Papa upozorava na iskorištavanje oceana – Vatican News
Papa

Papa upozorava na iskorištavanje oceana – Vatican News

U poruci veleposlaniku Kostarike pri Svetoj Stolici, papa Franjo izražava svoju potporu susretu o oceanskoj akciji pod nazivom “Uronjeni u promjenu”. Događaj se održava u San Joséu i ima za cilj pozabaviti se kritičnim problemima s kojima se suočavaju svjetski oceani.

Autor: Linda Bordoni

U poruci kostarikanskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici Federicu Zamori Corderu, koja će biti prenijeta na “Događaj na visokoj razini o Ocean Action: Uronjeni u promjenu” koji se održava 7. i 8. lipnja u San Joséu, papa Franjo je naglasio simbolički značaj vode i njezinu vitalnu ulogu u ljudskom životu i napretku društva.

Događaj služi kao platforma za razmjenu najboljih praksi i uspješnih iskustava vezanih uz upravljanje i zdravlje oceana.

Povlačeći paralelu između grada Rima i oceana, istaknuo je kako su stari Rimljani slavili dolazak vode koja je gradu vratila veličinu nakon razdoblja nestašice i nemira.

Referirajući se na sliku Oceanusa (prikaz boga mora) u znamenitoj rimskoj fontani Trevi, Papa je objasnio da ovaj simbol koji prikazuje Oceanusa kako plovi ulicama Rima na kočiji koju vuku morski konji, služi kao snažan podsjetnik na povijesnu povijest grada. odnos s vodom.

“Gotovo bi se činilo kao da je sam grad uronjen u područja mora”, rekao je Papa, ističući duboku vezu između ljudske civilizacije i oceana.

Kip Okeana u Fontani Trevi u Rimu

Kip Okeana u Fontani Trevi u Rimu

Čovječanstvo je iskoristilo ovaj dragocjeni dar

Sveti je Otac požalio na trenutačno stanje svjetskih vodnih resursa, ističući kako čovječanstvo iskorištava taj dragocjeni dar.

“Za žaljenje je primijetiti da smo izopačili takve epitete pretvarajući ono što je korisno, poput vode, u predmet eksploatacije”, rekao je, dodavši “Mi kršimo ono što skromno i tiho radi za opće dobro. I umjesto smatrajući ovaj Božji dar dragocjenim, mi ga pretvaramo u valutu, razlog za špekulacije, pa čak i sredstvo za iznuđivanje.”

Citirajući “Pjesmu stvorenja” svetog Franje Asiškog, u kojoj se voda opisuje kao “korisna, ponizna, dragocjena i čedna”, Papa je apelirao na povratak tim vrijednostima i istaknuo potrebu štovanja i zaštite vode kao dar Gospodnji.

Papa je u poruci također podsjetio na priču koja stoji iza poznate rimske Fontane di Trevi, poznate kao Acqua Vergine, nazvane po mladoj djevici koja je dovela rimske vojnike do svježeg izvora, simbolizirajući čistoću i životvorna svojstva vode.

Papa Franjo upozorio je da su ta čistoća i dobrota ugrožene zbog ljudske zlobe, sebičnosti i zanemarivanja okoliša.

“Sva ta dobrota koju voda donosi običnim ljudima u opasnosti je da bude slomljena zlobom, sebičnošću i prezirom prema drugima”, upozorio je.

Jato ribe Salema

Jato ribe Salema

Poziv na promjenu

Pozivajući na “radikalnu promjenu” u načinu na koji čovječanstvo percipira vodu i komunicira s vodom, Papa je naglasio važnost prepoznavanja uloge vode u sigurnosti hrane i regulaciji klime, te je pozvao na kolektivnu akciju protiv onečišćenja kako bi se obnovila ljepota i čistoća oceana.

“Cijenimo njegovu zajedničku korist u sigurnosti hrane, njegov skromni rad u regulaciji klime, borbi protiv onečišćenja kako bismo obnovili njegovu dragocjenu ljepotu i obvežimo se da nećemo narušiti njegovu čistoću, ostavljajući to kao nasljeđe budućim generacijama”, rekao je.

Na kraju je papa Franjo rekao: “Neka nam slika ove prekrasne rimske fontane pomogne shvatiti da je cijela naša civilizacija uronjena u ocean.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na Pedesetnicu: Nismo sami, već potpomognuti i osnaženi Duhom Svetim – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa mladima iz Taizéa: ‘Usudite se graditi drugačiji svijet’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Angelu Gospodnjem: Budite velikodušni i pouzdani sijači Evanđelja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti