Papa Athletici Vaticani: ‘Sport može graditi mostove mira u svijetu’
Papa

Papa Athletici Vaticani: ‘Sport može graditi mostove mira u svijetu’

Susrećući se sa sportskom udrugom Athletica Vaticana, papa Franjo izražava nadu da će duh sporta pridonijeti miru u svijetu s ratom koji prijeti na svim obzorima, osobito u ovoj olimpijskoj i paraolimpijskoj godini.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo je u subotu podsjetio na vrijednost sporta kao sredstva za izgradnju mira i bratstva u slomljenom svijetu te za promicanje vrijednosti solidarnosti i uključenosti u društvo.

Svi članovi iste ljudske obitelji

Sport nas “podsjeća da smo, unatoč našim razlikama, svi članovi iste ljudske obitelji”, rekao je Papa obraćajući se Athletica Vaticanaslužbena vatikanska amaterska multisportska udruga osnovana 2019. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg Papinskog vijeća za kulturu.

Dok se Pariz priprema za domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovog ljeta, papa Franjo je izrazio nadu da “u posebno mračnom povijesnom trenutku koji proživljavamo, sport može graditi mostove, rušiti barijere i promicati miroljubive odnose”.

Bratstvo, uključivanje i solidarnost

U svom je obraćanju Sveti Otac pohvalio Athletica Vaticana za svoju stalnu predanost promicanju “bratstva, uključenosti i solidarnosti”, svjedočeći kršćansku vjeru među ženama i muškarcima u sportu, amaterima i profesionalcima.

„Inicijative Athletice Vaticane – od onih najjednostavnijih i najspontanijih do sudjelovanja u međunarodnim sportskim događajima – dobivaju svoj puni smisao kao izraz zajednice koju čine žene i muškarci koji, povezani zajedničkim služenjem Svetoj Stolici, žive njihova sportska strast kao iskustvo evangelizacije“, rekao je.

„Inicijative Athletica Vaticana… dobivaju svoje puno značenje kao izraz zajednice koju čine žene i muškarci koji, povezani zajedničkim služenjem Svetoj Stolici, žive svoju sportsku strast kao iskustvo evangelizacije.“

Podsjetio je kako udruga osim sportskih aktivnosti nudi i blizinu najpotrebitijima promicanjem nekoliko inicijativa za mlade s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama, zatvorenike, migrante i siromašne obitelji.

Papa Franjo inzistirao je na riječi “blizina” koja, rekao je, kroz sport postaje “nježnost”, istu nježnost koju nam Bog pokazuje.

Poruka nade mladima

Papa Franjo je dalje primijetio da sport nije samo „sredstvo za izražavanje vlastitih talenata, već i za izgradnju društva“, jer nas uči vrijednostima univerzalnog bratstva koje je ponovno potvrdio Drugi vatikanski sabor. Pastoralna konstitucija “Gaudium et spes”.

Sport nam, dodao je, također pokazuje da se možemo suočiti sa svojim granicama strpljivo i odlučno, a ova “poruka nade i hrabrosti je ključna, posebno za mlade ljude”.

Sport izražava kršćanske vrijednosti

Podsjećajući sportaše na Athletica Vaticana da je amaterizam bit sporta, zaključio je papa Franjo pozivajući sve da gledaju na sport kao na način života koji pomaže “izgraditi zajednicu koja pruža više podrške”.

„Potičem vas da donosite vrijednosti kršćanskog života: odanost, požrtvovnost, timski duh, predanost, uključenost, asketizam i iskupljenje.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s argentinskim predsjednikom Mileijem – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo sjeća se Benedikta XVI. u novoj knjizi: ‘Bio mi je kao otac’

Katoličke vijesti

Papa predsjeda sastankom Vijeća kardinala

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti