Venecija čeka papu Franju – Vatican News
Papa

Venecija čeka papu Franju – Vatican News

Dok se talijanski grad Venecija priprema dočekati papu Franju u nedjelju ujutro, naša dopisnica Deborah Castellano Lubov nudi nam pogled na papina zakazana događanja na marginama Venecijanskog umjetničkog bijenala.

Ovdje u Veneciji, koja je globalno cijenjena kao jedan od najomiljenijih i najslikovitijih gradova, koji evocira slike gondola i veličanstvenih kanala, papa Franjo će sutra biti u kratkom, ali intenzivnom jednodnevnom pastoralnom posjetu.

To je Papin prvi posjet talijanskom gradu koji privlači toliko međunarodnih turista da je upravo ovaj tjedan morao uvesti prvu turističku ulaznicu u svijetu od 5 eura kako bi se smanjila prenapučenost.

Dolaskom i odlaskom helikopterom, te kretanjem brodom, papa Franjo krenut će na svoje prvo putovanje izvan Rima od početka godine, označavajući prvi od nekoliko pastoralnih posjeta koje je planirao Italiji u sljedeća tri mjeseca. Također pada uoči najdužeg putovanja Svetog Oca, do sada u njegovom pontifikatu, kada će u rujnu krenuti na apostolsko putovanje kroz četiri zemlje kroz Aziju i Oceaniju.

Dom Papa za neviđenu priliku

Ovaj grad, iz kojeg su tri venecijanska patrijarha izabrana za papu u 20. stoljeću, dočekuje papu Franju na trenutak bez presedana, jer će ovo biti prvi put da jedan papa posjećuje Venecijanski bijenale umjetnosti. Bijenale je započeo 1895. godine, a ove je godine 60. izdanje. Sudjelovanje Svete Stolice u velikom međunarodnom umjetničkom događaju datira od 2013. godine.

Papa će biti u posjetu paviljon Svete Stolice smještena u ženskom zatvoru Giudecca, koja nosi naziv “Na svoje oči”, a posvećena je temi ljudskih prava i ljudi koji žive na marginama društva. Njegov će helikopter sletjeti unutar objekta na venecijanskom otoku Giudecca, do kojeg posjetitelji (osim onih koji dolaze helikopterom) mogu doći samo brodom.

Potpuni dnevni red u gradu lagune

U zatvoru će Papa pojedinačno pozdraviti i obratiti se zatvorenicima. Ovaj će trenutak sigurno prizvati uspomene na Papin kvalitetan boravak sa zatvorenicama prije manje od mjesec dana, na Veliki četvrtak, kada je odlučio slaviti Misa Večere Gospodnje u ženskom zatvoru Rebbibia u Rimu, perući im noge.

Potom će se Papa susresti s umjetnicima, od kojih su mnogi povezani s Paviljonom, u zatvorskoj kapelici, manje od godinu dana nakon obraćanja umjetnici u Sikstinskoj kapelia zatim se susresti s mladima iz talijanskih biskupija Venecije i Veneta, trenutak koji će pobuditi sjećanja na Papine riječi s mladima tijekom Svjetskog dana mladih u Lisabonu, Portugal, prošlog kolovoza.

Sveti Otac će zatim prijeći – na privremenom mostu sagrađenom na čamcima – do Trga svetog Marka, gdje će slaviti misu, moliti Regina Caeli i ući u baziliku svetog Marka kako bi poklonio relikvije sv. , čiji je blagdan bio prije dva dana, 25. travnja, prije nego što se ukrca na patrolni čamac do otoka Sveta Elena, gdje će se ukrcati u helikopter za povratak u Vatikan.

Prateći tragove

Unatoč maloj naoblaci i kišici danas, cijenama ulaznica za grad i nekim ovotjednim dojavama o tome je li se srušio beton sa zvonika na Markovu trgu (što službenici demantiraju i uvjeravaju da nema opasnosti), svi koji pohrlili ovamo vidjeti Papu ili su već bili ovdje na odmoru, vrlo su uzbuđeni, bez obzira na to jesu li shvatili da će ih posjetiti ili ne, unatoč svim izazovima koje to može predstavljati za njihovo kretanje ili nedjelju.

Veselje je bilo posebno na Markovu trgu, jer su pred sutrašnju misu uvježbavale probe, zborovi i glazbenici, a sva su mjesta bila spremna za vjernike. Mogli su se čuti i neki turisti koji su sjedili uz aperitiv kako svojim poslužiteljima postavljaju pitanja o papinom posjetu Veneciji i izražavaju oduševljenje što su se baš u ovo doba zatekli u gradu.

Iako je nekoliko nedavnih papa posjetilo Veneciju, grad svaki papin posjet doživljava kao povijesni i jedinstveni trenutak, kao što su učinili za posjet pape Benedikta 2011. i posjet pape svetog Ivana Pavla II. 1985., pri čemu se mnogi mještani također prisjećaju slika uhvativši dotične Pape kako gondolom prelaze Veliki kanal.

Štoviše, papa Ivan Pavao II. služio je misu u istom ženskom zatvoru na otoku Giudecca koji će posjetiti papa Franjo, a Benedikt se, dok je bio tamo, na sličan način obratio umjetnicima, ali ne u zatvoru, nego u slavnim i svjetskim – poznata operna kuća, La Fenice kazalište.

Cijeli pastoralni posjet pape Franje Veneciji prenosit će se u cijelosti na web stranici Vatican News, YouTube kanalu ili Facebooku.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Kršćani se moraju brinuti za Kristove rane u čovječanstvu

Katoličke vijesti

Papa na Angelusu: Otvorimo se Isusovu svjetlu! – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Papa u Veneciji: Umjetnost je grad utočište čovječanstva

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti