Teksaški liječnik optužen nakon što je razotkrio operacije transrodne djece u dječjoj bolnici
Europa

Teksaški liječnik optužen nakon što je razotkrio operacije transrodne djece u dječjoj bolnici

Osoblje CNA, 18. lipnja 2024. / 17:08

Liječnik iz Teksasa optužen je za navodno kršenje federalnog zakona nakon što je pristupio kartonima pacijenata u sklopu razotkrivanja operacija transrodne djece.

Godine 2022. Teksaška dječja bolnica u Houstonu objavila je da će prestati provoditi transrodne postupke na maloljetnicima, navodeći zabrinutost zbog “pravnih posljedica” nakon što je državni odvjetnik Ken Paxton rekao da bi se neki od tih medicinskih postupaka mogli smatrati zlostavljanjem djece prema državnom zakonu.

Otprilike godinu dana kasnije, novinar Christopher Rufo izvijestio je City Journal da je bolnica “potajno nastavila provoditi transrodne medicinske intervencije… na maloljetnoj djeci”. Rufo je citirao “dokumente zviždača” koje je dobio unutar institucije.

U ponedjeljak je ured američkog državnog odvjetnika za južni okrug Teksasa stoji u priopćenju za javnost da je teksaški liječnik Eithan Haim “optužen za dobivanje zaštićenih osobnih zdravstvenih podataka za pacijente koji nisu bili pod njegovom skrbi i bez ovlaštenja”. Rufo ranije identificirani Haim kao izvor dokumenata.

Haim se trebao prvo pojaviti pred sudom u ponedjeljak poslijepodne, rekli su iz ureda odvjetnika. Liječnik je navodno “dobio osobne podatke uključujući imena pacijenata, šifre liječenja i liječnika” iz teksaške dječje bolnice bez ovlaštenja.

On je “navodno dobio ove informacije pod lažnim izgovorima i s namjerom da zlonamjerno ošteti TCH”, stoji u priopćenju za javnost.

Ako bude osuđen, Haim se “suočava s do 10 godina saveznog zatvora i maksimalnom mogućom novčanom kaznom od 250.000 dolara”, priopćila je vlada.

Teksas je posljednjih godina bio na čelu tekuće kulturne i pravne borbe oko pitanja transrodnosti. Bidenova administracija 2022 osudio državnu politiku pri čemu se roditelji koji olakšavaju medicinske tretmane “rodne tranzicije” za djecu mogu ispitati zbog zlostavljanja djece.

Guverner Greg Abbott u veljači te godine naredio je teksaškoj Službi za obitelj i zaštitu da istraži određene postupke koji se izvode na djeci, uključujući kastraciju i histerektomiju, kao i blokatore puberteta i hormonske tretmane, kao moguće slučajeve zlostavljanja djece.

Ranije ovog mjeseca, Paxton najavio da je država “odnijela veliku pobjedu” protiv Bidenove administracije zbog pokušaja Bijele kuće da prepravi savezni zakon iz naslova IX kako bi uključio zaštitu transrodnih osoba.

Nova vladina obrazovna pravila djelomično su redefinirala “spolnu diskriminaciju” pod naslovom IX kako bi uključila zaštitu “rodnog identiteta”. Sudac je naknadno presudio da savezna vlada “ne može regulirati državne obrazovne institucije na ovaj način bez kršenja saveznog zakona.”

Teksas je “pobijedio u ime cijele nacije”, rekao je Paxton objavljujući presudu.

U međuvremenu, Vrhovni sud Teksasa saslušao je usmene argumente u siječnju u osporavanju državne zabrane ekstremnih transrodnih postupaka koji se izvode na djeci. Ishod tog slučaja još se čeka.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Karipski kardinal Kelvin Felix umro je u 91. godini

Katoličke vijesti

Peruanski kardinal slavi 36 godina biskupovanja

Katoličke vijesti

Biskup osuđuje ‘pošast nasilja’ organiziranog kriminala na južnoj granici Meksika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti