Župa Briješće proslavila 40 godina svoga postojanja
Biskupska konferencija

Župa Briješće proslavila 40 godina svoga postojanja

Župa crkva u Briješću bila je premalena primiti sve koji su došli zajedno s domicilnim vjernicima proslaviti četiri desetljeća kanonskoga postojanja ove, danas najmalobrojnije župe u gradu Sarajevu, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja. Svetu misu uz nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog mons. Tomu Vukšića suslavilo je 13 svećenika među kojima su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, dekan Sarajevskog dekanata preč. Miroslav Ćavar te župnik vlč. Josip Vajdner.

Nakon naviještenih misnih čitanja, u prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić istaknuo je osjećaj zahvalnosti za milost osnutka župe u Briješću tijekom protekloga vremena te ukazao na želju moliti blagoslov za sadašnjost i budućnost ove župne zajednice.

Kroz iskušenja na putu nade

Napravio je onda poveznicu između sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, naglasivši potrebu prepoznavanja trajne stvarnosti ljudskoga života, a to je Krist Gospodin. „On je božanska stvarnost koja (…) sve vidi kao jedan život, koji je započeo na ovoj zemlji i nastavit će se nakon događaja smrti…“, poručio je nadbiskup Tomo te spomenuo kako je župna zajednica u Briješću prošla kroz tri važna razdoblja svoga postojanja: vrijeme osnutka u ozračju komunističkoga režima i restrikcija koje je doživjela; zatim teško razdoblje rata kada je bila na prvoj crti bojišnice; te naposljetku poslijeratno doba obilježeno obnovom, ali i novim iseljavanjem i osipanjem broja župljana.

„Trudila se ova zajednica sa svojim predvodnicima i u tim grubim vremenima biti svjedok Božje ljubavi; svjedok i propovjednik Isusova evanđelja i prijateljstva među ljudima“, istaknuo je mons. Vukšić te poručio: „To je prošlost koja, iako je prošla, ne možemo kazati da ne nastavlja živjeti u obliku različitih ožiljaka, ali – što je još važnije – u obliku sjećanja na vjernost pojedinih vjernika ove zajednice ove zajednice i svećenika koji su ovdje služili. Stoga danas zahvaljujemo Bogu za blagoslov vjernosti; zahvaljujemo i za iskušenja, jer da njih nije bilo u toj mjeri, vjernosti ne bi bilo. Žalimo zbog razaranja, žalimo i zbog odlazaka, ali živimo svoju sadašnjost u obliku nade u buduće i osvježenje ove zajednice i svih sličnih zajednica koje su zbog svoje prošlosti kakva je bila, prisiljeni živjeti sa svojim ožiljcima.“

Običajnik i narodno veselje

Na kraju mise, a prije župnikova pozdrava i riječi zahvale, kratku povijest župe Briješće pročitala je mlada župljanka Anja Bošnjak.

Najprije je citirala riječi iz dekreta o osnutku kojega je 6. srpnja 1984. potpisao tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović te spomenula kako je malo poznato da su u ovom sarajevskom prigradskom naselju najprije sestre klarise iz Splita 1981. kupile kuću s nakanom osnovati svoj samostan ovdje. „Međutim, zbog tadašnjih okolnosti to nije realizirano te je na prijedlog stupskog župnika vlč. Stipana Mišure, odlučeno da ovdje bude središte nove župe. To su bili formalni temelji vjerničkoj zajednici koja je, unatoč svim izazovima i problemima, s vremenom rasla tako da je 1991. imala 950 članova … Svoju je župnu crkvu ova župa počela graditi 1991., skoro pa pred sami rat, te je stoga uspjela završiti tek 2012., da bi ju posvetio 13. srpnja 2014. vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić“, pročitala je župljanka spomenuvši kako ovdašnje vjernike na molitvu poziva zvono koje je prigodom svoga pohoda Bosni i Hercegovini na stadionu Koševo 13. travnja 1997. blagoslovio sveti papa Ivan Pavao II.

Poimence je zatim navela imena devetorice župnika ove župe, a to su: vlč. Vlado Markić, vlč. Đuro Živković (1988. – 1997.), pok. vlč. Joso Filipović, vlč. Andrija Janjić, vlč. Pavo Šekerija, vlč. Zlatko Ivkić, vlč. Pero Brajko (2002. – 2012.), vlč. Miroslav Karatović i vlč. Josip Vajdner (2014. – danas). Završno je kazala da ova župa danas broji 185 članova „ali utječući se zagovoru Sv. Leopolda ponosno stoji na brdu Briješću, te kao takva želi opstati i ostati, dajući svoj doprinos životu u različitosti naše domovine Bosne i Hercegovine“.

Na kraju mise koju je pjesmom animirao zbor mladih župe Stup, župnik Vajdner je, uz zahvalu svima koji su došli, napomenuo kako je za ovu prigodu otisnuta knjiga Običajnik župe Briješće: 1984.-2024. koja će biti „trajno svjedočanstvo o životu i običajima ovdašnjih Hrvata katolika“.

Poslije misnoga slavlja, na kojemu su sudjelovali i bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće te predstavnici različitih razina vlasti u BiH, a prilog je napravila RTV Herceg-Bosne, radost obilježavanja 40 godina župe u Briješću, koju su pomogli različiti dobročinitelji, nastavljena je zajedničkim ručkom, pjesmom i narodnim kolom, ispod šatora na župnom parkingu. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obnova privremenih zavjeta i uvođenje u službu lektora i akolita

Katoličke vijesti

Duhovne vježbe za svećenike u franjevačkom samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Katoličke vijesti

Otvoren natječaj za upis na integrirani filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti