Papa na misi Pepelnicu: Isus nas poziva da se ove korizme vratimo srcu
Papa

Papa na misi Pepelnicu: Isus nas poziva da se ove korizme vratimo srcu

Papa Franjo slavi početak korizme misom u bazilici Santa Sabina i poziva vjernike da prihvate Isusov poziv da se “vrate u srce”.

Autor: Christopher Wells

Na početku korizme Isus poziva svakoga od nas da “uđemo u svoju nutarnju sobu”, rekao je papa Franjo u propovijedi za misu na Čistu srijedu.

“Ući u svoju nutarnju sobu,” objasnio je Papa, “znači vratiti se u srce… ići izvana prema unutra, tako da cijeli naš život, uključujući i naš odnos s Bogom,” odražava stvarnost našeg unutarnjeg bića.

Papa je rekao da nam korizma nudi priliku da se “vratimo” svom autentičnom ja, skidajući sve maske i iluzije koje prečesto nosimo.

To je, rekao je, razlog zašto “u duhu molitve i poniznosti, primamo pepeo na svoju glavu”—pepeo nas podsjeća da smo prah, ali prah koji Bog voli i čuva: “Pepeo stavljen na našu glavu poziva ponovno otkriti tajnu života” i omogućiti nam da osjetimo da nas Bog voli “vječnom ljubavlju”.

Pozvani ljubiti svoju braću i sestre

Papa je dalje objasnio da će nam priznanje da nas Bog voli zauzvrat pomoći da uvidimo da smo pozvani voljeti druge.

Tradicionalne korizmene prakse molitve, posta i milostinje, rekao je, “nisu puke vanjske prakse”, već “putovi koji vode do srca, do srži našeg kršćanskog života”.

Čuvši glas Gospodnji

Papa Franjo pozvao je sve da poslušaju glas Gospodina koji nas poziva da „uđemo u svoju nutrinu“, da se „vratimo u svoje srce“.

Prečesto, rekao je, “više nemamo unutarnju sobu”, posebno u svijetu u kojem je sve postalo “društveno”. Ali upravo u tajnu odaju svakoga od nas “Gospodin je sišao da vas iscijeli i očisti.”

“Uđimo u našu unutarnju odaju”, molio je papa Franjo. “Tamo Gospodin prebiva, tu se prihvaća naša slabost i bezuvjetno smo voljeni.”

Vratite se Bogu svim srcem

Svoju propovijed Papa je zaključio pozivom: Vratimo se Bogu svim srcem!

Potaknuo je vjernike da u korizmi odvoje vrijeme za tiho klanjanje, vrijeme da čuju glas Gospodinov u svom životu i da se ne boje „skinuti svjetovne zamke i vratiti se srcu, onom bitnom. ”

Na kraju je papa Franjo rekao: “Priznajmo što jesmo: prah koji Bog ljubi – i da ćemo se, zahvaljujući njemu, ponovno roditi iz pepela grijeha za novi život u Isusu Kristu i Duhu Svetome.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: I ja sam dijete migranata

Katoličke vijesti

Papa rimskim svećenicima: Nalazimo se u misionarskoj zemlji – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Palijativna skrb znak blizine onima koji pate

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti