Održano Drugo plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora
Biskupska konferencija BiH

Održano Drugo plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora

Drugo plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora održano je u subotu 1. lipnja 2024. u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100, na temu Davati plodnost svojim životnim razdobljima živeći vazmeni identitet u Crkvi i društvu. Zasjedanje Sabora, u kojemu je sudjelovalo 36 sestara Regije, pripremilo je i koordiniralo Povjerenstvo redovitog sabora zajedno s članicama Regionalne uprave, izvijestila je mrežna stranica Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb. 

Rad Sabora započeo je slavljem svete mise koju je u 9:00 sati u samostanskoj kapelici predslavio mons. Nedjeljko Pintarić. U uvodu u svetu misu istaknuo je da je ovo okupljanje nastavak rada Vrhovnog sabora u životnoj sredini. Činite to ukorijenjene upravo u svoju bit – u Krv Kristovu… koja ‘sve čini novo’ (Otk 21,5), a što je trajna Božja novost koja vas ispunja nadom i pouzdanjem za budućnost vaše Družbe, tražeći uvijek nove putove dijeljenja karizme Krvi Kristove. Taj vaš zajednički sinodski hod, kao i osluškivanje Božjeg poziva, koje osjećate i kao zajednica i svaka osobno, nipošto nije izvana nametnuta dužnost. Takav je put najsigurniji način na koji možemo jačati želju za srećom koju nosimo u sebi: naš život postaje ostvaren i ispunjen kad otkrijemo tko smo, koje su naše odlike, na kojem području ih možemo učiniti plodonosnima, kojim nam je putem ići da bismo postali znak i oruđe ljubavi, prihvaćanja, ljepote i mira u sredinama u kojima živimo.

U prigodnoj homiliji mons. Pintarić  je, potaknut Božjom riječju, posvijestio razlog ovog okupljanja … vi ste sabrane ovdje da bi gledale i vidjele, slušale i razumjele, da otvorite oči i uši poruci spasenja te da preispitujete motivaciju svoga djelovanja u svojoj redovničkoj zajednici i izvan nje, u Crkvi i društvu u kojoj živite i djelujete. Pozvao nas je da promišljajući i o Proglasu Vrhovnog sabora naglasak stavimo na manifest djela, a ne riječi. Bog nam je preobilno darovao svoju ljubav. Moramo je sačuvati time da uvijek iznova svjedočimo ljubav. Ako se vjera izražava u molitvi, ona će se očitovati u životu i u ljubavi. Zakon Duha je ljubav prema Bogu i djeci Božjoj.

Nakon euharistije sestre su se okupile u dvorani gdje ih je pozdravila regionalna poglavarica i predsjednica Sabora s. Zdravka Leutar te otvorila rad Sabora. Pročitala je zatim pismo pozdrava s. Marije Louise Hughes, vrhovne poglavarice, i članica Vrhovne uprave koje su uputile zastupnicama Sabora izražavajući svoju blizinu i molitvenu podršku.

U prijepodnevnom radu Sabora zastupnice su vrednovale ostvarenje Smjernice s prvog plenarnog zasjedanja 26. redovitog sabora održanog prije 3 godine te ostvarenje donesenih odluka na tom zasjedanju.

Poslijepodnevni rad Sabora temeljio se na Proglasu i Odredbama Vrhovnog sabora koji je održan u Rimu u srpnju 2023. U radu u skupinama promišljale su o načinu ostvarenja snažnih apela iz Odredbi Vrhovnog sabora.

Rezultati rada u skupinama predstavljeni su u plenumu, a nakon toga je definirana i usvojena Smjernica završnog zasjedanja ovog redovitog Sabora.

Na Saboru su prihvaćeni i prijedlozi izmjene nekih točaka Pravilnika Regije koje se odnose na proces izbora Regionalne uprave.

Nakon završne molitve regionalna poglavarica i predsjednica Sabora s. Zdravka Leutar zatvorila drugo plenarno zasjedanje 26. redovitog regionalnog sabora. (kta/klanjateljice.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Zadarski provincijal u posjetu HKM sv. Jeronima u Johannesburgu

Katoličke vijesti

Blagdan sv. Antuna pustinjaka u župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima-Sijekovcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti