Refleksije triju žena u središtu sastanaka C9
Papa

Refleksije triju žena u središtu sastanaka C9

Dvodnevno radno zasjedanje Kardinalskog vijeća koje je završilo u utorak bilo je usmjereno na ulogu žene u Crkvi te na pitanje zaštite maloljetnika. Kardinali Ambongo i Gracias primjećuju mnoge mogućnosti za razvoj ženskog vodstva u Crkvi.

Autor: Alessandro De Carolis

Promišljanje ne ‘o ženama’ nego ‘sa’ ženama o njihovoj ulozi u Crkvi obilježilo je temu promišljanja i rasprava Kardinalskog vijeća, posebice u ponedjeljak tijekom prvog od dvodnevnog radnog susreta koji je završio u utorak, kada redovnica i dva sveučilišna profesora održali su niz izlaganja za Papu i kardinale C9.

Sestra i dva profesora

Tiskovni ured Svete Stolice izdao je priopćenje kasno u utorak, 18. lipnja, napominjući da su govornici bili: sestra Linda Pocher, koja je predstavila obraćanja; Valentina Rotondi, profesorica na Sveučilištu primijenjenih znanosti i umjetnosti Južne Švicarske (SUPSI) u Luganu i istraživačica na Nuffield Collegeu specijalizirana za društvene znanosti na Sveučilištu u Oxfordu i NeuroMI milanskom centru za neuroznanost; i Donata Horak, profesorica kanonskog prava na Teološkom studiju Alberoni u Piacenzi, Italija, pridruženom Papinskom sveučilištu Angelicum.

Gosti govornici

Profesorica Rotondi je u svom govoru, stoji u vatikanskoj bilješci, “istaknula viziju gospodarstva kao brige i dobrog upravljanja u kontekstu dubokog međugeneracijskog odnosa”, dok je sa svoje strane Donata Horak istaknula “razne antinomije, poput pravde i milosrđa”. , konzultativna moć i deliberativna moć, hijerarhijsko načelo i ekleziologija zajedništva, demokratizacija i monarhijski model, u kontekstu šireg promišljanja kanonskog prava.”

Kardinal Ambongo: vrednovanje majčinstva u Crkvi

Govori su također donijeli doprinos prisutnih kardinala, a dvojica od njih su, na kraju sastanka C9, podijelili s vatikanskim medijima ideje koje su se pojavile o temi tijekom susreta. Kardinal nadbiskup Kinshase Fridolin Ambongo Besungu podsjetio je kako je jučer četvrti put održana rasprava o ulozi žena u Crkvi. “Ovdje u crkvama više od polovice ljudi koji sudjeluju u slavljima su žene”, ali kada vidimo odgovornosti koje imaju, “malo ih je”, istaknuo je. Nakon svih ovih susreta rekao je da nam je postalo jasno da te odgovornosti moraju rasti, ali, ističe, ne u “militantnom” smislu, već isključivo zato što je, kako Papa kaže, “Crkva žena” i tu je “majčinstvo” koje se mora vrednovati u crkvenoj zajednici.

Kardinal Gracias: žensko vodstvo u Crkvi

Kardinal Oswald Gracias, nadbiskup metropolit Bombaya, složio se oko važnosti uloge koju treba povećati. “Dolazim iz Indije i u nekim područjima žene imaju malu važnost, one su ‘druge klase’, i iz tog razloga Crkva radi” kako bi im dala “pravi položaj u obitelji, u društvu, u politici.” U Crkvi, u samom kanonskom pravu “postoje mnoge mogućnosti” za ženski profil vodstva u Crkvi, a moje mi je iskustvo pokazalo “mnogo puta” da su žene bile u stanju rješavati pitanja s “gledišta s kojeg muškarci nisu I imam veliku nadu da će se to razviti.”

Zaštita djece i svjetske krize

Drugi i posljednji dan rada C9 u utorak nastavljen je izvješćima kardinala O’Malleyja posvećenim “perspektivama koje otvara rad Komisije za zaštitu maloljetnika u području zaštite”, priopćenje Tiskovnog ureda Svete Stolice bilješke. Kardinal Gracias usredotočio se na “aktivnost i način djelovanja biskupskih konferencija” na ovom području. Na kraju, rasprava je bila usmjerena na “situacije u raznim dijelovima svijeta iz kojih dolaze kardinali Koncila, s posebnim osvrtom na sukobe koji se sada odvijaju”. Sljedeći sastanak C9 zakazan je za prosinac 2024.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Sveta Stolica spremna omogućiti razmjenu ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika

Katoličke vijesti

Papa Franjo Dijakoniji ljepote: ‘Budite pjevači sklada’

Katoličke vijesti

Papa se sjeća Pija VII., čovjeka zajedništva u teškim vremenima – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti