Papa stvara studijske skupine za istraživanje tema s prvog zasjedanja Sinode
Papa

Papa stvara studijske skupine za istraživanje tema s prvog zasjedanja Sinode

Papa Franjo osniva studijske skupine za istraživanje različitih tema koje su proizašle iz zasjedanja Sinode u listopadu 2023. te određuje datume za drugo zasjedanje 16. redovne opće skupštine.

Piše Vatican News

Generalno tajništvo Sinode objavilo je u subotu da je papa Franjo odredio datume drugog zasjedanja od 16.th Redovna Glavna skupština koja će se održati od srijede 2. listopada do nedjelje 27. listopada 2024. godine.

Zasjedanjem će se nastaviti rad Sinode o sinodalnosti na temu “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”.

Prethodit će joj dvodnevne duhovne obnove, od 30. rujna do 1. listopada, a sudionici će u Rim stići 29. rujna.

Također u subotu, papa Franjo objavio je kirograf kojim se utvrđuje stvaranje studijskih grupa kako bi se istražile neke od tema koje su se pojavile na prvom zasjedanju Sinode.

Studijske skupine formirat će se između nadležnih dikasterija Rimske kurije i Generalnog tajništva Sinode koje će ih koordinirati.

U kirografu posvećenom suradnji kurijalnih dikasterija i Tajništva Sinode papa Franjo podsjeća da je konstitucija o Rimskoj kuriji Praedicate Evangelium kaže da “život zajedništva čini Crkvu sinodalnom”.

Kirograf ponavlja da zadaće Glavnog tajništva Sinode, koje izravno ovisi o Papi i “podržava i prati sinodalni proces kako se uspostavlja s vremena na vrijeme”, uključuju promicanje odnosa između različitih biskupa i mjesnih Crkava u sinodalnom duhu i u zajedništvu s rimskim biskupom.

Kirograf zaključuje utvrđujući da “dikasteriji Rimske kurije surađuju, prema svojim posebnim nadležnostima, u djelatnosti Generalnog tajništva Sinode, formirajući studijske skupine koje će, slijedeći sinodsku metodu, započeti dubinski studij nekih tema koje su se pojavile” na prvom zasjedanju Sinode.

„Ove studijske skupine uspostavljaju zajedničkim dogovorom nadležni dikasteriji Rimske kurije i Generalno tajništvo Sinode, kojemu je povjerena koordinacija“, stoji u kirografu.

U dokumentu Generalnog tajništva Sinode „Ususret listopadu 2024.“, objavljenom 11. prosinca 2023., već je naglašeno da će sljedeće zasjedanje biti usmjereno na to kako živjeti sinodalnost na svim razinama u Crkvi.

Ovaj novi papinski dokument pojašnjava da će neke od najznačajnijih tema proizašlih iz slušanja Crkava zahtijevati znatnu količinu vremena za teološko, kanonsko i pastoralno promišljanje.

Slijedom sinodalnog procesa, proučavanje ovih tema uključit će stručnjake sa svih kontinenata i dikasterija Rimske kurije, sukladno njihovim kompetencijama.

Međutim, kirograf ne definira koje studijske grupe treba osnovati niti koje će teme istraživati.

Sintezno izvješće odobreno glasovanjem na kraju zasjedanja u listopadu prošle godine naznačilo je nekoliko tema, poput potrebe ažuriranja nekih kanonskih normi, formacije zaređenih službenika, odnosa između biskupa i redovničkih redova te teoloških i pastoralnih istraživanja o đakonatu.

Studijske grupe, kako se može zaključiti iz dokumenta Generalnog tajništva objavljenog u prosincu i iz subotnjeg Papinskog kirografa, služit će kao korisna sredstva za pomoć u promišljanjima sveopće Crkve o raznim temama.

Oni, međutim, neće izravno predstavljati materijal za raspravu na sljedećem zasjedanju Sinode, koje će se usredotočiti na samu sinodalnost, izraz zajedništva u Crkvi.

Konačno, Generalno tajništvo Sinode, pod vodstvom kardinala Maria Grecha, koordinirat će rad studijskih skupina među dikasterijima. Kao entitet, Tajništvo nije dio Rimske kurije, već je izravno odgovorno Papi.

Imenovani novi konzultanti

Također u subotu, papa Franjo imenovao je 6 novih savjetnika u Generalnom tajništvu Sinode, uz dosadašnjih deset.

Novi savjetnici su: monsinjor Alphonse Borras, biskupski vikar biskupije Liège (Belgija); Gilles Routhier, profesor teologije na Université Laval (Kanada); Ormond Rush, izvanredni profesor teologije na Australskom katoličkom sveučilištu; sestra Birgit Weiler, MMS, profesorica teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu; Profesorica Tricia C. Bruce, izabrana predsjednica Udruženja za sociologiju religije; i Maria Clara Lucchetti Bingemer, profesorica teologije na Papinskom katoličkom sveučilištu u Rio de Janeiru.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji: Psalmi, ‘Isusova molitva’, za sva su godišnja doba – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa u Regini Coeli: Kako je lijepo dijeliti svoju vjeru – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa primio jordanskog kralja – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti