GOP omekšava jezik za brak u platformi 2024
Europa

GOP omekšava jezik za brak u platformi 2024

Osoblje CNA, 9. srpnja 2024. / 11:45

Platforma Republikanske stranke iz 2024. značajno je ublažila stranačko stajalište o braku, povlačeći se od ranijeg jezika koji je afirmirao tradicionalnu definiciju braka i osudio ranije presude Vrhovnog suda o tom pitanju.

U svojoj platformi iz 2016GOP je branio “tradicionalni brak i obitelj”, za koje je rekao da su “temeljeni na braku između jednog muškarca i jedne žene” i da predstavljaju “temelj za slobodno društvo”.

Platforma iz 2016. izravno je kritizirala presudu Vrhovnog suda iz 2013. u predmetu Sjedinjene Države protiv Windsora, u kojoj je rečeno da savezna vlada ne može tretirati državno odobrene istospolne “brakove” drugačije od tradicionalnih heteroseksualnih brakova.

Platforma je također osudila značajnu presudu iz 2015. u predmetu Obergefell v. Hodges, koja je legalizirala istospolne brakove u cijelom SAD-u. Presuda Obergefell “otela je 320 milijuna Amerikanaca njihove legitimne ustavne ovlasti da definiraju brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene,” stranka je rekla.

Republikanska stranka nije objavila ažuriranu platformu 2020. Međutim, u iplatforma ts 2024, republikanska stranka značajno je unazadila svoj jezik o braku, spomenuvši ga samo kratko dok je obećavala da će “osnažiti američke obitelji”.

“Republikanci će promicati kulturu koja cijeni svetost braka, blagoslove djetinjstva, temeljnu ulogu obitelji i podržava zaposlene roditelje”, stoji u platformi. “Ukinut ćemo politiku koja kažnjava obitelji.”

Smatra se da je platforma GOP-a za 2024. uvelike vođena vjerojatnim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom. Vijesti CBS-a odnosi se na dokument kao “pod utjecajem Trumpa”, dok je NPR rekao je platforma “slijedi Trumpovo vodstvo”.

Trump je u prošlosti davao oprečne odgovore o istospolnim brakovima, iako je 2016 rekao da je “dobro” s presudom Vrhovnog suda o toj politici, a 2019. jedan od njegovih savjetnika ponovno potvrdio njegovo prihvaćanje “gay braka”.

Platforma GOP-a omekšala je na druge načine od 2016. Odbor za platformu Republikanske nacionalne konvencije 2024. također se ovaj tjedan preselio u usvojiti novi jezik o pobačajuuklanjajući s platforme ploču “prava na život”, kao i poziv na nacionalni zakon koji štiti nerođeni život.

Prethodne verzije dokumenta govorile su da nerođena djeca imaju “temeljno pravo na život koje se ne može povrijediti” i pozivale su na ustavni amandman koji bi jamčio to pravo.

Ali ovogodišnja platforma koristi mnogo umjereniji jezik i naglašava ulogu država u zaštiti života.

“Ponosno se zalažemo za obitelji i život”, stoji u novom dokumentu. “Vjerujemo da 14. amandman na Ustav Sjedinjenih Država jamči da se nijednoj osobi ne može uskratiti život ili sloboda bez odgovarajućeg postupka i da su države stoga slobodne donositi zakone koji štite ta prava.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Euharistija, jedinstvo, jasnoća: Što privlači obraćenike u Katoličku Crkvu?

Katoličke vijesti

Konferencija u Rimu naglašava klimatsku opasnost pacifičkih otoka i poziva na globalnu akciju

Katoličke vijesti

Stariji pro-life aktivist osuđen na više od dvije godine zatvora prema FACE Actu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti