Papina molitva za mir u našem ratom razorenom svijetu – Vatican News
Papa

Papina molitva za mir u našem ratom razorenom svijetu – Vatican News

Dok Crkva slavi Svjetski dan mira i svetkovinu Marije, Majke Božje, istražujemo vizualne i egzistencijalne suprotnosti između rata i mira, popraćene molitvom pape Franje Blaženoj Djevici Mariji.

Autor: Devin Watkins

Prvi dan svake nove godine obilježen je obiljem spomendana i blagdana.

Osim Nove godine u većem dijelu svijeta, katolici slave i svetkovinu Marije, Majke Božje, te Svjetski dan mira koji se ove godine održava 57. po redu.

U videu iznad, koji su producirali Gabriela Ceraso i Andrea Moneta, svjedočimo sučeljavanju posljedica mira i rata, nudeći vizualni podsjetnik na razaranje izazvano sukobom.

Papina poruka za Dan mira 2024

Za svoju poruku za Svjetski dan mira 2024. papa Franjo odlučio je razmišljati o temi “Umjetna inteligencija i mir”.

On istražuje etičku dimenziju novih AI tehnologija, rekavši da one revolucioniraju sve sfere ljudskog života.

“Novi digitalni alati već sada mijenjaju lice komunikacija, javne uprave, obrazovanja, potrošnje, osobnih interakcija i bezbroj drugih aspekata našeg svakodnevnog života”, napominje.

Papa također poziva svjetske vođe da uspostave politike koje osiguravaju da će razvoj umjetne inteligencije “u konačnici služiti ljudskom bratstvu i miru”.

„Molim se na početku Nove godine da brzi razvoj oblika umjetne inteligencije ne poveća slučajeve nejednakosti i nepravde koji su previše prisutni u današnjem svijetu, već da pomogne stati na kraj ratovima i sukobima i ublažiti mnoge oblika patnje koji pogađaju našu ljudsku obitelj”, rekao je.

Dok svijet obilježava novu godinu, papa Franjo se molio da svi ljudi prihvate nove tehnologije na način koji ih pretvara u snagu dobra.

„Neka kršćanski vjernici, sljedbenici raznih religija te muškarci i žene dobre volje rade zajedno u slozi kako bi prihvatili prilike i suočili se s izazovima koje donosi digitalna revolucija i tako budućim generacijama predali svijet veće solidarnosti, pravde i mira. “

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji: Borite se protiv ponosa poniznošću – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Božja nam milost pomaže da pobijedimo u duhovnoj borbi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa poziva povjesničare da budu stručnjaci i sluge čovječanstva – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti