Papa Franjo kaže da nas Benedikt XVI. ‘blagoslivlja i prati’ s neba
Svijet

Papa Franjo kaže da nas Benedikt XVI. ‘blagoslivlja i prati’ s neba

Vijesti iz Rima, 31. prosinca 2023. / 10:21

U svom posljednjem govoru Anđeo Gospodnji 2023., papa Franjo je odao počast papi Benediktu XVI. na godinu dana od smrti njegova prethodnika, rekavši da pokojni papa nastavlja blagoslivljati i pomagati Crkvu s neba.

Govoreći 31. prosinca s prozora Apostolske palače i nakon duljeg govora o tajni Svete obitelji u podnošenju poteškoća, Franjo je rekao da je Benedikt XVI. “s ljubavlju i mudro” služio Crkvi.

“Osjećamo toliko ljubavi prema njemu, toliko zahvalnosti, toliko divljenja. S neba nas blagoslivlja i prati”, rekao je papa Franjo na blagdan Svete Obitelji dok su mu pljeskali hodočasnici okupljeni na Trgu svetog Petra.

🎥VIDEO | Papa Franjo se tijekom današnjeg Angelusa sjetio svog prethodnika Benedikta XVI. i zamolio ga s neba da nas blagoslovi i prati. pic.twitter.com/XuL8NxoB3E

— EWTN Vatikan (@EWTNVatican) 31. prosinca 2023

Benedikt je preminuo 31. prosinca 2022. u dobi od 95 godina. Bavarski prelat bio je papa od 2005. do 2013., a mnogi ga smatraju jednim od najvažnijih teologa suvremenog doba. Posljednjih devet godina svog života živio je kao “papa emeritus” u vatikanskom samostanu Mater Ecclesiae nakon što je 11. veljače 2013. dao ostavku na Petrovu službu, kao prvi papa koji je to učinio u 600 godina.

Ranije tijekom dana, posebna misa u čast Benedikta XVI. slavljena je u Bazilici svetog Petra, u sklopu dvodnevne konferencije o životu, učenju i nasljeđu pokojnog pape koju su sponzorirali EWTN i drugi.

Papa Franjo je tijekom svog govora Angelus također razmišljao o tome kako je Sveta obitelj proživljavala poteškoće, ali ih podnosila čudeći se Božjoj prisutnosti u njihovim životima.

Papa je primijetio “iznenađujuću” činjenicu da je Isus rođen u obitelji koja je bila “stručnjak za patnju”, kao što svjedoči današnje evanđelje: Kad Marija i Josip prikazuju Isusa u hramu, prinose najnižu propisanu žrtvu, par ptice, a Mariji je Šimun rekao da će “mač probosti tvoju vlastitu dušu”.

“Kako to da je Isusova obitelj, jedina obitelj u povijesti koja se mogla pohvaliti da među njima postoji Bog u krvi i tijelu, umjesto da je bila bogata, bila siromašna!” rekao je papa. “Umjesto da stvari budu jednostavne, čini se da ova obitelj nailazi na prepreke! Umjesto da se oslobodi nevolja, ova je obitelj uronjena u ogromnu tugu!”

Papa Franjo je rekao da ova činjenica pokazuje da je Bog, u Kristu, “došao živjeti naš život s njegovim problemima” i “nas je spasio na ovaj način, živeći u našoj sredini”. Utjelovljenjem u obitelji koja se suočavala s poteškoćama, papa Franjo je rekao da Krist obiteljima koje se danas suočavaju s poteškoćama poručuje: “Znam što proživljavate”.

“Ja sam to doživio, ja, moja majka i moj otac, mi smo to doživjeli pa možemo reći i vašoj obitelji: Niste sami!”

Papa Franjo je rekao da Sveta Obitelj također ima lekciju koju treba poučiti obiteljima koje se suočavaju s izazovima: važnost “sposobnosti čuditi se” pred Bogom, “nenaviknuti se na uobičajene stvari”, što “može biti tajna za dobro napredovanje obitelj.”

Papa je govorio o važnosti začuditi se vlastitom supružniku, uhvatiti ga za ruku ili “nježno pogledati drugoga u oči nekoliko sekundi navečer”.

“Čuđenje nas uvijek dovodi do nježnosti”, rekao je Papa, istaknuvši da je “nježnost lijepa u braku”.

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za nedjeljni Angelus pape Franje 31. prosinca 2023. Zasluge: Vatican Media
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra za nedjeljni Angelus pape Franje 31. prosinca 2023. Zasluge: Vatican Media

Franjo je također preporučio divljenje čudu života odvajanjem vremena za igru ​​s djecom. Na svoj uobičajeni otvoreni način ispričao je da je tijekom jučerašnjeg telefonskog razgovora pitao prijatelja gdje je ona. Rekla mu je da je u parku, u šetnji s djecom.

“Ovo je dobro roditeljstvo”, rekao je Papa.

Papa Franjo također je rekao da umjesto da bake i djedove isključuju iz naših života, obitelji bi se trebale diviti njihovoj mudrosti slušajući njihove priče.

“Bake i djedovi vraćaju nas onome što je bitno”, rekao je Francis.

Zaključujući svoje primjedbe o Svetoj obitelji i važnosti čuđenja, papa Franjo je rekao da bi se svaka osoba trebala čuditi “našoj vlastitoj priči o ljubavi”, obraćajući pozornost na to kako je Bog hodao s nama, čak i usred negativnih aspekata. Papa je zamolio Mariju, kraljicu obitelji, da nam “pomogne da se svaki dan divimo dobru i da znamo druge poučavati ljepoti čuđenja”.

Nakon što je izmolio molitvu Anđeo Gospodnji, Papa je izrazio svoju bliskost s ljudima u nigerijskoj državi Plateau, gdje su banditi ubili više od 140 ljudi tijekom napada na Badnjak, kao i onima u Liberiji, gdje je u eksploziji kamiona cisterne 12. prosinca ubijeno 40 27. Papa Franjo također je zatražio nastavak molitve za one koji pate zbog rata u Ukrajini, Palestini i Izraelu, te Sudanu, kao i za narod Rohingya u Indoneziji.

Povezujući se sa svojim promišljanjem evanđelja, Papa je istaknuo i kako je obitelj temeljna stanica društva, koju “uvijek treba braniti i održavati, uvijek!”

Na kraju je papa Franjo zaželio okupljenima miran završetak godine i izrazio želju da ih ponovno vidi 2024. godine.

Jonathan Liedl

Jonathan Liedl je viši urednik za National Catholic Register. Njegovo iskustvo uključuje rad na državnim katoličkim konferencijama, tri godine formacije u sjemeništu i podučavanje na sveučilišnom kršćanskom studijskom centru. Liedl je diplomirao političke znanosti i arapske studije (Sveučilište Notre Dame), magistrirao katoličke studije (Sveučilište sv. Tome), a trenutno završava magisterij iz teologije na Bogosloviji Svetog Pavla.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Zen objavljuje novu kritiku Sinode o sinodalnosti

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: “Ja sam dobri pastir”

Katoličke vijesti

Ukrajinski katolički biskup nazvao ruski napad na civile ‘razornim’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti