Papa: Neka vjera bude skandal u društvu omamljenom konzumerizmom
Biskupska konferencija

Papa: Neka vjera bude skandal u društvu omamljenom konzumerizmom

Papa Franjo predvodio je u Trstu misu na završetku 50. socijalnog tjedna katolika u Italiji: „Bog se skriva u mračnim kutovima života i naših gradova. Božja je beskrajnost skrivena u ljudskoj bijedi.” Papa je uputio snažan apel da se zajedno zauzmemo za novu civilizaciju mira i bratstva. U podnevnom je nagovoru na kraju mise ponovno potaknuo na molitvu i rad za mir u svakom narodu koji pati zbog rata, piše Vatican News.

Molitva Angelusa bila je završna točka poludnevnog apostolskog pohoda pape Franje gradu Trstu čime je zaključen 50. Talijanski katolički socijalni tjedan u organizaciji Talijanske biskupske konferencije. Papa je uoči molitve zahvalio domaćinima na organizaciji njegovog boravka u njihovom gradu, posebno onima koji su molitvom sve pratili, a zajamčio je svoju blizinu bolesnima, zatvorenicima, migrantima, svima onima koji puno pate. Rekao je da je Trst na glasu kao grad koji okuplja različite ljude: prije svega zato što je luka, i to važna luka, i zato što se nalazi na raskrižju putova između Italije, Srednje Europe i Balkana.

U takvim je prilikama izazov i za crkvenu i za civilnu zajednicu znati spojiti otvorenost i stabilnost, dobrodošlicu i identitet. A tako želim reći: imate sve što je potrebno da se suočite s ovim izazovom! Hvala vam. Kao kršćani imamo Evanđelje, koje daje smisao i nadu našim životima; a kao građani imate Ustav, pouzdan “kompas” za put u demokraciju. Dakle, naprijed! Naprijed. Bez straha, otvoreni i čvrsti u ljudskim i kršćanskim vrijednostima, susretljivi, ali bez ugrožavanja ljudskog dostojanstva.

Papa je i ovom prilikom ponovio svoju predanost molitvi i naporima oko mira u svijetu – kako je rekao – u izmućenoj Ukrajini, Palestini i Izraelu, Sudanu, Mjanmaru i u svakome narodu koji pati zbog rata.

Misno slavlje papa Franjo je predvodio na tršćanskome Trgu ujedinjene Italije u zajedništvu s oko 8500 vjernika i hodočasnika ponajviše iz susjednih zemalja. Koncelebrirali su predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Maria Zuppi, tršćanski biskup Enrico Trevisi, nadbiskup Catanije mons. Luigi Renna, te 98 biskupa i 260 svećenika. Misi su nazočili biskupi i pastori iz Srpske pravoslavne, Grčke pravoslavne i Luteranske Crkve, a ujutro je još bio i ekumenski susret. Svoju misao o migrantima Papa je i na samom kraju propovijedi istaknuo: „Iz ovoga grada Trsta“ – rekao je – „s pogledom na Europu, raskrižjem narodâ i kulturâ, pograničnim područjem, potičemo san o novoj civilizaciji utemeljenoj na miru i bratstvu“…

Neka nas ne sablažnjava Isus, nego, naprotiv, zgražajmo se zbog svih onih situacija u kojima se život nagrđuje, ranjava i ubija; nosimo proroštvo evanđelja u našem tijelu, svojim odlukama prije nego riječima. Koja dosljednost; između izbora i riječi. Ovoj Crkvi u Trstu želim reći: naprijed! Naprijed. Nastavite prednjačiti u širenju evanđelja nade, osobito prema onima koji dolaze s balkanske rute i prema svima onima koje tijelom ili duhom treba ohrabriti i utješiti.

Predano se založimo da ponovno otkrivajući da nas Otac ljubi uzmognemo svi zajedno živjeti kao braća, pozvao je Sveti Otac. U propovijedi je isto tako razmišljajući nad evanđeoskim izvještajem u kojem su Isusa odbacili njegovi u Nazaretu istaknuo da je sablazan njima Isusovo čovještvo i prepreka njima da u njemu prepoznaju Božju prisutnost.

Kako se Bog, svemogući, može objaviti u krhkosti jednoga čovjeka? Papa je rastumačio da Bog silazi do čovjeka, brine se za njega, dirnut našim ranama, uzima naš umor na sebe, koji se lomi kao kruh za nas. Jaki i moćni Bog, koji je na mojoj strani i u svemu mi udovoljava, je privlačan; slabi Bog, koji umire na križu iz ljubavi i traži od mene da nadvladam svu sebičnost i dam svoj život za spasenje svijeta, i to je, braćo i sestre, sablazan.

S time povezano, spomenuo je i brojne socijalne i političke probleme o kojima se razgovaralo na Socijalnom tjednu, upozorivši kako možemo reći da nam danas treba upravo to: sablazan vjere. Ne religioznost zatvorena u samu sebe, koja izdiže pogled k nebu ne mareći za ono što se događa na zemlji i slavi bogoslužja u hramu zaboravljajući prašnjave putove naših ulica, rekao je Papa, te nastavio:

To je vjera koja budi savjesti iz njihove obamrlosti, koja dotiče prstom rane društva, a mnoge su, koja postavlja pitanja o budućnosti čovjeka i povijesti. To je nemirna vjera.

Rekao je Papa i u nastavku objasnio da je to vjera koja nam pomaže pobijediti prosječnost i lijenost srca, koja postaje trn u oku društva često uspavanog i omamljenog konzumerizmom. I takva vjera odbacuje kalkulacije sebičnog čovjeka, koja osuđuje zlo, upire prstom u nepravde, remeti spletke onih koji, u sjeni vlasti, iskorištavaju slabije za svoje ciljeve.

I dodajmo da se na kraju svog putovanja u Trst, Papa u Vatikan vratio helikopterom, na isti način na koji je i stigao rano jutros na sjever Italije. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svečanom svetom misom i procesijom proslavljen blagdan Tijelova u samostanskoj i župnoj crkvi u Tuzli

Katoličke vijesti

Druga javna tribina u okviru projekta “Mladi i demokracija” na temu “Kultura poricanja”

Katoličke vijesti

Drugotni patron župe Gradačac | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti