Završen Godišnji susret hrvatskih svećenika iz Zapadne Europe
Biskupska konferencija BiH

Završen Godišnji susret hrvatskih svećenika iz Zapadne Europe

Godišnji susret hrvatskih svećenika djelatnih u Hrvatskoj inozemnoj pastvi u pastoralnom području Zapadne Europe, koje obuhvaća zemlje Beneluxa, Francusku, Veliku Britaniju i Irsku završio je u utorak, 4. lipnja 2024. u Kući susreta sestara franjevki u Luksemburgu, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, prenosi IKA.

Domaćin susreta bio je voditelj Hrvatske katoličke zajednice (HKZ) Luksemburg vlč. David Ryan, a susretom je predsjedao delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu, voditelj Hrvatske katoličke misije (HKM) London fra Ljubomir Šimunović.

U radnom dijelu susreta, koji je započeo u ponedjeljak, 3. lipnja sudjelovali su i voditelji HKM-a i župa iz Rotterdama fra Vjeko Eduard Tomić, Bruxellesa fra Tomo Anđić, Dublina fra Miron Sikirić, dok se voditelj HKM-a Pariz don Stjepan Lončar ispričao.

Voditelji svih misija predstavili su aktualnu situaciju i izazove s kojima se suočavaju. Istaknuli su vjerničku privrženost njihovim misijama i domovini te potrebu njegovanja katoličkoga i hrvatskog identiteta, osobito među novim naraštajima.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić govorio je o općoj situaciji u pastoralu hrvatskih iseljenika. Dr. Markić je u utorak ujutro predvodio i zajedničko bogoslužje.

Istoga dana sudionici su se uputili na duhovno-studijsko putovanje po Luksemburgu te su uz vođenje i tumačenje regionalnog vikara Pita Fabera i vožnju trajnoga đakona Renea Schumachera obišli grob sv. Willibrorda i dvorac Vianden.

Ravnatelj Markić je s voditeljem Ryanom i hrvatskom zajednicom u nedjelju, 2. lipnja slavio euharistijsko slavlje u Hesperangeu, gdje se redovito okupljaju hrvatski katolici u Luksemburgu. Posebno su uz hrvatski Dan državnosti molili za domovinu te da u njoj vladaju zakoni “radi čovjeka” i za opće dobro njezinih stanovnika i svih pripadnika hrvatskog naroda. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: U Svetoj zemlji stanje je vrlo ozbiljno; valja zaustaviti taj sukob

Katoličke vijesti

Duhovna obnova u Zürichu | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

U HBK predstavljena poruka za Dan posvećenog života 2024.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti