Papa potiče talijansko zadrugarstvo da živi aktivno milosrđe
Papa

Papa potiče talijansko zadrugarstvo da živi aktivno milosrđe

Obraćajući se članovima Unicoop Florence i The Heart Melts Foundation, papa Franjo kaže da nam otajstvo Gospodinova utjelovljenja pokazuje da je biti blizak onima koji su u potrebi “privilegirani način susreta s Njim”.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo pohvalio je članove Unicoop Florence i Zaklade “The Hearts Melts” za dugogodišnje služenje najpotrebitijim članovima društva, istaknuvši njihov rad u rješavanju situacija ekonomskog siromaštva, usamljenosti te potrebe za kulturom i obrazovanjem.

Osim tradicionalnih dobrotvornih aktivnosti, kao što je pružanje hrane i financijske pomoći, potrošačka zadruga i njezina povezana zaklada također su koristile aktivnosti kao što su planinarenje i pružanje prilika za cijenjenje književnosti, umjetnosti i glazbe u svom dosegu.

Osvrnuvši se na utemeljenje zadruge prije pedeset godina, Papa je istaknuo njihov rad na očuvanju interesa potrošača te njihova zdravlja i sigurnosti, posebice kroz unapređenje obrazovanja.

Živo milosrđe

Štiteći potrošače, rekao je, oni su “shvatili temeljnu ljudsku dimenziju, a to je pomaganje svakome da učini nešto za druge, odnosno živjeti milosrđe i aktivnu ljubav”.

Istodobno je istaknuo da zaštita ljudi ne znači samo brigu o njihovim ekonomskim ili drugim uskim interesima, “već promicanje njegove ili njezine pune realizacije i dostojanstva”.

Odnos između onih koji su u boljem stanju i onih koji su u potrebi, nastavio je, “uvijek predstavlja providonosnu priliku za međusobno obogaćivanje.

Nadahnuti zajedničkim snom

Papa je objasnio da model koji su predložili Unicoop i The Heart Melts “ujedinjuje pojedince ne toliko ‘protiv’ prijetnje zajedničkog protivnika, koliko ‘za’ izgradnju čestitih odnosa uzajamne podrške.”

Također je pohvalio organizacije za njihovu kreativnost u obavljanju aktivnosti za koju je rekao da je rezultat zajedničkog rada “potaknutog zajedničkim snom”.

U nastavku im je zahvalio za njihov rad, a posebno za potporu „mučeničkoj Ukrajini“, istaknuvši posebno njihovu suradnju s Dikasterijem za službu ljubavi.

Sveti je Otac zaključio svoje obraćanje ohrabrenjem, pozivajući ih da nastave težiti „cjelovitom razvoju osobe, rastu zajednice u dijeljenju resursa i vještina, te uključivanju vrednovanjem onoga što svatko donosi od sebe svoj, za dobrobit svih.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa župnicima: Crkva ne bi mogla bez vašeg predanja

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: U trenucima tuge pronađite utjehu u Isusovom uskrsnuću – Vatican News

Katoličke vijesti

Bolnica Bambino Gesù proslavit će 100. obljetnicu s papom Franjom – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti