Papa: Komunikacija mora biti “ljubazna i proročanska” da bi se razoružao sukob – Vatican News
Papa

Papa: Komunikacija mora biti “ljubazna i proročanska” da bi se razoružao sukob – Vatican News

Susrećući se s članovima Udruge njemačkih katoličkih novinara, papa Franjo naglašava ulogu katoličkih komunikatora u pružanju istinitih informacija, a da ne potiču sukobe, čak ni unutar Crkve.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo primio je u četvrtak u Vatikan 30-člano izaslanstvo Udruge katoličkih novinara u Njemačkoj (Gesellschaft Katholischer Publizisten Deutschlands – GKP) obilježava 75 godina osnutka.

Papa Franjo je u svojim pripremljenim obraćanjima, koja je podijelio nazočnima u dvorani Konzistorija, potaknuo njemačke novinare da nastave s dugogodišnjim angažmanom svoje udruge u promicanju ekumenskog i međureligijskog dijaloga, mira, slobode i ljudskog dostojanstva, što je njezino misije od njezina početka 1948.

Proročka komunikacija u Crkvi

Papa je primijetio da su ovi ciljevi posebno važni u današnjem svijetu, gdje se mnogi sukobi potiču lažnim vijestima i zapaljivim izjavama koje pojačavaju mediji.

Još je važnije da vi, snažno ukorijenjeni u svojoj kršćanskoj vjeri, ‘demilitarizirani’ u svom srcu Evanđeljem, podupirete razoružavanje jezika”, rekao je, istaknuvši potrebu, osobito u Crkvi, za “ljubaznim i ujedno i proročka” komunikacija.

“Ovo je temeljno: promicanje načina mira i razumijevanja, izgradnja mostova, biti dostupan za slušanje i prakticirati komunikaciju s poštovanjem prema drugima.”

Njemački sinodalni put

Papa Franjo potom se osvrnuo na njemački sinodalni put (Synodale Weg), proces reforme koji je 2019. pokrenula Crkva u Njemačkoj, a koji je doveo do nekoliko doktrinarnih zabrinutosti (koje je izrazio i sam Papa) zbog njegovih mogućih posljedica za jedinstvo Crkve, također u svjetlu paralelne Univerzalne 2021.-2024. Sinodalni proces.

Papa je podsjetio na dva ključna aspekta koja je istaknuo u svom pismu hodočasničkom narodu Njemačke 2019. o ovom pitanju: središnje mjesto Duha Svetoga u crkvenoj obnovi i „univerzalnu i katoličku dimenziju“ Crkve, „kako se ne bi zamislila vjera život kao nešto što se odnosi samo na vlastiti kulturni i nacionalni kontekst.”

„Briga za duhovnu dimenziju, odnosno konkretna i stalna prilagodba Evanđelju, a ne modelima svijeta, ponovno pronalaženje osobnog i zajedničkog obraćenja po sakramentima i molitvi, poučnost Duhu Svetome, a ne duhu sv. vrijeme.”

U svjetlu toga, papa Franjo je naglasio “dragocjenu ulogu” katoličkih komunikatora u “pružanju točnih informacija”, čime se “pomaže međusobno razumijevanje, a ne sukob”.

Nadalje je inzistirao na misionarskoj dimenziji Crkve “koristeći se danas dostupnim sredstvima i mogućnostima”, upozoravajući da “Crkva koja se uglavnom bavi samom sobom obolijeva od samoreferencijalnosti”.

Katolički komunikatori ne mogu biti “neutralni”

Katolički komunikatori, istaknuo je Papa, “ne mogu ne uključiti se i ostati, da tako kažemo, ‘neutralni’ u odnosu na poruku koju prenose.

Završavajući svoje obraćanje, papa Franjo je također pozvao njemačke katoličke novinare da skrenu pozornost javnosti na siromašne, migrante i izbjeglice te sve one koji žive na marginama naših raskošnih društava, uključujući i Njemačku.

“Potrebni su nam komunikatori koji ističu priče i lica onih na koje malo ili nitko ne obraća pozornost”, rekao je.

Stoga, zaključio je Papa, “kad komunicirate, uvijek mislite na lica ljudi, osobito siromašnih i jednostavnih, i pođite od njih, od njihove stvarnosti, od njihovih tragedija i nada, čak i ako to znači ići protiv žita. ”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa potiče marksiste i kršćane na borbu protiv korupcije i podupiranje vladavine prava

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Isus iz Nazareta nam je pokazao svoje lice – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Čuvajte se poroka požude, prigrlite čistu ljubav – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti