Čestitka laika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću
Biskupska konferencija BiH

Čestitka laika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Čestitku koju je prigodom biskupskog ređenja mons. Ive Martinovića u ime laika Požeške biskupije u subotu 8. lipnja 2024. godine u Požegi izrekla voditeljica Biskupijskoga obiteljskog centra Pro vita et familia Ana Matković, donosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine biskupe Ivo,

u radosti ovoga dana, pozdravljajući Vas kao pastira, prisjećamo se Vašeg prvog intervjua nakon imenovanja, kada ste istaknuli: „Dolazim u život Crkve koja ima svoje poslanje. U Požešku biskupiju donosim sebe, svoje srce, svoje osjećaje, misli i svoju ljubav prema Požeškoj biskupiji, svećenicima, vjernicima, svim ljudima dobre volje.“ Crkva požeška nastojala je kroz minula desetljeća hoditi u novosti života snagom Isusove smrti i uskrsnuća u zajedništvu našeg prvog biskupa Antuna, svećenika i nas vjernika laika. U otvorenosti toj novosti, koja milosno iznenađuje, izgrađuje i obogaćuje prepoznajemo i Vaš dolazak k nama u Godini molitve.

U svijetu i društvu u kojem živimo suočeni smo s brojnim izazovima koji nas vode osjećaju izgubljenosti. Svakovrsni problemi, nepravde i siromaštva, ugroženosti i patnje muče današnjeg čovjeka, koji pod utjecajem mentaliteta antropologije bez Boga i Krista polako gubi čvrst oslonac u životu. Stoga nam je potrebna Crkva koja nas razumije i vodi. Potrebno nam je razborito vodstvo, jasnoća pogleda, pravednost, hrabrost, povjerenje, ali i ljudska blizina uz blagi pogled koji podsjeća na pogled Isus Krista.

Tu, oče biskupe, mi vjernici laici, prisutni u svim slojevima našeg društva, polažemo u Vas velike nade i iskazujemo Vam svoje povjerenje. Istovremeno imajte na srcu, kako smo molili i kako ćemo Vas i dalje molitvom povjeravati Onome koji pokazuje put i rasvjetljuje hod. Iskazujem Vam i spremnost nas vjernika laika da u životnost poslanja naše požeške Crkve stavimo na raspolaganje svoja znanja, sposobnosti i talente izgrađujući međusobno zajedništvo koje se živi u ljubavi, miru i istini.

Dragi naš biskupe, neka Vam naše povjerenje, otvorenost i spremnost budu iskrena čestitka i ohrabrenje
za blagoslovljen početak Vaše časne i odgovorne službe u našoj Požeškoj biskupiji. Na našem zajedničkom hodu pratio Vas Božji blagoslov, zagovor svetog Franje, svetog Lovre i blaženog Alojzija Stepinca, a Vi, dragi nam biskupe, u bezgrešnom srcu naše nebeske Majke uvijek pronalazite potrebnu RADOST I MIR.  (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Georg Bätzing: Biskupsku službu želimo ojačati, ne oslabiti

Katoličke vijesti

Dan Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku

Katoličke vijesti

Franjevačka mladež iz Drinovaca u posjetu sestrama klarisama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti