Papa Franjo: ‘Sveti irski opat sv. Kolumban obogatio je Crkvu’
Papa

Papa Franjo: ‘Sveti irski opat sv. Kolumban obogatio je Crkvu’

Podsjećajući na irskog redovnika misionara svetog Kolumbana i njegovu golemu ostavštinu, papa Franjo nudi ohrabrenje svima koji su se okupili u Piacenzi, u Italiji, za ‘Kolumbanov dan 2024.’, kojim se obilježava dvadeset i peti međunarodni susret udruga Columban.

Od Deborah Castellano Lubov

Ostavština irskog opata, svetog Kolumbana, obogatila je Crkvu i civilno društvo.

Papa Franjo je to istaknuo u poruci koju je u nedjelju uputio sudionicima XXV. međunarodnog susreta kolumbanskih udruga za proslavu “Kolumbanova dana 2024.”, 22. i 23. lipnja, u Piacenzi u Italiji, regiji u kojoj je Columban osnovao svoj posljednji samostan u gradić Bobbio 614. godine.

Rođen 543. godine u irskoj regiji Leinster, sveti Kolumban bio je misionar u Europi tijekom srednjeg vijeka, neustrašiv redovnik i učenjak.

Mreža duhovnih i kulturnih prijateljstava

Papa je u poruci Svetog Oca tu prigodu nazvao razlogom za “radost”.

“Proteklih dvadeset i pet godina”, zadivio se, “sastajali ste se u ime velikog irskog opata i uspjeli ste stvoriti mrežu duhovnih i kulturnih prijateljstava u onom dijelu Europe gdje su sveti Kolumban i njegovi drugovi ostavio pečat njihove dobrotvorne prisutnosti.”

“Vaša komemoracija”, zapljeskao je papa Franjo, “nije samo povijesna”, već “ima za cilj unaprijediti znanje o svetom Kolumbanu i njegovoj ostavštini kao izvoru obogaćivanja i za Crkvu i za civilno društvo u našem vremenu”.

Čak i ako postoji “ogromna razlika između današnje Europe i one iz šestog i sedmog stoljeća”, i “između našeg načina života i modela koji su predložili sveti opat i njegovi drugovi”, Papa je priznao da takve razlike, učiniti “svjedočanstvo poruke svetog Kolumbana posebno provokativnim i doista privlačnim za nas, uronjene u praktični materijalizam i neku vrstu neopaganizma”.

Pravovremenost poruke sv. Kolumbana

Dok je Papa podsjetio da su irski redovnici tog vremena postali hodočasnici i misionari koji su ponovno evangelizirali velika područja kontinenta “gdje su prvi plodovi kršćanstva bili u opasnosti da budu izgubljeni”, pohvalio je njihov izvanredan doprinos na područjima duhovnosti, učenja i etike.

“Život i rad kolumbanskih redovnika”, istaknuo je, “pokazali su se odlučujućim za očuvanje i obnovu europske kulture.”

“Život i rad kolumbanskih redovnika pokazao se odlučujućim za očuvanje i obnovu europske kulture.”

Otkrivanje načina obogaćivanja vjere

„U naše vrijeme“, apelirao je dalje papa Franjo, „trebamo crpiti hranu iz vitalne „limfe“ Evanđelja i „otkriti načine da izrazimo svoju vjeru i kulturu kreativnom vjernošću svojim bogatim tradicijama. “

Čineći to, Papa je inzistirao na tome da će Kolumbani “moći pridonijeti izgradnji Europe sastavljene od naroda koji žive skladno, jedni uz druge”, dok “čuvaju svoju posebnost”, dok ostaju “otvoreni za susrete i dijalog”. “

Papa Franjo zaključio je zahvalivši svima uključenima u inicijativu, te zazvavši zaštitu sv. Kolumbana na sve njih i njihove razne udruge.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji: Duh Sveti pretvara kaos u kozmos – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa potiče talijansko zadrugarstvo da živi aktivno milosrđe

Katoličke vijesti

Papa talijanskim obrtnicima: ‘Svijet treba zanatlije mira i bratstva’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti