Državna policija Louisiane provodi nalog za pretres u nadbiskupiji New Orleansa radi evidencije o zlostavljanju
Svijet

Državna policija Louisiane provodi nalog za pretres u nadbiskupiji New Orleansa radi evidencije o zlostavljanju

Državna policija Louisiane izvršila je 25. travnja nalog za pretragu nadbiskupije New Orleansa u potrazi za dokumentima koji se odnose na proširenu istragu o tome kako je nadbiskupija postupala s navodima o seksualnom zlostavljanju svećenika.

Policajac državne policije Louisiane Jacob Pucheu, službenik za javno informiranje, rekao je OSV News e-poštom da se potraga odvijala “tijekom sastanka s predstavnicima i savjetnicima Nadbiskupije New Orleansa” i istražiteljima posebne jedinice državne policije za žrtve.

“Nadbiskupija aktivno surađuje s istražiteljima i uvjetima naloga za pretres”, rekao je Pucheu u svojoj izjavi. “Ova istraga je u tijeku i trenutno nema dostupnih dodatnih informacija.”

Kazneni sud u New Orleansu naredio je Nadbiskupiji New Orleansa da preda dokumentaciju, kao dio dugotrajne kriminalističke istrage koja uključuje više optuženih svećenika.

Prema The Guardianu, sudac New Orleansa Juana M. Lombard potpisala je nalog 22. travnja, dopuštajući policiji države Louisiane da dobije iz nadbiskupskih dosjea identificiranje svih svećenika i stalnih đakona koji su bili optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Osim toga, nadbiskupija je bila dužna navesti datume početnih pritužbi i navesti jesu li neki slučajevi predani policiji, piše The Guardian, pozivajući se na “više izvora s izravnim saznanjima o predmetu”.

Novine su također rekle da je policija zatražila “kopije svih komunikacija” između nadbiskupa New Orleansa Gregoryja M. Aymonda i “njegovih suradnika, kao i njihovih nadređenih u Vatikanu” u vezi sa zlostavljanjem.

Glasnogovornik nadbiskupije rekao je za OSV News u e-poruci da će “kao i uvijek, Nadbiskupija nastaviti surađivati ​​u svim istragama organa za provođenje zakona”.

Pucheu je za OSV News e-poštom rekao da zahtjev označava proširenje istrage o umirovljenom svećeniku iz New Orleansa mons. Lawrence Hecker.

Državni policajci dali su izjavu pod zakletvom Lombardu 22. travnja u kojoj su naveli kako sumnjaju da je nadbiskupija znala za rašireno zlostavljanje, ali je propustila ispravno prijaviti. Lombardov nalog, čiju je kopiju OSV News zatražio, ne navodi imena nadbiskupskih dužnosnika – uključujući Aymonda – koji su pod kaznenom istragom, navodi The Guardian.

Velika porota je u rujnu 2023. optužila 92-godišnjeg Heckera za teško silovanje, tešku otmicu, teški zločin protiv prirode i krađu. Prema izvješćima policije New Orleansa, Hecker je silovao i oteo žrtvu, koja nije imenovana, između 1. siječnja 1975. i 31. prosinca 1976.

Tim forenzičkih psihijatara nedavno je rekao da je 92-godišnji svećenik nesposoban za suđenje zbog kratkotrajnog gubitka pamćenja, navodi The Guardian, pozivajući se na izvješće koje su pregledali njegov tim i lokalna televizijska postaja WWL.

U odgovoru na upit OSV Newsa u vrijeme Heckerova uhićenja, Nadbiskupija New Orleansa rekla je u priopćenju da Hecker “nije imao svećenički fakultet od 2002.”, te da je “uvršten na popis svećenika koji su uklonjeni iz službe zbog zlostavljanje maloljetne osobe u 2018. godini.”

Nadbiskupija je također rekla za OSV News u to vrijeme da je “prijavila Lawrencea Heckera tijelima za provođenje zakona u različitim jurisdikcijama više puta od 2002.”, te da je “u potpunosti surađivala i nastavit će surađivati ​​u bilo kojoj istrazi organa za provođenje zakona” protiv umirovljenog svećenika.

Pucheu je za OSV News rekao da je 2022. Državni policijski ured za istrage Louisiane za posebne žrtve “pokrenuo istragu nadbiskupije New Orleans nakon brojnih pritužbi o seksualnom zlostavljanju djece.

“Od početka istrage, istražitelji su izvršili nalog za pretres i uhitili bivšeg svećenika, Lawrencea Heckera”, rekao je Pucheu. “Kao dio istrage koja je u tijeku, u ponedjeljak, 22. travnja 2024., istražitelji SVU-a dobili su dodatni nalog za pretragu za prikupljanje informacija i dokumenata od Nadbiskupije New Orleansa.”

Pucheu je istaknuo da nadbiskupija “surađuje s istražiteljima kako bi se ispunili uvjeti naloga za pretres”, dodajući: “Ova istraga je u tijeku bez dodatnih informacija u ovom trenutku.”

U izjavi iz 1999. danoj nadbiskupiji, sam Hecker je priznao da je počinio “otvoreno seksualne radnje” s najmanje tri maloljetna dječaka u kasnim 1960-ima i 1970-ima. Također je priznao da je bio u bliskim odnosima s još četiri dječaka u 1980-ima.

U kolovozu 2023. The Guardian i WWL obavili su iznenadni intervju s Heckerom u njegovom stambenom kompleksu, a svećenik raščupanog izgleda svoje zlostavljanje pripisao je seksualno popustljivom ponašanju tog vremena.

Nekoliko tjedana kasnije, tijekom kratkog telefonskog razgovora 24. kolovoza 2023. s OSV News, Hecker je zanijekao svoje priznanje zlostavljanja.

“Stvari se izokreću”, rekao je prije nego što je poklopio slušalicu.

Međutim, u siječnju su tužitelji rekli da je Hecker pod prisegom priznao da gleda dječju pornografiju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Cabo Verde korizmena zbirka namijenjena žrtvama rata između Izraela i Hamasa.

Katoličke vijesti

Stanovnici Iowe okupili su se kako bi pozvali na ukidanje novog državnog zakona o ilegalnoj migraciji za koji kažu da je kazneni

Katoličke vijesti

Caravaggio je naslikao dva remek-djela obraćenja sv. Pavla — zašto?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti