Papa veleposlanicima: Uvijek nastojte biti mirotvorci
Papa

Papa veleposlanicima: Uvijek nastojte biti mirotvorci

Papa Franjo razmišlja o obitelji, nadi i miru dok pozdravlja veleposlanike Etiopije, Zambije, Tanzanije, Burundija, Katara i Mauritanije.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo istaknuo je teme obitelji, nade i mira pozdravio veleposlanike pri Svetoj Stolici iz Etiopije, Zambije, Tanzanije, Burundija, Katara i Mauritanije.

Obitelj je primjerena slika međunarodne zajednice

Počevši od ideje o nacijama kao članovima “jedne ljudske obitelji”, Sveti je Otac rekao da je “plemenito djelo diplomacije” usmjereno na promicanje i vrijednosti koje se najprije “žive i predaju” u obiteljima.

Dok je ohrabrivao diplomate – i vlade koje predstavljaju – da nastave “graditi kulturu bratske solidarnosti i suradnje”, Papa je također požalio da se “tkanina obitelji naroda danas” razdire nasiljem.

Požalio se na humanitarne krize uzrokovane sukobima, dok je također postavljao pitanja prisilne migracije i internog raseljavanja, trgovine ljudima i klimatskih promjena, kao i ekonomske nejednakosti i pada nataliteta u mnogim zemljama.

“S obzirom na takve izazove”, rekao je, “ključno je pokrenuti dalekovidan, konstruktivan i kreativan dijalog, utemeljen na poštenju i otvorenosti, kako bismo pronašli zajednička rješenja i ojačali veze koje nas ujedinjuju kao braću i sestre. unutar globalne obitelji.”

Veleposlanici kao znakovi nade

Odgovor na te izazove, rekao je Papa, uključuje “nadu”, vrlinu koja je u srcu nadolazeće Jubilarne godine Crkve. Nada nas navodi da prepoznamo “dobrotu prisutnu u svijetu i daje snagu potrebnu za suočavanje s izazovima našeg vremena.”

Rekao je da veleposlanike vidi kao “znakove nade… muškarce i žene koji žele graditi mostove među narodima, a ne zidove”, te ih podsjetio da su “zajednička osnova, uzajamno razumijevanje i konkretni izrazi društvenog prijateljstva još uvijek mogući”.

‘Nastojte biti mirotvorci’

Nakon što je istaknuo njihovu odgovornost da pomognu nacijama i narodima da „napreduju zajedno na putu bratstva i mirnog suživota“, papa Franjo se okrenuo ideji mira, ukorijenjenoj u „odnosima koji prepoznaju i pozdravljaju druge u njihovom neotuđivom dostojanstvu“.

“Samo kada ostavimo po strani ravnodušnost i strah”, rekao je, može rasti i cvjetati istinska klima uzajamnog poštovanja koja vodi do trajnog suglasja.”

Svoje obraćanje zaključio je izrazivši nadu da će diplomati “uvijek nastojati biti mirotvorci, oni koje je blagoslovio Svevišnji”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo pušta meditacije uoči Via Crucis u Colosseumu

Katoličke vijesti

Papa: Crkva treba svece s neobuzdanom željom da propovijedaju Evanđelje

Katoličke vijesti

Papa Franjo drži katehezu u garaži rimskog kondominijuma – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti