Papa IFAD-u: Naš otpad od hrane mogao bi nahraniti sve gladne
Papa

Papa IFAD-u: Naš otpad od hrane mogao bi nahraniti sve gladne

Papa Franjo u poruci Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj upozorava na opasnost od bacanja hrane, ističući da ono šteti klimi, a moglo bi nahraniti gladne u svijetu.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo poslao je u srijedu poruku sudionicima 47. zasjedanja Upravnog vijeća Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).

Izrazio je zahvalnost za predanost, vrijeme i energiju posvećenu “težnji za boljim svijetom u kojem ničije dostojanstvo nije povrijeđeno i gdje bratstvo postaje stvarnost, izvor radosti i nade za sve”.

Sveti je Otac primijetio da se naš svijet danas suočava s srceparajućom dihotomijom vezanom uz hranu.

“S jedne strane milijune ljudi muči glad, dok se s druge strane vidi velika neosjetljivost u bacanju hrane”, rekao je.

Taj otpad od hrane, primijetio je Papa, svake godine proizvodi masu stakleničkih plinova, dok bi pravilna raspodjela bila dovoljna da se nahrane svi gladni.

“Mi guramo svijet do opasnih granica”, upozorio je Papa, opisujući promjenu klime, pljačku resursa i bezbrojne sukobe koji prijete egzistenciji milijuna ljudi.

Papa Franjo istaknuo je da su pred krizama, kakve god one bile, ruralne zajednice uvijek prve pate.”

“Domorodački narodi također su žrtve poteškoća, neimaštine i zlostavljanja”, nastavio je, naglašavajući da “njihovo znanje o upravljanju prirodnim resursima i njihova povezanost s okolišem mogu pomoći u očuvanju bioraznolikosti.”

Papa Franjo zatim je govorio o još jednoj zanemarenoj skupini ljudi: ženama, za koje je rekao da su glavni oslonac više od polovice kućanstava s nesigurnom hranom u ruralnim područjima, gdje mnogim mladim ljudima nedostaju obuka, sredstva i prilike.

„Ova nas stvarnost potiče da se suočimo s postojećim problemima, posebice glađu i siromaštvom, ne zadovoljavajući se apstraktnim strategijama ili nedostižnim obvezama, nego njegujući nadu koja izvire iz zajedničkog djelovanja“, rekao je Papa prije nego što je pozvao sve nazočne na „rad zajedno kako bismo izgradili uključiviji poljoprivredni i prehrambeni sustav.”

Na kraju, papa Franjo je molio da duh lojalne suradnje i služenja “može voditi vaša razmatranja kako bi se uzroci isključenosti, siromaštva i lošeg upravljanja resursima, kao i učinci klimatskih kriza, mogli ukloniti”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Misao Tome Akvinskog aktualnija nego ikada

Katoličke vijesti

Novi statuti izdani za Papinu svjetsku molitvenu mrežu

Katoličke vijesti

Papin predgovor ‘Prvi pripadati Bogu: na povlačenju s papom Franjom’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti