Papa Franjo: Naši ranjeni gradovi trebaju ljekoviti melem bratstva
Papa

Papa Franjo: Naši ranjeni gradovi trebaju ljekoviti melem bratstva

Papa Franjo susreće se s francuskim misionarskim bratstvom posvećenim radu u gradovima i hvali njihove napore da donesu Božju nježnost i suosjećanje na egzistencijalne periferije urbanih područja.

Autor: Devin Watkins

Dok je Misionarsko bratstvo gradova bilo na hodočašću u Rimu, papa Franjo susreo se s ovom katoličkom organizacijom sa sjedištem u Francuskoj u četvrtak u audijenciji u Vatikanu.

Misionari služe ljudima u marginaliziranim i nepovlaštenim dijelovima gradova i nastoje približiti pastoral i poruku Evanđelja ljudima na periferiji društva.

Papa Franjo je u svojim pripremljenim obraćanjima pozvao članove Bratstva da se oslanjaju na primjere svetih Petra i Pavla kako bi obnovili svoj misionarski žar.

Služenje egzistencijalnim periferijama društva

Papa ih je pozvao da promatraju Jaslice za koje je rekao da prikazuju “siromašno mjesto, periferiju, predgrađe tog vremena”.

Pastiri su, istaknuo je, marginalizirana skupina na lošem glasu, ali Bog je odlučio najprije njima navijestiti Evanđelje spasenja.

“Oni su siromašni, ali imaju otvoreno srce”, rekao je, dodavši da je to iskustvo Misionarskog bratstva gradova.

„Ne morate ići daleko, u svojoj službi u srcu gradova, da biste otkrili egzistencijalne periferije naših društava, koje su vam često nadohvat ruke, u vašem susjedstvu, na uglu ulice, na istom odmorištu, ” On je rekao.

Njihova je misija, dodao je papa Franjo, donijeti gradskim stanovnicima isti radosni navještaj koji je naviješten pastirima.

Rekao je da se ne trebamo bojati napustiti svoju sigurnost kako bismo sudjelovali u svakodnevnom životu drugih koji su marginalizirani.

“I među njima mnogi imaju otvorena srca i iščekuju, a da to i ne znaju, radosnu objavu”, rekao je.

Bratstvo je ‘kvasac mira’

Papa Franjo je zatim pozvao misionare da usade bratstvo i otvorenost u susjedstva u kojima služe.

“Bratstvo je kvasac mira koji periferije trebaju: ono dopušta svakoj osobi da se osjeća dobrodošlo onakvom kakva jest, gdje je”, rekao je.

Papa je istaknuo prisutnost Isusa u svakom čovjeku, unatoč njegovim društvenim uvjetima.

Potaknuo je misionare da “pokažu prisutnost suosjećajnog Boga, Boga koji želi izraziti i djelovati kroz vaše geste, vaše riječi, vašu jednostavnu prisutnost.”

Rekao je da je Bog uvijek strpljiv, kreće se tempom svake osobe, u svim našim ranama, ljutnji i pobunama.

Božja nježnost u područjima obilježenim mržnjom

Na kraju je papa Franjo primijetio da su urbana područja u kojima misionari djeluju često ranjena “nasiljem, ravnodušnošću i mržnjom”.

“Imate hrabru i važnu misiju”, rekao je, “donijeti Božju blizinu, suosjećanje i nježnost ljudima koji su često lišeni dostojanstva i ljubavi.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa nigerijskoj zajednici u Rimu: Prigrlite jedinstvo, odbacite podjele – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Ekumenskoj Večernji: ‘Kršćansko putovanje prema jedinstvu ukorijenjeno u molitvi’

Katoličke vijesti

Papa: Otvori Gospi vrata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti