Papa Franjo proglasio svetom argentinsku laikinju ‘Mama Antula’ – Vatican News
Papa

Papa Franjo proglasio svetom argentinsku laikinju ‘Mama Antula’ – Vatican News

Papa Franjo kanonizira Mariju Antoniju de San José, opisujući je kao “putnicu duha” i “uzor apostolskog žara i odvažnosti”.

Autori Joseph Tulloch i Stefan von Kempis

‘Mama Antula’ je prva svetica u Argentini.

Proglasio ju je svetom papa Franjo – i sam Argentinac – u nedjelju ujutro, na misi u bazilici Svetog Petra.

María Antonia de San José de Paz y Figueroa, poznata u svojoj zemlji, a među milijunima vjernika diljem svijeta, kao “Mama Antula”, živjela je u Argentini u 18. stoljeću.

U to je vrijeme isusovački red bio protjeran iz Argentine. María Antonia, laikinja, zadala je širenje ignacijanske – odnosno isusovačke – duhovnosti diljem zemlje.

Među oko pet tisuća prisutnih u bazilici svetog Petra za ovu prigodu bio je i Javier Milei, novoizabrani predsjednik Argentine.

Javier Milei na misi proglašenja svetim

Javier Milei na misi proglašenja svetim

“Putnik duha”

Pred kraj svoje propovijedi, papa Franjo je ostavio svoje pripremljene primjedbe sa strane i govorio otvoreno.

“Danas mislimo na Maríju Antoniju de San José, ‘mamu Antulu’,” rekao je. “Ona je bila putnica Duha. Proputovala je tisuće kilometara pješice, kroz pustinje i opasne ceste, noseći sa sobom Boga.”

“Danas je ona za nas uzor apostolskog žara i odvažnosti”, nastavio je Papa. “Kad su isusovci protjerani [from Argentina]Duh je u njoj zapalio misionarski plamen temeljen na povjerenju u providnost i ustrajnosti.”

„Pomolimo se danas Mariji Antoniji, Svetoj Mariji Antoniji de Paz de San José, da nam mnogo pomogne.”

Kip novog sveca u Buenos Airesu

Kip novog sveca u Buenos Airesu

Svečani trenutak kanonizacije

Pod Michelangelovom kupolom svečano su odjeknule litanije Svih svetih, potom je Papa izgovorio formulu kanonizacije.

Đakon je posvetio relikvije “mame Antule”, a Evanđelje je pročitano na grčkom jeziku, kako je to običaj u posebno svečanim prilikama.

Tijekom žrtvenog prinosa, Claudio Perusini i njegova obitelj prinijeli su darove na oltar; čovjek je ozdravio čudom koje se dogodilo po zagovoru nove svetice i utrlo put njezinoj kanonizaciji.

Slavljenici na misi proglašenja svetima

Slavljenici na misi proglašenja svetima

Guba i marginalizacija

Papa je već u petak detaljno počastio novog sveca; u svojoj propovijedi ove nedjelje, osim gore navedenih primjedbi, uglavnom se suzdržao od isticanja njezinih vrlina. Umjesto toga, potanko se osvrnuo na ovonedjeljno evanđelje koje opisuje Isusovo ozdravljenje gubavca (Mk 1,40-45). Čovjek nije patio samo od gube, nego i, iznad svega, od marginalizacije.

“Strah, predrasude i lažna religioznost: to su tri uzroka velike nepravde, tri ‘gubave infekcije duše’ zbog kojih slabi pate jer se prema njima postupa kao prema smeću. Braćo i sestre, nemojmo misliti da se to dogodilo samo u prošlost. Koliko patnika susrećemo na pločnicima naših gradova! I koliko strahova, predrasuda i nedoličnih ponašanja, čak i od strane onih koji vjeruju i nazivaju se kršćanima, i dalje ih boli! Čak iu našem vremenu, velika je marginalizacija, postoje barijere koje treba srušiti, postoje ‘infekcije gube’ koje treba izliječiti.”

A kako se odvija takvo iscjeljivanje? Ne držanjem udaljenosti. Papa je to istaknuo svojim slušateljima u Bazilici svetog Petra istaknuvši da je Isus napravio prvi korak i dotaknuo bolesnika, iako je shvaćao da time krši ideje o čistoći svoga vremena.

Relikvije novoga sv

Relikvije novoga sv

Važan dan za Argentinu

U bazilici svetog Petra okupilo se 5.500 vjernika na proslavi, među njima tisuće Papinih sunarodnjaka, uključujući biskupe, svećenike i hodočasnike iz nadbiskupije Portiña, u kojoj je papa Franjo nekoć bio pastir.

Diljem Argentine organizirana su bdijenja, a liturgija je prikazana na ogromnim ekranima na javnim trgovima.

U bazilici je bio i predsjednik Javier Milei, koji je od subote u Rimu, a sutra, 12. veljače, u Vatikanu će se privatno susresti s papom Franjom.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Molitva je dah vjere u ratom razorenom svijetu

Katoličke vijesti

S Peterom, uvijek

Katoličke vijesti

Papa u zatvoru u Veroni: Podijelite bol s Bogom i s drugima – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti