Papa Franjo u Ukrajinu poslao lijekove potrebne za pružanje prve pomoći
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo u Ukrajinu poslao lijekove potrebne za pružanje prve pomoći

Važna donacija koja je stigla u Vatikan omogućila je slanje brojnih lijekova za prvu pomoć u ratom razorenu zemlju. Nova je to gesta pažnje za one koji proživljavaju posljedice sukoba, piše  Vatican News, prenosi IKA.

U srcu pape Franje oduvijek je bila “napaćena” Ukrajina, prema kojoj stalno usmjerava svoje misli i poziva na molitvu za mir. Od početka rata bilo je mnogo različitih gesta blizine i solidarnosti: od kupnje agregata do slanja hrane, termo košulja i deka. Na tragu onoga što je učinjeno do sada, papa Franjo u subotu 1. lipnja u Ukrajinu je poslao i lijekove za prvu pomoć koji su uglavnom namijenjeni ranjenima u ratnim sukobima. Vrijednost donacije je sto tisuća eura, a rezultat je to važne donacije koju je primila Apostolska milostinjarnica preko veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

Pažnja prema onima na marginama društva misija je koju je Papa povjerio Dikasteriju za službu milosrđa. Tako je tijekom ovoga tjedna u Vatikanu omogućen i zdravstveni pregled svima onima koji su bez doma i žive na ulici. Riječ je o pedesetak ljudi koji nemaju pristup nacionalnom zdravstvenom sustavu i koji u velikom broju slučajeva ne znaju da mogu biti ugroženi i oni sami, ali i drugi s kojima dolaze u kontakt.

Tu je fokus stavljen na prevenciju, a posebna pažnja pokazuje se prema ženama kojima su zdravstveni pregledi omogućeni u ambulanti “Madre di Misericordia” i kod dispanzera kod Svete Marte. Tako je 18. travnja mobilno vozilo Komen-a Italia, udruge koja se bavi prevencijom i borbom protiv raka dojke i koja radi zajedno s Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS i Gemelli Isola, pružilo priliku da četrdesetak siromašnih žena pristupi dijagnostičkim testovima za prevenciju raka dojke, kao što su mamografija i ultrazvuk. Ova akcija ponovit će se i tijekom lipnja. Za kardinala Konrada Krajewskog, Papinog milostinjara, provedene inicijative znak su evanđelja koje postaje blizu, koje gleda na one koji pate i potiče da se s njih nikada ne skrene pogled. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo u obraćanju diplomatskom zboru: „Mir je Božji dar, ali i odgovornost svih nas“

Katoličke vijesti

Prelo sićanja u Subotici | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Zenica: Velika devetnica Sv. Josipu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti