‘Papa traži hrabrosti za pregovore za Ukrajinu’
Papa

‘Papa traži hrabrosti za pregovore za Ukrajinu’

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, odgovara novinarima u vezi s izjavama pape Franje u intervjuu jednoj švicarskoj TV postaji, rekavši da je “Papa uzeo sliku bijele zastave, koju je predložio intervjuer, kako bi označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. On se nada diplomatskom rješenju za pravedan i trajan mir.”

Salvatore Cernuzio

Svojim je riječima o Ukrajini papa Franjo namjeravao pozvati na prekid vatre i ponovno pokrenuti hrabrost pregovaranja.

Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, odgovorio je u subotu navečer na pitanja novinara vezana uz intervju za Radio Télévision Suisse (RTS), čiji je dio objavljen ranije tijekom dana.

G. Bruni je objasnio da je Papina želja za Ukrajinom, koju uvijek opisuje kao “mučeničku”, u potpunosti izražena u njegovim riječima na molitvi Anđeo Gospodnji 25. veljače, dan nakon druge godišnjice izbijanja rata.

Papa je tom prilikom ponovno potvrdio svoju “duboku naklonost” prema ukrajinskom narodu. Također je pozvao sve strane da “stvore uvjete za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom”.

“Papa,” precizirao je g. Bruni, “koristi izraz bijela zastava i odgovara uzimajući sliku koju je predložio voditelj intervjua, kako bi označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mjestu u intervjuu, govoreći o drugoj situaciji sukoba, ali misleći na svaku ratnu situaciju, Papa je jasno rekao: ‘Pregovori nikada nisu predaja’.”

U intervjuu, intervjuer Lorenzo Buccella pita Papu: “U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, bijele zastave. No drugi kažu da bi se time legitimizirala jača stranka. Što misliš?”

Papa Franjo je odgovorio: “To je jedno tumačenje. Ali ja vjerujem da je jači onaj koji vidi situaciju, koji misli na ljude, koji ima hrabrosti bijele zastave, pregovarati. A danas su pregovori mogući uz pomoć međunarodnih sila. Riječ ‘pregovarati’ je hrabra riječ. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu kako treba, potrebno je imati hrabrosti pregovarati. Možda se sramite, ali s koliko će smrti to završiti? Pregovarajte na vrijeme; potražite neku državu koja može posredovati. Danas, primjerice u ratu u Ukrajini, ima mnogo onih koji žele posredovati. Turska se za to ponudila. I drugi. Nemojte se sramiti pregovarati prije nego što se stvari pogoršaju.”

Dakle, Papine riječi, preuzete sa slike koju je predložio intervjuer, ponavljaju, među ostalim, ono što je već rečeno u ove dvije godine kontinuiranih apela i javnih izjava, naime važnost dijaloga protiv “ludila” rata i primarna briga za sudbinu civilnog stanovništva.

“Papina nada,” ponovno je potvrdio g. Bruni, “jest i ostaje ono što je uvijek ponavljao ovih godina, i ponovio nedavno u povodu druge godišnjice sukoba: ‘Dok obnavljam svoju vrlo duboku naklonost prema mučenicima Ukrajinski narode i molite se za sve, posebno za mnoge nevine žrtve, molim vas da se nađe malo ljudskosti koja će omogućiti stvaranje uvjeta za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom’.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa poziva na poštivanje dostojanstva svih žena

Katoličke vijesti

Poruka za Papin dan zvanja: ‘Hodočasnici nade, graditelji mira’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Vatikanska atletika natjecat će se na Europskom prvenstvu malih država

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti