Papa poziva katoličke novinare da evanđelje prenose srcem – Vatican News
Papa

Papa poziva katoličke novinare da evanđelje prenose srcem – Vatican News

Susrećući sudionike duhovne formacije održane u Rimu za katoličke komunikatore koji služe Crkvi u Francuskoj, papa Franjo ih potiče da se ne boje prenijeti evanđelje kreativno i otvorena srca.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo u petak je u Vatikanu pozdravio skupinu katoličkih komunikatora koji služe Crkvi u Francuskoj, dok su završavali četverodnevnu duhovnu formaciju u Rimu.

Universités des communicants en Église

The Universités des communicants en Église (UCE) povremeno na različitim mjestima organizira Vijeće za komunikaciju Biskupske konferencije Francuske (CEF) za katoličke komunikatore koji rade za biskupije, vjerske zajednice ili katoličke organizacije i udruge kako bi mogli podijeliti kako svoj rad učiniti učinkovitijim. Cilj ovog specifičnog tečaja u Rimu je pripremiti francuske crkvene komunikatore za Jubilej nade 2025. godine.

Tijekom svog boravka susreli su se s nekoliko predstavnika Vatikana, uključujući nadbiskupa Rina Fisichella, proprefekta za Odjel za novu evangelizaciju Dikasterija za evangelizaciju, kojem je povjerena organizacija jubilarnih događanja, i s. Nathalie Becquart, podtajnicu Glavno tajništvo Biskupske sinode.

Papa Franjo uputio je svoje obraćanje okupljenima na početku audijencije u Klementinskoj dvorani rekavši da zbog bronhitisa ne može pravilno govoriti.

Izazov dobre komunikacije u današnjem hiperpovezanom svijetu

U svojim pripremljenim primjedbama, Papa je istaknuo ključnu važnost njihove misije “u svijetu tako hiperpovezanom i bombardiranom vijestima”, kao i uzimanja nekoliko slobodnih dana s posla “kako bi dijelili, molili i slušali”, pomažući im da razmišljati o tome kako bolje odgovoriti na nove složene izazove s kojima se danas suočava crkvena komunikacija.

“Ovi trenuci služe ponovnom otkrivanju korijena onoga što komuniciramo, istine koju smo pozvani svjedočiti, zajedništva koje nas ujedinjuje u Isusu Kristu”, rekao je. „Oni nam pomažu da ne padnemo u pogrešku misleći da su objekt naše komunikacije naše pojedinačne strategije ili poslovi; da se ne zatvorimo u svoju samoću, u svoje strahove ili ambicije; ne fokusirati sve na tehnološki napredak.”

„Izazov dobre komunikacije danas je složeniji nego ikad, a rizik je rješavati ga svjetovnim mentalitetom: opsjednutošću kontrolom, moći, uspjehom; s idejom da su problemi prije svega materijalni, tehnološki, organizacijski i ekonomski.

Katolička komunikacija o brizi za druge

Papa je potom skrenuo pozornost na važnost komuniciranja katoličkih komunikatora srcem, “preokrećući perspektivu i kategorije svijeta.” Citirao je svetu Tereziju iz Lisieuxa čiji jubilej obilježava 150. obljetnicu njezina rođenja i 100. obljetnicu njezina rođenja. nedavno zaključena beatifikacija u Francuskoj, kao primjer “evanđeoskog radikalizma” koji je, rekao je, prijeko potreban za zdravu komunikaciju u našem vremenu, “zagađenom bombastičnim riječima, snovima o moći i veličini”.

Za katoličke komunikatore komuniciranje nije propaganda ili marketing, naglasio je Papa. To je bitak u svijet da se brine za druge i dijeli kršćansko čitanje događaja; to nije popuštanje kulturi agresije i omalovažavanja”, inzistirao je.

U nastavku je Sveti Otac naznačio tri ključne riječi za njihov rad.

Kršćansko svjedočanstvo

Prva riječ bila je svjedočenje što je, rekao je, ono što katoličku komunikaciju čini vjerodostojnom. Papa Franjo potaknuo je katoličke komunikatore da se ne ustručavaju u komunikaciji dijeliti sva dobra učinjena u svojim biskupijama, redovničkim zajednicama i organizacijama, te da budu kreativni i gostoljubivi, pokazujući ljubavno lice Crkve.

“Društvo želi i treba čuti riječ Crkve kao Majke sviju pune ljubavi.”

Hrabrost za naviještanje Evanđelja

Papa Franjo potom je pozvao francuske katoličke komunikatore da se ne boje dijeliti radost evanđelja, čak i ako se primatelji mogu činiti ravnodušnima, skeptičnima, ako ne i otvoreno neprijateljskima prema Crkvi. “Muškarci i žene našeg vremena žeđaju za Bogom; traže susret s Njim, a traže Ga i kroz tebe”, rekao je.

Širimo pogled gledajući u daljinu

Naposljetku, papa Franjo pozvao je katoličke komunikatore da prošire svoj pogled, „gledajući na cijeli svijet u njegovoj ljepoti i složenosti“, usredotočujući se na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja, što, rekao je, treba komunicirati „s kreativnost koja proizlazi iz ljubavi.”

Doista, zaključio je Papa, “Sve postaje jasnije – čak i naša komunikacija – kada krenemo od srca koje gleda s ljubavlju.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Venecija čeka papu Franju – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa traži “zajedništvo u legitimnoj različitosti” s Grčkom Crkvom

Katoličke vijesti

Papa u Areni mira u Veroni: Budućnost u našim rukama, ne samo vođa – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti