblijskoj Knjizi Postanka, napominje da je prva Božja misao za prvog čovjeka bila da treba biti u zajedništvu i odnosu s drugim bićima.

“Naši životi, odražavajući se u slici Trojstva, namijenjeni su postizanju ispunjenja kroz mrežu odnosa, prijateljstava i ljubavi, darovane i primljene”, rekao je Papa. “Stvoreni smo da budemo zajedno, a ne sami.”

Taj relacijski aspekt ljudskosti, dodaje, zadržava svoju važnost iu trenucima ranjivosti, bolesti i nesigurnosti, koji su često uzrokovani pojavom teške bolesti.

Terapeutski savez

Papa Franjo ističe da su pandemija Covid-19 i ratovi koji su u tijeku izolirali mnoge ljude.

Ipak, kaže, čak i zemlje koje žive u miru i uživaju veće resurse imaju veliki broj ljudi koji se suočavaju sa samoćom, pa čak i napuštenošću zbog starosti i bolesti.

Naše “kulture bacanja” veličaju produktivnost i individualizam po cijenu onih koji nisu u stanju proizvesti ekonomsku dobit.

Političari su, kaže Papa, tako u iskušenju razvodniti “temeljno pravo na zdravlje i pristup zdravstvenoj skrbi” pretvarajući zdravstvenu skrb u puko “pružanje usluga” i raneći dostojanstvo ljudske osobe.

Sveti Otac poziva da zdravstveni sustavi budu popraćeni “terapijskim savezom” između liječnika, pacijenata i članova obitelji.”

Božji projekt zajedništva za čovječanstvo

Vraćajući se na Božje riječi – “Nije dobro da čovjek bude sam” – papa Franjo kaže da ljudski grijeh ranjava osobu prekidajući njezine odnose “s Bogom, sa samim sobom, s drugima, sa stvorenjem” i protiveći se “dubokom značenju riječi Božji projekt za čovječanstvo.”

“Takva izolacija uzrokuje da propuštamo smisao naših života”, kaže on. “Oduzima radost ljubavi i tjera nas da iskusimo opresivni osjećaj da smo sami u svim ključnim životnim razdobljima.”

Papa stoga poziva sve da, po uzoru na milosrdnog Samarijanca, pruže suosjećajnu blizinu bolesnima punu ljubavi (Lk 10,25-37).

“Brinuti se za bolesne znači prije svega brinuti se za njihove odnose, svih njih: s Bogom, s drugima – članovima obitelji, prijateljima, zdravstvenim radnicima – sa stvorenim i sa samima sobom.”

Liječenje rana samoće i izolacije

Svatko je od nas, kaže Papa, došao na svijet jer su nas roditelji prihvatili, a svatko je “stvoren za ljubav” i pozvan je na zajedništvo i bratstvo.

Najbolja je terapija za oboljele, dodaje, ponuditi im svoju ljubav i zajedništvo, unatoč tempu vlastitog frenetičnog života.

Onima od vas koji imate bolest, bilo privremenu ili kroničnu, rekao bih ovo: Nemojte se sramiti svoje čežnje za blizinom i nježnošću! kaže papa. “Nemojte to skrivati ​​i nikada ne mislite da ste drugima na teret.”

Na kraju, Sveti Otac poziva kršćane da molitvom i euharistijom crpe nadahnuće iz Isusova pogleda punog suosjećanja kako bi “iscijelili rane samoće i izolacije”.

“Bolesni, ranjivi i siromašni su u srcu Crkve”, zaključuje papa Franjo. “Oni također moraju biti u središtu naše ljudske brige i pastoralne pažnje.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa otkazuje audijencije ponedjeljkom kao mjeru predostrožnosti

Katoličke vijesti

Kina: Posvećenje novog biskupa Shaowua

Katoličke vijesti

Papa poziva posvećene muškarce i žene da naprave mjesta za Božje djelovanje – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti