Papa Franjo: Crkve bi trebale uzdizati naša srca da slavimo Boga
Papa

Papa Franjo: Crkve bi trebale uzdizati naša srca da slavimo Boga

Papa Franjo poziva graditeljski odbor bazilike Sagrada Familia u Barceloni da osigura da hodočasnici podignu svoja srca Bogu kada uđu u veličanstvenu crkvu.

Autor: Devin Watkins

„Poput tornjeva i zvonika, neka pogledi hodočasnika budu podignuti i njihovi glasovi neka naviještaju s anđelima: ‘Sveti besmrtni Bože’.

Papa Franjo ponudio je taj podsjetnik Odboru za izgradnju bazilike Sagrada Familia u španjolskom gradu Barceloni dok se s njima sastao u subotu u Vatikanu.

Papa je u svom obraćanju svoje razmišljanje posvetio temi molitve, budući da je Crkva trenutno u Godini molitve koja vodi do Jubileja 2025. godine.

“Ozračje molitve ne smije se izgubiti u našim hramovima i mora biti jedan od prioriteta za one koji su, poput vas, preuzeli odgovornost brige za njih,” rekao je.

Portali vjere, nade, milosrđa

Papa Franjo je govorio o tri portala koji čine pročelje bazilike, rekavši da svaki ima temu ilustriran odlomcima iz Svetog pisma i uokviren molitvom.

Portal vjere — posvećen Blaženoj Djevici Mariji i nalazi se na desnoj strani pročelja — nosi riječi Trisagiona, himne iz Božanske liturgije za mnoge Crkve istočnog obreda.

Također prikazuje Isusa kako propovijeda učiteljima zakona, pokazujući da “propovijedana vjera uvijek mora postati molitva”, rekao je Papa.

Lijevi portal posvećen je svetom Josipu i naziva se portal nade. Središnji portal posvećen je Isusu i naziva se portalom ljubavi.

Zajedno predstavljaju Svetu obitelj i pozivaju hodočasnike da podignu svoj pogled “prema otajstvu utjelovljenja”.

Papa je primijetio sliku krunice koja se spušta kroz vitraje i uokviruje Davidovu zvijezdu, kao da govori: “Evo našeg svjetla”.

“Upravo u klanjanju, u kontemplativnoj molitvi otajstava”, rekao je, “otvorimo se tom svjetlu, poput prozora ovoga hrama.”

Molitveno razmatranje hodočasnika

Na kraju je papa Franjo pozvao muškarce i žene koji nadziru izgradnju bazilike da osiguraju kontemplativni aspekt remek-djela Sluge Božjega Antonija Gaudija.

Molitva bi, rekao je, trebala biti krajnji cilj bazilike Sagrada Familia.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Sveučilištu Notre Dame: Pomozite studentima da sanjaju glavom, srcem i rukama

Katoličke vijesti

Papina svibanjska molitvena nakana: Za formaciju redovnica i redovnika – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo poziva mlade na ‘radost i autentičnost’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti