Papa mijenja pravila o nabavi i izvanrednim troškovima Dikasterija
Papa

Papa mijenja pravila o nabavi i izvanrednim troškovima Dikasterija

Papine odluke objavljene su u dva motu proprija objavljena danas. Određena je granica potrošnje, iznad koje vatikanski uredi moraju zatražiti odobrenje Tajništva za gospodarstvo.

Piše Vatican News

Mjere za bolje definiranje upravljanja rashodima vatikanskih dikasterija i za poboljšanje transparentnosti u nabavi.

Papa Franjo je intervenirao na ove teme s dva dokumenta objavljena danas, 16. siječnja.

Prvo je apostolsko pismo u obliku motu proprio, kojim Papa određuje “granice i modalitete” redovite uprave Dikasterija Svete Stolice.

U tri članka, u skladu s Praedicate Evangelium‘s reforme Rimske kurije, Papa utvrđuje da je vatikanska jedinica dužna zatražiti odobrenje od prefekta Tajništva za ekonomiju kada neki trošak premašuje 2% ukupnih troškova same jedinice, s brojkom izvedenom iz prosjek završnih bilanci zadnje tri godine.

“U svakom slučaju”, čitamo, “za akte čija je vrijednost manja od 150.000 eura nije potrebna suglasnost.”

Drugi odjeljak dokumenta postavlja ograničenje od 30 dana za dobivanje odobrenja, nakon kojeg je izostanak odgovora jednak odobravanju zahtjeva. U svakom slučaju, ovaj postupak “mora biti okončan u roku od a najkasnije četrdeset dana”.

Propisi o nabavi

S drugim pismom, koje također ima oblik motu propria, Papa intervenira kako bi dodatno razjasnio propise koji uređuju Vatikanski zakonik o nabavi proglašen 2020.

I ovdje, u skladu s Praedicate EvangeliumFranjo naglašava da motu proprio namjerava nastaviti “diskurs poduzet da se pogoduje transparentnosti, kontroli i natjecanju u postupcima dodjele javnih ugovora”, za “učinkovitiju primjenu” normi, koje, uz najnovije izmjene, uzimaju uzeti u obzir „zapažanja institucija povezanih sa Svetom Stolicom“, Guvernata i iskustva „stečena posljednjih godina“.

Prvi članak u stavku 2. posebno nudi pojašnjenje, redefinirajući ciljeve propisa u četiri nove točke, u skladu, kaže se, “s načelima socijalnog nauka Crkve, kanonskim poretkom Svete Stolice i Vatikana Stanje i enciklika Laudato si'”. Četiri točke tiču ​​se „održivog korištenja internih sredstava“, „transparentnosti postupka dodjele“, „jednakog tretmana i nediskriminacije ponuditelja“ i „promicanja učinkovite konkurencije među ponuditeljima, posebno putem mjera za suzbijanje nezakonitog tržišnog natjecanja dogovora i korupcije.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa studentima: Recite kako je Krist osvojio vaše srce – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa čestitao Uskrs po julijanskom kalendaru – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Crkva treba svece s neobuzdanom željom da propovijedaju Evanđelje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti