Papa na Angelusu: ‘Doprite patnicima djelima, a ne riječima’ – Vatican News
Papa

Papa na Angelusu: ‘Doprite patnicima djelima, a ne riječima’ – Vatican News

Tijekom nedjeljne molitve Anđeo Gospodnji kojom se obilježava 32. Svjetski dan bolesnika, papa Franjo poziva vjernike da slušaju i pruže ruku patnicima, podsjećajući da je Isusov stil s onima koji pate malo riječi i konkretna djela.

Autor: Lisa Zengarini

“Ljubav treba konkretnost, prisutnost, susret, vrijeme i prostor koji se nudi besplatno”, rekao je papa Franjo na Angelu Gospodnjem u nedjelju. “Ne može se svesti na lijepe riječi, slike na ekranu, selfije trenutka ili ishitrene poruke.”

Dok Crkva obilježava 32. Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, Sveti se Otac prisjetio da nam današnje Evanđelje o ozdravljenju gubavca (Mk 1,40-45) nudi primjer “Isusova stila” s onima koji pate: “Malo riječi i konkretnih djela.”

Isus malo govori i svoje riječi odmah prati djelima

Papa je podsjetio da Isusa još nekoliko puta u Evanđelju vidimo kako se ovako ponaša: kada liječi gluhonijeme (Mk 7,31-37), paralizirane (Mk 2,1-12) i mnoge druge potrebite ( Mk 5): “On to uvijek čini: malo govori i svoje riječi odmah prati djelima”, rekao je Papa.

“Isus se ne zadržava u govorima ili ispitivanjima, a još manje u pijetizmu ili sentimentalnosti. On radije pokazuje delikatnu skromnost onoga koji pozorno sluša i djeluje brzo, po mogućnosti bez privlačenja pozornosti na sebe.”

Papa Franjo je dalje primijetio da ovaj „predivan način ljubavi“ možemo susresti i kod nekih ljudi koje susrećemo u našim životima: „suzdržani u riječima, ali velikodušni u djelima; nerado se pokazuje, ali je spreman pomoći; učinkoviti u pomaganju jer su voljni slušati. Prijatelji koje možemo pitati: ‘Hoćeš li mi pomoći?’”

Potrebna nam je konkretna prisutnost posebno u današnjem virtualnom svijetu

Ta je konkretnost – primijetio je Papa – još važnija danas u svijetu u kojem se »čini da sve više prevladava prolazna virtualnost odnosa«.

“Ljubav se ne može svesti na lijepe riječi, slike na ekranu, selfije trenutka ili ishitrene poruke. To su korisni alati, ali nisu dovoljni za ljubav; ne mogu zamijeniti konkretnu prisutnost.”

Slušanje i dopiranje

Papa Franjo stoga je pozvao vjernike da se zapitaju znaju li slušati ljude i staviti se na raspolaganje kako bi zadovoljili njihove potrebe ili se umjesto toga “ispričavaju i skrivaju iza apstraktnih i beskorisnih riječi”.

“Kada sam posljednji put posjetio usamljenu ili bolesnu osobu ili promijenio svoje planove kako bih zadovoljio potrebe nekoga tko traži pomoć?”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Neka Gospodin da vođama sposobnost da zastanu i posreduju za mir

Katoličke vijesti

Glavni direktor IOM-a: Papa Franjo nudi rječit glas o migraciji – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Milosrđe je djelovanje Duha Svetoga u nama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti