Zlatni jubilej čeljevske župe Presvetoga Srca Isusova
Biskupska konferencija BiH

Zlatni jubilej čeljevske župe Presvetoga Srca Isusova

Župa Presvetoga Srca Isusova u Čeljevu proslavila je u petak, 7. lipnja 2024., veliki jubilej – 50. obljetnicu postojanja, izvijestila je Crkva na kamenu. Središnje misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić. U koncelebraciji je bilo više svećenika, nekadašnjih župnika ove župe, uključujući prvoga župnika don Jozu Ančića i sadašnjega don Ivu Šutala. Riječi pozdrava biskupu Petru i svima okupljenima uputio je na početku svete Mise župnik don Ivo kazavši kako je ovo velik dan za ovu župu koja danas slavi titular Presveto Srce Isusovo i jubilarnih 50 godina od osnutka ove župe. Osobiti pozdrav uputio je prisutnome biskupu Petru koji se rado odazvao na poziv da predslavi ovo misno slavlje kao i sve prisutne svećenike i časne sestre.
“Ovu je župu kroz 50 godina opsluživalo šest svećenika od kojih se samo jedan preselio u vječnost, don Marko Lukač. Posebna mi je čast pozdraviti prvoga čeljevskog župnika don Jozu Ančića koji je prvih sedam godina u ovoj župi požrtvovno radio, borio se i mučio te s narodom u ono vrijeme sagradio najprije župnu kuću, a onda i ovu župnu crkvu u kojoj danas slavimo svečanu svetu Misu. Zahvaljujem i ostalim župnicima koji su ostavili dio svoga života u ovoj župi gradeći i radeći na njezinu duhovnom i materijalnom napretku. Nakon don Marka došao je don Ivan Kordić, ratni župnik ove župe, zatim don Blaž Ivanda i don Tomislav Ljuban. Od srca im hvala za svećeničko i ljudsko zalaganje. Kako na ovaj dan obilježavamo i Lipanjske zore, uputimo svoje molitve i za sve branitelje u kojem god ratu su sudjelovali i izgubili svoje živote.
Danas župa broji oko 2000 vjernika u selima Čeljevo, Gnjilišta, Klepci i Tasovčići koja su ujedno i mjesne zajednice. U zadnjem valu iseljavanja i odlaska naših vjernika iz domovine župu Čeljevo napustilo je oko 700 vjernika. Molit ćemo u ovoj svetoj Misi da Presveto Srce Isusovo štiti i brani sve naše vjernike bilo po svijetu, bilo na području župe, da mu oni ostanu vjerni i zahvalni za tolika dobročinstva kojih često nismo ni svjesni. Neka Srce Isusovo uvijek bdije nad svima nama”, kazao je na početku svete Mise župnik don Ivo.
U propovijedi biskup Petar govorio je o srcu, ljudskome, te o srcu – srcima koji se kroz razne vidove i na razne načine spominje u Bibliji. Biblija hvali otvorena, zahvalna i odlučna srca, a osuđuje lažljiva, zatvorena i sebična. Sveto Pismo kaže Bog je ljubav, a Isusovo srce otkriva tu Božju ljubav prema nama. Isus sebe opisuje kao blaga i ponizna srca i poziva nas da ga nasljedujemo, rekao je biskup Palić.
“Pred ovom župnom zajednicom kao i pred svima nama su suvremene društvene promjene koje moramo uzeti u obzir i odlučiti što danas treba učiniti kako bismo sebe ali i druge oduševili za život po Evanđelju. Odnosno da naša župna zajednica  bude pokretačka snaga evangelizacije  i da ostvari svoju misionarsku ulogu. Stoga nam ovo slavlje osim zahvale i sjećanja mora biti i poticaj da sagledamo poslanje naše župe, naše Crkve, za budućnost. Župna zajednica je različita od svake druge zajednice jer se ona u Liturgiji povezuje s nebeskom Crkvom. Obuhvaća sve naše pokojne, sve svece, glava joj je Gospodin naš Isus Krist s Bogom Ocem i Duhom Svetim. Isus je želio imati to zajedništvo s nama ali nakon svoje smrti i u tu je svrhu ustanovio Euharistiju koju vi kao župna zajednica slavite. Da bismo mogli slaviti Euharistiju, u župi postoji župna crkva kao posebno mjesto gdje slavimo Boga i osjećamo Njegovu nazočnost. Potrebna nam je u životu blizina, vodstvo i Božja zaštita. Molimo danas da ova obljetnica ojača ovu župu kao zajednicu u vjeri. Ova obljetnica također zadaća je svima vama župljanima ove župe da se ne zatvarate u sebe, u svoje male svjetove, nego da pokušate biti gostoljubiva zajednica, posebno za one koji su daleko i koji još uvijek traže smisao u svome životu. Jedino ćemo na taj način moći za sebe reći da smo naučili ili još uvijek učimo od Kristova srca, da budemo blaga i ponizna srca koje će uvijek privlačiti samo Kristu”, kazao je nakraju propovijedi Biskup.
Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova. Predstavnici četiriju sela ove župe prinijeli su svoje darove pred oltar da ih biskup blagoslovi. Najprije janje i pogača, zatim šarani i plodovi zemlje, ulja, vino i likeri i svega drugoga bilo je u izobilju.
Prigodnu riječ zahvale na kraju misnoga slavlja izrekao je župnik zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovoj proslavi kao i onima koji su kroz devetnicu prije proslave župne svetkovine utkali sebe i svoj rad i trud kako bi sve prošlo u najboljem redu.
Na kraju euharistijskoga slavlja don Ivo je biskupu Petru u ime župne zajednice darovao vino, krunicu i šalicu a sve s logom 50. obljetnice ove župe. Slavlje je nastavljeno u dvorištu ispred crkve gdje je uz iće i piće bilo i glazbe te su se vjernici ostali u zajedništvu veseleći se i slaveći ovaj veliki dan. (kta/cnak.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obilježena 31. obljetnica ubojstva osmero djece u Vitezu

Katoličke vijesti

Održana mjesečna rekolekcija za redovnice grada Sarajeva

Katoličke vijesti

Održano Drugo plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti