Kardinal Hollerich: Ponovno polazeći od prvih plodova sinodalnosti – Vatican News
Papa

Kardinal Hollerich: Ponovno polazeći od prvih plodova sinodalnosti – Vatican News

Glavni izvjestitelj Sinode zadubljuje se u neke teme novog radnog dokumenta Sinode u intervjuu za Vatican News.

Autor: Jean-Charles Putzolu

Na konferenciji za novinare za Instrumentum laboris drugog zasjedanja Sinode o sinodalnosti, bilo je teško propustiti izlaganje isusovačkog kardinala Jean-Claudea Hollericha.

Vatican News je zamolio luksemburškog prelata, koji je generalni izvjestitelj XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, da pronikne u neke teme dokumenta – od ekleziologije do suodgovornosti laika, muškaraca i žena, do evangelizacije Crkve. poslanje i naš zajednički hod, utemeljen na zajedničkom krštenju, s drugim Crkvama i kršćanskim zajednicama.

Poslušajte ulomak iz našeg razgovora s kardinalom Hollerichom

P: Vaša Eminencijo, odakle ponovno počinjemo? Kako je bilo Instrumentum laborispredstavljen danas, konstruiran u odnosu na prethodne dokumente kao što su Sažeto izvješće i Instrumentum laboris prve sesije?

Radni dokument nije sastavljen od nule. Imamo Sažeto izvješće prve sjednice, zatim ponovno imamo reakcije svih Crkava. To je teološko promišljanje onoga što je rečeno na prvoj sjednici. Sve to zajedno čini Instrumentum laboris, koji je radni alat, a ne rezultat Sinode. Na početku sinode članovi imaju svoje ideje, a alat za rad napravljen je tako da potakne potrebne rasprave tijekom zasjedanja sinode.

P: Koje će teme pokrivati ​​ove debate?

Tema ekleziologije, kako biti sinodalna Crkva, ali u poslanju. Ovo je važno: mi smo u misiji, Crkvu, narod krštenika, Bog je poslao naviještati Evanđelje svijetu. I to je naš zadatak. Otkrili smo, ne samo mi izaslanici na Sinodi, nego i sav Božji narod koji je u protekle tri godine na različite načine živio elemente sinodalnosti, da ima plodova sinodalnosti i da su ti plodovi za poslanje.

P: Za misiju Crkva treba laike, muškarce i žene. Mnogo se govori o odgovornosti, uvažavanju laika. Što možemo očekivati ​​po ovom pitanju?

Da naravno. Crkva nije klerikalna Crkva; Crkva je Crkva krštenih. Žene i muškarci, svi su pozvani od Boga naviještati Evanđelje i formirati Crkvu. Dakle, postoji sudjelovanje svih i suodgovornost u naviještanju Evanđelja. To ne znači da se zaređene službe, biskupi, svećenici napuštaju, nego oni svoj puni smisao nalaze u sinodalnoj Crkvi.

P: U kojoj mjeri laici, muškarci i žene mogu dobiti odgovornost unutar Crkve?

Za laike, za Crkvu nema razlike u sudjelovanju i suodgovornosti između muškaraca i žena. Sve je otvoreno za žene i muškarce. To smo već vidjeli kada je Papa ženama otvorio laičke službe akolita i lektora, a zatim u novoj službi kateheta postoji ravnopravnost žena i muškaraca.

Sinoda se ne bavi pitanjem svećeničkog ređenja žena jer ga nije pokrenuo cijeli svijet. Neke su mjesne Crkve postavile pitanje ženskog đakonata, a postoji i povjerenstvo za produbljivanje teološkog promišljanja o tome – kako bi se bolje razumjelo što je đakonat, što je sudjelovanje u zaređenoj, ali ne svećeničkoj službi, nego služenju.

Dakle, drugo pitanje, nakon ovog razmišljanja, bilo bi može li se ova zaređena služba otvoriti ženama. Ali to je dio procesa i ne treba misliti da su svi procesi završeni ovim zasjedanjem Sinode. Crkva će napredovati na sinodalni način; Božji će narod koračati kroz povijest na sinodalni način. I bit će pitanja na koja treba odgovoriti.

P: Znači li hodati zajedno na sinodalni način i činiti to sa sestrinskim Crkvama?

To je jasno, jer ako smo narod Božji, i ako smo narod krštenih, imamo krštenje i u drugim Crkvama i kršćanskim zajednicama i to krštenje i te Crkve poštujemo i volimo ih. I vidimo da i u tim Crkvama Duh Sveti djeluje.

Stoga je ova zadaća evangelizacije svijeta zajednička zadaća svih Crkava. Evanđelje moramo naviještati svijetu zajedno, u našoj različitosti. I mislim da su čak i bratski delegati iz drugih kršćanskih denominacija bili vrlo otvoreni na ovoj Sinodi. S njihove strane postoji veća potražnja za sudjelovanjem, što znači da se i oni osjećaju uključenima.

Ovo je prijepis dužeg intervjua vođenog na talijanskom jeziku. Kraći intervju na engleskom, čija je snimka ugrađena na vrhu članka, ovdje nije transkribiran.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Sport je mjesto susreta i bratstva

Katoličke vijesti

Papa poziva na poštivanje ‘komplementarnog dostojanstva’ uoči Međunarodnog dana žena

Katoličke vijesti

Papa će u rujnu krenuti na apostolsko putovanje u Luksemburg i Belgiju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti