Papa: Prepustite se Bogu kako biste nadom oplodili i najneplodniju zemlju
Biskupska konferencija BiH

Papa: Prepustite se Bogu kako biste nadom oplodili i najneplodniju zemlju

Papa Franjo primio je 27. travnja u audijenciju zajednicu Bogoslovije iz Burgosa, u Španjolskoj, te pritom istaknuo važnost izgradnje zajednica koje čine Crkva i narod. Cilj je to koji se može postići ako smo heterogena skupina koja poznaje prihvat i međusobno obogaćivanje te ljubav prema Bogu i braći, piše Vatican News.

Da bi se neku zemlju ispunilo Bogom i izgradilo zajednicu, koju čine Crkva i narod, prijeko su potrebni milosrđe, raspoloživost, predanje i povjerenje. Ukazao je na to papa Franjo primivši danas u audijenciju biskupe, svećenike i bogoslove sjemeništa u Burgosu u Španjolskoj.

Na početku je Papa istaknuo kako je posebno zahvalan Bogu zato što u njima vidi dvije stvari. “Kao prvo, mozaik rasâ, kulturâ i životnih dobi koji su se susreli kako bi zajedno odgovorili na Isusov poziv na ministerijalno svećeništvo, a kao drugo, činjenica da stječete odgoj i naobrazbu na mjestu u svijetu koje je mnogima bilo možda nezamislivo; u zemlji bogate povijesti i tradicije, krjepkih ljudi ‘zbog klime i običaja’, ali koju sada vi nazivate ‘la Espańa vaciada’, ispražnjena Španjolska”, rekao je Papa.

Razmišljajući o tome zašto nas je Bog doveo tu gdje jesmo, dobro je prisjetiti se odlomka iz Evanđelja svetoga Luke, u kojem Isus šalje svoje učenike ‘onamo kamo je [On] kanio doći’. To je dobar kriterij za razlučivanje i ispitivanje, jer ga možemo pretočiti u našu stvarnost s nekoliko jednostavnih riječi: ‘Isus me želi u ovoj ispražnjenoj zemlji da je ispuni Bogom’, odnosno da Ga uprisutnim među svojom braćom i sestrama, kako bi gradio zajednicu, Crkvu, narod.

“Taj se cilj ponajprije postiže ako smo heterogena skupina koja se zna uzajamno prihvaćati i obogaćivati. Bez ljubavi prema Bogu i braći, bez toga ‘ići dva po dva’, kako još kaže evanđelist, ne možemo donositi Boga”, istaknuo je Sveti Otac u svom govoru članovima bogoslovne zajednice iz Burgosa.

Zatim, pokazati Gospodinu potpunu raspoloživost, ‘moleći’ Ga da pošalje nas, pa makar se činili malenima u usporedbi s tako velikom žetvom. I to je vrlo važno. A zatim – i to je treća stvar – stav predanja i povjerenja, da se praznina u našem srcu stvara samo kako bismo primili Boga i našeg brata, oslobađajući se lažnih ljudskih sigurnosti.

“Imati Boga u srcu ispunjava nas mirom, mirom koji možemo prenositi na druge, koji možemo donijeti svim ljudima i gradovima, za koji možemo željeti da vlada posvuda. Tako ćete svojim svjetlom ispuniti polja koja se sada čine neplodnima, oplođujući ih nadom”, zaključio je Papa, zazvavši na sve okupljene Isusov blagoslov i zagovor Presvete Djevice. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mostar: Od 18. do 22. ožujka peti Napretkov tjedan kulture

Katoličke vijesti

Tisuće vjernika u živoj krunici za mir u Budimpešti

Katoličke vijesti

Služavke Maloga Isusa pohodile Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju – Požeška biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti