Papa šalje u Ukrajinu lijekove za prvu pomoć
Biskupska konferencija BiH

Papa šalje u Ukrajinu lijekove za prvu pomoć

Velika donacija koja je stigla u Vatikan omogućila je slanje u tu ratom razorenu zemlju brojnih lijekova za prvu pomoć. To je još jedna gesta pažnje prema onima koji trpe zbog posljedica sukoba, piše Vatican News.

U srcu pape Franje oduvijek je napaćena Ukrajina, kojoj stalno posvećuje svoje misli, pozivajući na molitvu za mir. Od početka rata bilo je mnogo gesta zbližavanja i solidarnosti: od kupnje agregata do slanja hrane, termo košulja i pokrivača. Na tragu onoga što je učinjeno u prošlosti, papa Franjo je prošle subote u Ukrajinu poslao lijekove za prvu pomoć, namijenjene ponajviše ratnim ranjenicima, u vrijednosti od sto tisuća eura, što je rezultat velike donacije koju je Apostolska milostinjarnica primila preko Tajvanskoga veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Način je to na koji biti blizu narodu u velikim teškoćama, izmorenom zbog više od dvije godine sukoba.

Briga o onima koji žive na ulici

Pozornost prema onima koji su na margini društva misija je koju je Papa povjerio Dikasteriju za službu milosrđa pa je tako tijekom ovog tjedna u Vatikanu aktivirana usluga liječničkih pregleda za ljude s ulice. Riječ je o 50-ak osoba koje nemaju pristup nacionalnom zdravstvenom sustavu i koje u velikom broju slučajeva ne znaju da mogu biti opasni i za sebe i za druge.

Spriječiti rak dojke

Pozornost se posvećuje također prevenciji, posebno za žene koje žive na rubu društva, koje su bez zdravstvene skrbi i o kojima se obično brine ambulanta “Majka milosrđe” i dispanzer Svete Marte. Dana 18. travnja jedno je vozilo udruge Komen Italia, koja se bavi prevencijom i borbom protiv raka dojke, i oduvijek radi u suradnji sa Zakladom Sveučilišne poliklinike Agostino Gemelli IRCCS i Gemelli Isola, dala mogućnost za četrdesetak siromašnih žena da se podvrgnu dijagnostičkim pregledima u svrhu prevencije raka dojke, kao što su mamografija i ultrazvuk dojke. To iskustvo, koje se provodi svaka dva mjeseca, ponovit će se i u lipnju. Prema riječima kardinala Konrada Krajewskog, Papinoga djelitelja milostinje, pokrenute inicijative znak su evanđelja koje se približava ljudima, koje gleda na one koji pate, ne okrećući nikada pogled na drugu stranu. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Njemački biskupi dobili još jedno pismo iz Vatikana

Katoličke vijesti

Proslava 50. obljetnice posvete Družbe sestara Služavki Maloga Isusa Presvetom srcu Isusovu

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u okviru Međudekanskog susreta u Travniku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti