Papa Franjo: ‘Znanje mora biti uključivo’
Papa

Papa Franjo: ‘Znanje mora biti uključivo’

Sastajući se sa studentima u brojnim vatikanskim institucijama, papa Franjo upozorava na “otrovne, nezdrave i nasilne” informacije koje mogu vrebati u društvenim medijima.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u audijenciju oko 200 studenata i nastavnika Vatikanske škole za paleografiju, Diplomatiku i arhivistiku te Vatikanske škole za knjižničarstvo dok slave svoju 140. odnosno 90. obljetnicu osnutka.

Pozdravljajući ih u Klementinskoj dvorani, Papa je izrazio zahvalnost dvjema uglednim visokoškolskim ustanovama i istaknuo važnost njihova rada na formiranju ljudi koji “provode točna istraživanja u svim okolnostima kako bi došli do istine”. “Vaše je doista služba na čvrstoću učenja koja ste primili, prijeko potrebnu čvrstoću u vremenima kada se vijesti ponekad šire bez provjere i istraživanja”, rekao je.

Zaštita od toksičnih informacija na društvenim mrežama

Priznajući njihova važna postignuća, papa Franjo je, s druge strane, upozorio na samozadovoljstvo, ističući potrebu da odgovore na ključne kulturne izazove našeg globaliziranog svijeta, uključujući “rizik niveliranja i obezvrjeđivanja znanja”. ; složen odnos s tehnologijama; i očuvanje kulturnih tradicija “koje se moraju njegovati i predlagati bez međusobnog nametanja”.

Ponovno je istaknuo potrebu “uključivanja i nikad isključivanja” bilo koga iz znanja te, u isto vrijeme, zaštite od “otrovnih, nezdravih i nasilnih” informacija koje mogu vrebati u svijetu društvenih medija i tehnološkog znanja.

Taj kontekst, istaknuo je, zahtijeva “otvorenost za raspravu i dijalog, spremnost za dobrodošlicu, osobito onima marginalnosti te materijalnog, kulturnog i duhovnog siromaštva”.

„Neka su studije doista dorasle krhkosti i bogatstvu današnjih muškaraca! I to se ne odnosi samo na vas učenike, već i na učitelje koji vas vode.”

Briga za prošlost i pogled u budućnost

Dvije prestižne vatikanske škole stoga moraju nastaviti “učiti i dijeliti ideje i iskustva, rasti u otvorenosti i izbjegavati ‘autoreferencijalnost’”. Gledajući sa zahvalnošću na svoju slavnu prošlost, moraju “gledati naprijed, u budućnost” i imati hrabrosti “preispitati se suočeni sa zahtjevima koji dolaze iz kulturnog i profesionalnog svijeta”.

Opasnosti ideologije

Podsjetivši da su od samog početka imale “iznimno praktičan i konkretan pristup” istraživanju, papa Franjo je stoga zaključio potičući dvije visokoškolske ustanove da nastave tim putem “konkretnosti i otvorenosti” kako bi prenijele sadašnjim i budućim generacijama stoljetnu baštinu koju Arhiv i Knjižnica imaju.

„Od svojih početaka ove Škole imaju odlučujuću karakteristiku: da imaju izrazito praktičan pristup i konkretan pristup problemima i studijama, prema liniji koju sam nekoliko puta naznačio, jer usporedba sa stvarnošću stvari vrijedi više ideologije.”

Konferencija s kardinalom Parolinom povodom obilježavanja dviju obljetnica

Vatikanske škole paleografije, diplomatskih i arhivskih studija te bibliotekarstva osnovane su 1884. odnosno 1934. godine po nalogu pape Lava XXIII. i Pija XI. i ugrađene su u Vatikanski apostolski arhiv i Vatikansku knjižnicu. Kako bi obilježili obljetnicu, Papinsko urbano sveučilište u Rimu bit će domaćin konferencije u ponedjeljak poslijepodne na kojoj će se ponovno pratiti povijest i raspravljati o budućim izgledima ove dvije važne visokoškolske ustanove. Među ključnim govornicima Glavni govornici bit će kardinal državni tajnik Pietro Parolin i mons. Angelo Vincenzo Zani, arhivist i knjižničar Svete rimske crkve koji je organizirao događaj.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa poziva na svaki napor za dijalog i mir na Bliskom istoku

Katoličke vijesti

Papina molitvena nakana za veljaču: Za smrtno bolesne – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa zahvaljuje patrijarhu Pizzaballi za blizinu ljudima koji pate od rata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti